Bağcılar’da korona partisi – Ayasofya’nın kedisi – CHP’de PM seçimi tamamlandı – Ebru Şallı çok kızdı
27 Temmuz 2020

GÜNDEM

Koronaya Bağcılar’da meydan okuma

Bağcılar’da zaman zaman bir araya gelen gençler sokak partileriyle salgın kurallarını hiçe sayıyor. Mahalle aralarında bir araya gelen gençler, çalan müzik ve ışık gösterileri eşliğinde yakın temas halinde maskesiz eğlendi. 20 -30 kişilik grupların bir araya geldiği partileri gençler sosyal medya hesaplarından “virüs partisi”, “korona partisi” ve “koronaya selam partiye devam” gibi notlarla yayınladı.

İstanbul Tapu ve Kadastro binası Ayasofya Müzesi olacak

İstanbul Sultanahmet’teki Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binası müzeye dönüştürülecek. İstanbul İl Kültür Müdürlüğü, “Burada Ayasofya’ya ya ait olup Ayasofya’da değerlendirilemeyen veya Ayasofya müzeye çevrildikten sonra, İstanbul ve farklı bölgelerde Ayasofya’da toplanan tarihi eserler sergilenecek” açıklamasını yaptı.

Ayasofya’nın dünyaca ünlü kedisine yoğun ilgi

Ayasofya’nın meşhur kedisi ‘Gli’ camiyi ziyarete gelenlerden büyük ilgi görüyor. Ziyaretçiler kedinin fotoğrafını çekmek için adeta birbirleriyle yarışıyor. Teyit edilmemiş yaygın bir görüşe göre Gli, “dünyada en fazla fotoğrafı çekilmiş kedi” unvanını elinde bulunduruyor.

Saçları yürüyen merdivenlere sıkıştı

İstanbul Kartal’da metro istasyonunda oynayan 7 yaşındaki bir kız çocuğunun saçları yürüyen merdivenlere sıkıştı. Uzun çalışmalar sonucunda sıkıştığı yerden kurtarılan küçük kız hastaneye kaldırıldı.

Kazdağları’nın yüzde 79’u maden ruhsatlı

Kazdağları’na ilişkin madencilik raporu yayınlayan TEMA Vakfı, Biga Yarımadası ve Ege’nin kuzeyinde yer alan 1 milyon 697 bin hektarlık alanın yüzde 79’unun madencilik ruhsatlı olduğunu açıkladı. Vakfa göre belirtilen alanda ormanların, SİT alanlarının ve milli parkların çok büyük bir bölümü madencilik faaliyetleri için ruhsatlandırılmış durumda.

Bakan Selçuk: Okullar, gerekli hazırlıklarla açılacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2. sınıf öğrencisi bir çocuğun kendisine “Okullar açılacak mı öğretmenim?” diye sorduğunu belirterek “O yavruya verdiğim cevabı buradan bir kez daha yineliyorum, sizler de çocuklarınıza söylersiniz. Okullar, gerekli hazırlıklar yapılarak açılacak. Sen güvende olacaksın. Öğretmenine ve arkadaşlarına kavuşacaksın, inşallah. Şimdi yaz tatilindesin, tatilin tadını çıkar” ifadelerini kullandı.

SİYASET

CHP Parti Meclisi’ni seçti

Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayının ikinci gününde Parti Meclisi seçimi vardı. Toplam 222 kişi PM için aday oldu; bunlardan sadece 52’si PM’ye seçilebilecekti. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da alışılmadık bir şey yaparak kendi anahtar listesinde 52 yerine 80 isme yer verdi. Ancak buna rağmen en az 7 ismin Kemal Kılıçdaroğlu listesini delerek PM’ye girebildiği öne sürülüyor. Haberin yayına hazırlandığı sabah saatlerinde PM listesi kesinleşmemişti.

AK Parti yanlısı dergiden Hilafet çağrısı

Gerçek Hayat adlı dergi 27 Temmuz tarihli sayısında ‘hilafet çağrısı’ yaptı. Derginin kapağında, “Şimdi değilse ne zaman, sen değilsen kim? Hilafet için toparlanın” sözlerine yer verildi. Gerçek Hayat adlı derginin imtiyaz sahibi olan Mustafa Albayrak, aynı zamanda iktidar yanlısı Yeni Şafak gazetesinin İcra Kurulu Başkanlığı görevini de yürütüyor. AK Partili yazar Mehmet Metiner, derginin yayınının Erdoğan’ın siyasetine yönelik bir siyasi sabotaj olduğunu söyledi.

Bilal Erdoğan, harf devrimini eleştirdi

Ayasofya’da kılınan Cuma namazında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Atatürk’ü hedef alan sözlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, harf devrimini hedef alarak, “Yunanistan, Çin niye alfabesini değiştirmemiş? Demek ki gelişmenin alfabeyle alakası yokmuş” dedi.

Erdoğan, Ayasofya’yı dilinden düşürmüyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan MİT’in İstanbul hizmet binası açılış töreninde konuyu Ayasofya’nın müzeden cemiye dönüştürülmesine getirerek şöyle dedi: “Fethin üzerinden asırlar geçmesine rağmen hala İstanbul’un Türk milletinin ve Müslümanların elinde olmasının kabullenilemediğini görüyoruz. Son olarak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ni ibadete açma sürecimizde İstanbul’un 1453’ten beri süren Türk toprağı kimliğini sindirmekte zorlananlar bulunduğuna bir kez daha şahitlik ettik.” 

İmamoğlu itiraz adresi verdi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, tüm İstanbul sakinlerini Kanal İstanbul Projesi’ne resmen itiraz etmeye davet etti. İmamoğlu şöyle yazdı: ”Sadece mutlu bir azınlık zenginleşsin diye yapılan ve şehrimize geri dönülmez zararlar verecek bu projeye itiraz ediyoruz. Tüm İstanbulluları askıya çıkan Kanal İstanbul planlarına itiraz etmeye davet ediyorum. #YaKanalYaİstanbul. İtiraz için bilgi;  https://kanal.istanbul/kanal-istanbul-vatandas-itiraz-dilekcesi-word-pdf/ ”

Davutoğlu: Yolsuzluk sistemin her tarafını sarmış 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu partisinin genel merkezi açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye’de maalesef, artık ancak sistemik yolsuzluktan bahsedebiliriz. Yolsuzluk sistemin her tarafını bir ağ gibi sarmış durumda. Bu nedenle mevcut iktidar bırakın yolsuzlukla mücadeleyi, yolsuzluğu sistemik bir hale getirmiş durumdadır. Bu iktidar kalıcı değildir” dedi.

Salgın parası ile AK Parti üyesi yapıldılar

Van’da salgın sırasında ‘Sosyal Destek Paketi’ kapsamında 1000 lira yardım yapılan kişilerin kimlik bilgilerinin rızaları dışında kullanıldığı ve AK Parti üyesi yapıldıkları iddia edildi. Mahallelere giderek ev ev dolaşanlar, kişilerin kimlik bilgilerini topladıktan sonra bu kişilerin rızası ve bilgisi olmadan AK Parti’ye üye yapıldığı öne sürüldü. Yapılan üyelikler kişilere gelen “Üyelik işlemleriniz başarıyla gerçekleştirilmiştir” mesajlarıyla ortaya çıktı.

EKONOMİ

Türkiye, borcu en çok artan üç ülkeden biri

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün raporuna göre Türkiye henüz salgının etkileri fazla hissedilmediği halde yılın ilk çeyreğinde Çin ve Güney Kore’nin ardından borcu en çok artan gelişmekte olan üçüncü ülke oldu.

Borsa İstanbul endekslerinde iki sıfır atılıyor

Borsa İstanbul’da 23 yıl aradan sonra bugün endekslerden iki sıfır atılacak. Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, 6 hanenin Borsa İstanbul’u takip etmeyi güçleştirdiğini belirtti ve “Endeksten 2 hane çıkarma kararı yerli ve yabancı yatırımcıya kolaylık sağlayacak” dedi.

Çalışan anne bakıcı desteğine yüzde 50 zam

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, çalışan annelere verilen eğitimli bakıcı desteğinin bu yıl aylık 200 eurodan 300 euroya çıkarıldığını açıkladı.

MAGAZİN

Ebru Şallı: Onlara kalsa ölmemi istiyorlar

Geçtiğimiz aylarda 9 yaşındaki oğlu Pars’ı lenfoma hastalığı yüzünden kaybeden Ebru Şallı zor günlerin ardından moral bulmak için eşi Uğur Akkuş ile tatile çıkmıştı. Ebru Şallı, Instagram’da oğlunu kaybettiği Nisan ayından sonra ilk kez bir tatil fotoğrafını paylaştı. Hayatına kaldığı yerden devam etmeye çalışan Ebru Şallı tekne pozu ile beğeni toplarken bazı takipçileri tarafından da eleştirildi. Ebru Şallı eleştirilere “Onlara kalsa ölmemi istiyorlar. Öleyim de, ne geçecek ellerine?” sözleriyle yanıt verdi.

Elon Musk’tan Johnny Depp’e kafes dövüşü önerisi

Johnny Depp ile Elon Musk arasındaki gerilim, Elon Musk’ın Johnny Depp’in eski eşi Amber Heard ile ilişki yaşadığı iddiası ile başlamıştı. Depp, Amber Heard ile Elon Musk’ın henüz ayrılmadan önce ilişki yaşadıklarını yakın çevresine belirtmişti. Depp’in Elon Musk’ın cinsel organını kesmekle tehdit ettiği iddiası ise ortalığı karıştırmıştı. İddiaları reddeden SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk’ın Depp’e kafes dövüşü yapmayı teklif ettiği ortaya çıktı.

SPOR

Başakşehir kupasını aldı

Kasımpaşa, Süper Lig’in son hafta mücadelesinde sahasında konuk ettiği şampiyon Medipol Başakşehir’in futbolcu ve teknik heyetini alkışlarla karşıladı. Kasımpaşa Teknik Direktörü Fuat Çapa da Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Okan Buruk’a çiçek verdi. Karşılaşmada şampiyon Başakşehir, deplasmanda Kasımpaşa’ya 3-2 mağlup oldu. Medipol Başakşehir, kupa töreni için Kasımpaşa maçının ardından üstü açık otobüsle Başakşehir Fatih Terim Stadı’na gitti.

Cüneyt Çakır için ambulans çağrıldı

Süper Lig’in son haftasında oynanan Kayserispor-Trabzonspor maçı sonrası yaşanan olayların ayrıntıları ortaya çıktı. Kayserispor’un ligden düştüğü maçın ardından soyunma odası koridorlarında kavga çıkmış. Futbolcuların üzerine yürüdüğü Cüneyt Çakır için stattan çıkarılması için ambulans çağrılmış.

Kayserispor koronavirüsü saklamış 

Kayserispor Basın Sözcüsü Mustafa Tokgöz, Trabzonspor maçının ardından “Süper Lig oynansın diye teknik heyetimizde ve idari ekibimizde çıkan koronavirüs vakasını açıklamadık” dedi.

Fenerbahçe Beko’dan bir transfer daha

Obradovic’in ayrılmasının ardından takımın başına Kokoskov’u getiren Fenerahçe Beko, ABD’li skorer oyuncu Jarell Eddie’yle 1 yıllık sözleşme imzaladı. Geride kalan sezonda İspanya’da Murcia’da forma giyen 29 yaşındaki ABD’li 14.4 sayı ortalaması yakaladı.