Türkiye Pınar’a ağlıyor – Akdeniz’de savaş tamtamları – Martı’ya 25 milyon dolar yatırım – Özilhan çiftinin arasına “like” girdi
22 Temmuz 2020

22 Temmuz sabahı güne başlamak için ihtiyaç duyduğunuz bütün haberler bir arada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

KADINA KARŞI ŞİDDET

Türkiye Pınar için ağlıyor

Pınar Gültekin adlı 27 yaşındaki bir genç kızın Muğla’da, evli erkek arkadaşı tarafından vahşice öldürülmesi Türkiye’yi yasa boğdu. Üniversitesinden mezun olmaya hazırlanan Pınar, Cemal Metin Avcı (32) adlı erkek arkadaşının evli olduğunu öğrenince onunla görüşmeyi kesmiş, son bir ayrılık buluşması için yeniden görüştüğünde de öldürülmüş. Bar işletmeciliği yapan katil Cemal Metin Avcı, Pınar’ı önce döverek bayıltmış, baygın kızı boğarak öldürmüş, bir bidonun içine koyup yakmış, sonra da bidonun üzerine beton döküp bidonu da gömmüş. Katilin benzinciden genç kızın cesedini yakmak için benzin aldığı görüntüleri bile ortaya çıktı. Katilin polis ifadesi tüyler ürpertici.

Kadınlar: Ölmek istemiyoruz

Pınar Gültekin’in vahşice öldürüldüğü haberinin duyulması Türkiye’nin dört bir yanında kadınların tepkisine neden oldu. İstanbul ve İzmir’de toplanan kadınlar cinayeti protesto etmek istedi. İzmir’de polis protestocu kadınlara sert müdahale etti, şiddet kullandı, çok sayıda kadını da gözaltına aldı.

Sosyal medya protesto alanı

Pınar Gültekin’in öldürülmesinin protesto edildiği alanlardan biri de sosyal medyaydı. Ünlüsünden ünsüzüne pek çok isim bu cinayetin son olmasını dileyen mesajlar yazdı. Çoğu kadın, kadınlara yönelik şiddetin siyasi olduğuna ilişkin etiketlerle paylaştı mesajlarını. Hürriyet gazetesi bazı ünlülerin mesajlarını derlemiş.

Demet Akalın ve Haluk Levent’in potları

Tabii, Twitter ve sosyal medya ana protesto alanı olunca meramını anlatamayan veya parlak bir protesto cümlesi yazayım derken pot kıranlar da eksik değildi. Örneğin şarkıcı Haluk Levent, kendince genç kadınlara öğüt vermeye kalkıştı ama aslında öğüt vermesi gerekenlerin kadınlar değil erkekler olduğunun farkında değildi. Hala daha da değil. Demet Akalın’ın kırdığı pot ise daha da vahimdi, bir yandan cinayeti kınayan Akalın’ın aklına soracak başka soru gelmemiş olmalı ki, katile “O uzun boylu kızı varile nasıl sığdırdın” diye sormak geldi.

İstanbul Sözleşmesi hatırlandı

Pınar Gültekin’in öldürülmesi, son dönemde siyasi tartışma ortamında gündeme gelen ve Ak Partili erkekler tarafından kaldırılması istenen İstanbul Sözleşmesi’ni de gündeme getirdi. Genel görüş, sözleşmenin kadınların hayatını koruduğu yönündeydi. Sözleşmeye ilişkin tartışmalarla ilgili BBC Türkçe’nin derlediği haber burada.

Sokak ortasında kadın dövdü, serbest

Bütün bu Pınar Gültekin gündeminin ortasına bir haber de Erzurum’dan düştü. Sokak ortasında dini nikahlı eşi olduğunu söylediği Kübra T.’yi döverken görüntüleri ortaya çıkan ve polise şikayet edilip gözaltına alınan Volkan B. isimli kişi, çıkarıldığı mahkeme tarafından “evden çıkmamak” şartıyla serbest bırakıldı. Haber ciddi tepkiye neden oldu.

“Tuma unsuru”

Tecavüzle suçlanan ve HDP’den istifa eden milletvekili Tuma Çelik için bir bildiri yayınlayan Süryani Demokratik Birliği, Çelik’in insanlık suçu işlediğini duyurdu ve adli makamları milletvekili hakkında işlem yapmaya davet etti. Bildiride Tuma Çelik’den “Tuma unsuru” diye söz edilmesi de dikkat çekti.

DIŞ HABERELER

Akdeniz’de savaş tamtamları  

Türkiye, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yapacağı sondaj faaliyetleri kapsamında, Meis adası çevresinde “denizcilik uyarı notu” olarak bilinen NAVTEX ilan etti. Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, acil olarak ülkesine geri döndü. Yunan medyası, Türk donanmasının denize açıldığını ileri sürdü.

AB’den Türkiye’ye uyarı

Temmuz başında Avrupa Birliği dönem başkanlığı Almanya’ya geçti. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Akdeniz’de Oruç Reis’in yeni sondaj çalışmalarına başlayacak olması sonrası başlayan gerginlik sırasında şans eseri Atina’yı ziyaret ediyordu. Alman Bakan, Doğu Akdeniz konusunda Türkiye’yi uyardı, Türkiye-AB ilişkilerinin normalleşmesinin şartının “Türkiye’nin provokasyonları bırakması” olduğunu söyledi.

AB’nin Türkiye gündemi Eylül’e kaldı

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Türkiye’nin görüşülmediğini, Eylül’de düzenlenecek olağanüstü AB liderler zirvesinde gündeme getirilebileceğini belirtti. Miçotakis, “Türkiye sadece Yunanistan ve Kıbrıs için değil, Avrupa’nın tamamı için bir sorun teşkil ediyor” dedi.

Türkiye’nin F-35’lerini Pentagon satın alıyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye için üretilen ve parası da büyük ölçüde ödenen sekiz F-35 uçağının, ABD Hava Kuvvetleri’ne göre yapılandırılarak satın alınması için, üretici firma Lockheed Martin ile yapılan kontratta değişikliğe gitti.

Facebook nihayet uyarmaya başladı

ABD’de Başkan Donald Trump’ın sosyal medya mesajlarında bazen şiddet çağrısı yaptığı, bazen de yalan haberleri yaydığı tartışması devam ediyor. Twitter bu çeşit mesajlar için ilk günden beri Başkan’ın Tweetlerine uyarı koymaktan çekinmiyor. Ama aynı şeyi Facebook yapmıyordu ve bu yüzden oldukça büyük bir reklam boykotu kampanyası başlamıştı. Facebook dün itibarıyla Trump’ın mesajlarına uyarı etiketleri koymaya başladı. Örneğin başkan Trump postayla verilecek oylarda yolsuzluk yapılacağını öne sürüyor. Şimdi Facebook da aynen Twitter gibi bu mesajın üzerinde “Teyide muhtaç bilgi” notunu ekledi. Bakalım bu hareket Facebook’a reklam boykotunu durduracak mı?

SİYASET

Kılıçdaroğlu Ayasofya namaz davetini reddetti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak Ayasofya’da kılınacak ilk cuma namazına davet etti. Kılıçdaroğlu daveti geri çevirdi.

Sosyal medya yasası ile neler silinebilir?

Sosyal medyayla ilgili yasa teklifini değerlendiren siber haklar uzmanı Yaman Akdeniz, teklifin kabul edilmesi durumunda içerik çıkartma ve silmenin de mümkün olacağını söyledi. Akdeniz, “AKP’lilerin Fetullah Gülen ile olan fotoğrafları silinecek. Ankara ve İstanbul belediye yolsuzlukları yok edilecek. Yolsuzluk dosyaları unutturulacak” dedi.

Erdoğan’dan iki yıl muhasebesi

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin 2 yılını değerlendirdi. “Bu dönemin içinde her türlü mücadele, her türlü kahramanlık, cesaret ve zafer de vardır. Tüm sınavlardan başarıyla çıktık” dedi. Ekonomide kur saldırılarına izin verilmediğini, yatırımcıya destek olunduğunu iddia etti. İç güvenlik alanında 234 bin operasyon yapıldığını, FETÖ’nün yapılanmalarının yıkıldığını, kalanların da temizleneceğini ileri sürdü.

Akşener’den İmamoğlu’na ‘Kanal İstanbul’ desteği

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i Kanal İstanbul konusunda bilgilendirdi. Akşener, İmamoğlu’nun, “Bayramdan sonra bu süreci tümüyle kamuoyu önüne serme konusunda ciddi bir kampanya başlatacağız” sözlerine, “İstanbul’da ikamet eden bir şahıs olarak üzerime ne düşüyorsa yapmaya hazırım” karşılığını verdi.

Ordu MHP’de Enginyurt krizi

MHP’nin Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye fındık üreticisinin sorunları üzerinden “Tarım Bakanı bugün fındık üreticisine ihanet etmiştir” sözlerini kullanmasının ardından partisinden ‘kesin ihraç istemiyle’ disipline sevk edilmişti. Enginyurt’ın partiden ihraç istemiyle disipline sevk edilmesine tepki gösteren MHP Ordu İl Başkanı Köksal Yılmaz, partisinden istifa ettiğini açıkladı.

İki eski bakan gereğini yaptı: Rüşvet iddiası araştırılsın

ABD merkezli ilaç şirketi Alexion, Solaris adlı ilacın satış izni için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde rüşvet dağıttığını kabul edip 21 milyon dolar ceza ödemeye razı olmuştu. 2013-2016 yılları arasında Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan AK Parti eski Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, kendi döneminde gerçekleştiği iddia edilen rüşvet olayıyla ilgili soruşturma yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe sundu. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ABD’li bir ilaç firmasının bazı kamu çalışanlarına rüşvet verdiği iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulundu.

SALGIN

Bugün tüm yurtta Covid 19 denetim günü

İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine talimat verdi; ticari taksiler, pazar yerleri, şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları, camiler, lokanta, restoran, kafe, kahvehaneler, sahil bantları, düğün ve nikah yapılan yerler, alışveriş merkezleri, yüzme havuzu ve spor merkezlerinde bugün korona önlemleri denetlenecek.

‘Covid 19 testi güvenilmez’ iddiası görevden aldırdı

Avrupa’da yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de ‘yerli kit’ olarak tanıtılan ve bütün hastanelerde kullanılan koronavirüs testinin doğruluğunun yüzde 40 olduğu iddia edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tepki göstermesinin ardından, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde koronavirüs çalışmalarıyla ilgilenen ve testi onaylayan Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanı Selçuk Kılıç görevden alındı.

Türkiye’de 12 ayrı aşı çalışması var

TBMM’de Türkiye’de koronavirüs salgını sürecinde gelinen noktaya ilişkin bilgi verip, milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, koronavirüs salgınına ilişkin, “Bizim kendi üniversitelerimizde 12 aşı çalışması var. Bunlar klinik safhada. 5’i fare deneyi aşamasında. Sonuçları çok iyi olanlar var ama bunlar daha da ilerleyecek” dedi.

Rusya: Covid-19 aşısı hazır

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Ruslan Tsalikov, koronavirüse karşı geliştirilen aşının hazır olduğunu söyledi. Bakanlığın açıklamasına göre, aşılama sonrasında yapılan incelemelerde tüm gönüllülerde virüse karşı bağışıklılık geliştiği gözlendi. Klinik testler tamamlandı ve hiçbir gönüllüde yan etkiye rastlanmadı.

Devlet hastanesinde 10 sağlık çalışanının testi pozitif

Van Başkale Devlet Hastanesi’nde, bir sağlık personelinde öksürük ve yüksek ateş şikayeti görülünce, tüm personele koronavirüs testi yapıldı. Yapılan testler sonucunda 10 sağlık çalışanında koronavirüs görüldü.

EKONOMİ

Martı’ya 25 milyon dolar yatırım

Elektrikli scooter kiralama sistemi Martı, kim olduğunu açıklamadığı yatırımcılardan 25 milyon dolar ilave sermaye aldığını duyurdu. Bu arada bu scooterların karıştığı kazaların artması nedeniyle onlarla ilgili yasal düzenleme yapılması da söz konusu. Bir yandan Ulaştırma Bakanlığı düzenleme arayışına girerken bir yandan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Martı ve ona benzer şirketler için lisanslama mecburiyeti getirmeyi düşünüyor. 

Döviz açığı limitin üzerinde

Kamu bankalarının Döviz açığı 3 haftadan bu yana yüzde 20’lik yasal sınırın da üzerinde kalmaya devam ediyor. 10 Temmuz haftasında kamu mevduat bankalarının açık miktarı 9.7 milyar dolar oldu.

Altın zirvede 

Spot altının onsu 1.824 dolarla 9 yılın zirvesine çıktı, gram altın dün 403 lirayla rekor tazeledi. Spot altının ons fiyatındaki yükselişler korona vakalarında yaşanan artış ve yeni ekonomik canlandırma paketlerinin enflasyon üzerindeki olumsuz etkisinden destek buluyor.

Hastane ruhsatları taksi plakası gibi pazara düştü

Hastane ruhsatları ve kadrolarına getirilen sınırlamalardan sonra ilginç bir pazar doğdu. Hastane ruhsatları ve kadrolarının satış fiyatları, taksi plakalarıyla yarışır hale geldi. İstanbul’da 75 yataklı tıp merkezinin ruhsatı 12.5 milyon liradan, 15 kadrolu 25 yataklı hastanenin ruhsatı 8.5 milyon liradan satılıyor.

Bir günde en çok para kazanma rekoru: 13 milyar dolar 

Dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos pazartesi günü Amazon hisselerinin yükselmesiyle birlikte bir günde servetine en çok para ekleyen kişi oldu. Bezos servetine 13 milyar dolar ekleyerek, 2012’de Bloomberg Milyarderler Endeksi’nin oluşturulmasından sonra, bir gün içerisinde en fazla değer kazanan kişi oldu.  

YAŞAM

Türk patron masayı yaktı

New York’un en ünlü lokantalarından biri olan “75Main”in Türkiye kökenli sahibi Zeynel Erdem, lokantanın müdavimlerinden olan çocuk tacizcisi Jeffrey Epstein ve tecavüzcü film yapımcısı Harvey Weinstein’ın buluşup sık sık yeme yedikleri masayı dün lokantasının önünde önce balyozla kırdı, sonra da ateşe verdi. Zeynel Erdem yıllar önce cebinde 200 dolarla Amerika’ya göç etmiş.

Robert De Niro İstanbul’da restoran açıyor

Robert de Niro’nun da ortağı olduğu dünyaca ünlü restoran Nobu, İstanbul’da şube açıyor. The Ritz-Carlton İstanbul içerisinde hizmet verecek olan 850 metrekarelik alana yayılan, 2 katlı yüksek tavanlı restorana ayrı bir giriş imkanı sağlanacak.

Seri katilden ’83 kadın öldürdüm’ itirafı

Rusya’da ‘Kurt adam’ lakabıyla tanınan Mikhail Popkov isimli seri katil, mahkemede bugüne kadar 83 kadını öldürdüğünü itiraf etti. Kan donduran olayla ilgili Rus polisinin yaptığı açıklamada seri katilin bugüne kadar öldürdüğü kadın sayısının 200’e yakın olabileceğini iddia edildi.

Nobel töreni iptal 

İsveç’te her yıl 6 kategoride verilen dünyanın en prestijli ödüllerinden Nobel’de, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl tören düzenlenmeyecek. Nobel Vakfı kazananların açıklanacağını ancak koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl kazananlara ödüllerinin ‘yeni bir şekilde’ takdim edileceğini duyurdu.

BİLİM TEKNİK

Kesilemez madde üretildi

Almanya ve İngiltere’den bir grup bilim insanı, Proteus adı verilen dünyanın ilk ‘kesilemez’ maddesini ürettiklerini duyurdu. Açılı taşlama aleti, matkap ya da su jeti kesiciyle kesmenin imkansız olduğu bu maddenin, güvenlik sektöründe yeni bir devrim yaratması bekleniyor.

SPOR

Bjelica’yı, Fenerbahçe’nin bonkör tepkisi bile ikna edemedi 

Bu sezon da hayal kırıklığı yaşayan ve önümüzdeki sezon için teknik direktörü belli olmayan Fenerbahçe’de listenin başında uzun süre Nenad Bjelica yer aldı. Deneyimli çalıştırıcı, Fenerbahçe’den resmi teklif aldığını ancak kabul etmediğini açıkladı. Bjelica, “Fenerbahçe’nin teklifi beni tatmin etmedi. Finansal olarak Dinamo Zagreb’den kazandığım miktarın çok daha fazlasını kazanacaktım ancak teklifi kabul etmedim” dedi.

Bucaspor, Aleyna’ya umut oldu

İzmir ekibi Bucaspor, sınırlı sayıda üretilen özel formalarının gelirini skolyoz hastası 12 yaşındaki Aleyna Eken’in ameliyat masrafları için kullanma kararı aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan 1928 Bucaspor Başkanı Cihan Aktaş, “Büyük Buca taraftarından ve Buca halkından genç kardeşimize destek olmalarını rica ediyorum” dedi.

Hentbolda tarihi skandal

Türkiye Hentbol Federasyonu Dış İlişkiler ve Milli Takımlar Sorumlusu Erdal Ceyhan, Banik Most ile Kastamonu Belediyesi arasında 26 Ocak’ta Çekya’da oynanan EHF Kupası maçının hakemlerinden “Temsilcimiz lehine avantaj sağlamaya yönelik istekte bulunduğu” gerekçesiyle ceza aldı. Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF), Ceyhan’ı uluslararası müsabakalardan 2 yıl men ederken 2000 avro da para cezası verdi.

MAGAZİN

Karı kocanın arasına “like” girdi

Günün magazin haberi şu: İzzet ve Yasemin Özilhan çifti 9 yıldır evli, iki de çocukları var. İkisi de sosyal medyada fazlasıyla aktif. Geçenlerde İzzet Özilhan, bir manken olan Ezgi Öcel’in fotoğraflarını “like”lamış. Anlaşılan bu ilk kez olmuyor, çünkü bunun üzerine Ezgi Öcel de, “Geldi bir numaralı fanım” diye yazmış. Bütün bunları gören Yasemin Özilhan da kocasını sosyal medyada takipten çıkarmış. Neyse herhalde araya aile büyükleri girdi, karı-koca yeniden birbirlerini takibe başlamışlar, yani sanal ayrılık sanal barışmayla sonuçlanmış.