Ünlü top modele Çeşme’de erkek şiddeti – Muharrem İnce ‘Parti kurmayacağım’ demedi – Salgın rakamlarına güven azalıyor
03 Ağustos 2020

KADINA KARŞI ŞİDDET

Plaj kapısında ünlü mankeni dövdüler

Dünyaca ünlü Ukraynalı manken Daria Kyryliuk ve bir grup arkadaşı Çeşme’deki MomoBeach adlı plaj ve eğlence yerinin kapısında şiddet gördü. Daria Kyryliuk, kapıda yediği dayak sonrası ne hale geldiğini Instagram üzerinden milyonlarca takipçisiyle paylaştı. Türkiye, kadına karşı şiddet konusunda daha yeni bir büyük uluslararası duyarlığın konusu olmuştu; bu duyarlığın yanlış olmadığı, kadınların ülkemizde nasıl bir tehlike altında olduğu son örnekle bir kez daha ortaya çıktı.

Üzerine kuma getirdi, öldürdü, haksız tahrik indirimi aldı

İsmail Kiraz, üzerine kuma getirdiği resmi nikahlı eşini döverek öldürdü. Mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet verdi. İstinaf, kocanın savunmasını esas aldı, haksız tahrik uygulayarak cezayı 18 yıl 4 aya indirdi. Yargıtay savcısı, buna itiraz etti. Son kararı, Yargıtay 1. Ceza Dairesi verecek.

AK Parti içinde İstanbul Sözleşmesi çatlağı büyüyor

AKP’de İstanbul Sözleşmesi tartışmaları çatlak yarattı. Başta bazı Ak Partili yöneticiler, aralarında tarikatların da bulunduğu İslamcı kesimlerden sözleşmeden çekilinmesi yönünde baskı sürerken, kadın parti üyelerinden de itiraz sesleri yükseliyor. İstanbul milletvekili Betül Sayan Kaya “Ayasofya’nın zincirlerinin kırıldığı, tüm dünyanın Türkiye’yi konuştuğu tarihi bir atmosferde, yıllardır yürürlükte olan bir sözleşmenin gündeme oturtulmasını manidar buluyorum” dedi.

Sözleşmeye sahip çıkan KADEM eşcinselleri hedef aldı

Hükûmete yakın Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkarak şaşırtmıştı. Kendi mahallesinden gelen eleştiriler üzerine, sözleşmenin LGBTİ+’lara ilişkin kısmını “tehdit” olarak niteledi. KADEM’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Aileye verdiğimiz değer ve neslin devamlılığının önemi açısından tehdit olarak gördüğümüz eşcinsel hareketler ile yan yana anılmayı kabul etmiyoruz” denildi.

GÜNDEM

Foça’da tekne faciası

İzmir’in Foça ilçesi açıklarında gezi teknesi battı, Sahil Güvenlik tarafından 4 kişinin cesedine ulaşılırken 5 kişi sağ kurtarıldı. Kayıp olduğu belirlenen 8 yaşındaki Çınar Ege Göksun’u ise arama kurtarma çalışmaları gece boyu sürdü.

Bir günde 15 orman yangını daha

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 15 orman yangını meydana geldi. Günlerdir yangınların görüldüğü İzmir ve Manisa’nın farklı bölgelerinde 3 yangın daha çıktığı açıklandı. Orman Genel Müdürlüğü, “Keşke milletçe mangalda eti yakmamak için gösterdiğimiz özeni, mangal ateşini söndürmek için de göstersek” diyerek vatandaşları uyardı.

SİYASET

İnce “Yeni parti bölmez” demiş

CHP’den ayrılarak yeni parti kuracağı iddia edilen Muharrem İnce, günler sonra bu dedikodulara sosyal medya hesabından yanıt verdi. İnce, “Memleket için doğru olduğuna inandığım bir karar aldığımda, bunu açıklarım” dedi. Yani aslında “Parti kurmayacağım” demedi fakat “Kuracağım” da demedi. Öte yandan bugünkü Cumhuriyet gazetesinde yer alan bir habere göre İnce, parti kurma konusunda çok daha ileri sözler etmiş. Gazetenin haberine göre, Muharrem İnce’nin yakın çevresine “İktidar kötü ama muhalefetten de memnum değilim. CHP de iyi yönetilmiyor. CHP’nin bugünkü durumu iktidara meşruymuş havası veriyor. Yeni bir Cumhuriyetçi toparlanma şart. Türkiye parlamenter sistemde olmadığı için çıkacak yeni bir hareket bölen bir hareket olmaz” demiş.

SALGIN

Hangisi doğru?

Malatya Valisi Aydın Baruş’un açıkladığı yeni vaka sayısı ile Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı tablo birbiriyle çelişti. Vali Baruş, şehirdeki vaka sayısının 1 Temmuz’dan itibaren sürekli bir artış içerisinde olduğunu ifade ederek, “Özellikle son 2 gündür günlük 100’lü rakamları aşan hasta sayılarına ulaştık. Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın internet sayfasında günlük olarak paylaşılan verilerde ise Malatya’nın da yer aldığı Ortadoğu Anadolu bölgesinde aynı tarihlerde en yüksek yeni vaka sayısının 45 olduğu görüldü.

Koca’ya göre her şey kontrol altında 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatin koronavirüs tablosunu Twitter hesabından paylaştı. 18 kişi daha hayatını kaybetti, toplam sayı 5 bin 278’e yükseldi. Koca “Son 3 günde yeni hasta sayılarımızın arttığı illerde zatürre oranı aynı kaldı. Ülke genelinde ağır hasta sayımız kontrol altında görünüyor. Kurban Bayramı ve tatilde tedbir eksikliği ise önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak sonuçları açısından kaygı verici” dedi.

Rusya ikinci aşıyı da duyurdu

Rusya’dan koronavirüs aşısı ile ilgili ikinci haber geldi. Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, Ekim ayından itibaren Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği koronavirüs aşısının kitlesel uygulama aşamasına geçebileceğini duyurmuştu. Bu gelişmenin ardından Rusya’da ikinci koronavirüs aşısı için tarih verildi. Vektör Araştırma Merkezi de ürettiği aşının yıl sonunda ya da önümüzdeki senenin başında risk grubundaki kişiler üzerinde uygulanabileceğini açıkladı.

DIŞ HABERLER

SpaceX’in kapsülü ve astronotlar döndü

SpaceX şirketi tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilen Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotları Dünya’ya döndü. SpaceX’in 30 Mayısta gönderilen kapsülü, özel sektör tarafından yapılan bir uzay aracının ilk kez insan taşıması anlamına geliyordu. Bu kapsülün ilk görevini başarıyla tamamlaması, gelecekte aynı araçla Ay’a insanlı yolculuk hazırlıklarının bir parçası.

‘Avrupa Türkiye ile çatışmamaya çalışıyor’

Yunanistan’ın eski Genelkurmay Başkanı ve bir dönem Savunma Bakanı olarak görev yapan Evangelos Apostolakis, “Türkiye ile iyi ilişki arzu etmeyen ciddi bir devlet yoktur. ABD, Türkiye ile ilişkilerini korumak ve bu ülkeyi Batı tarafına doğru çekmek için çok büyük çabalar sarfediyor. Avrupa (Türkiye ile) çatışmamaya çalışıyor. Erdoğan’ın kıstırılmış veya güçsüz olduğunu düşünmek yanlış” dedi. Apostolakis, uluslararası ilişkilerde tüm dengelerin çıkar temelinde şekillendiğini vurgulayarak, “Mevcut jeopolitik ve ekonomik dengeler teraziye konulduğunda Avrupalılar, Türkleri tercih eder” değerlendirmesinde bulundu.

Mısır Türkiye’nin Natvex’ine tepkili

Mısır, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yapmayı planladığı sismik araştırmaların, Kahire’nin Münhasır Ekonomik Bölge olarak tanımladığı alanı ihlal etme potansiyeli taşıdığını duyurdu. Mısır’ın tepkisi Türkiye’nin geçen ay yayımladığı ikinci Navtex’e (yazılı Seyir Uyarı Sitstemi) yönelik. Türkiye’nin Meis adası çevresine yönelik ilan ettiği ilk Natvex nedeniyle Yunan donanması da geçen hafta alarma geçmiş, kriz bir süreliğine dondurulmuştu.  

The Daily Mail’e göre Maraş açılacak

İngiliz The Daily Mail gazetesi, Maraş’ın açılacağını iddia etti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bu girişime karşı çıkarken KKTC hükümeti, Türkiye ile işbirliği içinde Maraş’ı dünya turizmine kazandırmayı hedefliyor. Bölgede envanter çalışmaları tamamlandı, gayrimenkullerin büyük bölümünün KKTC’deki vakıflara ait olduğu belirlendi. Maraş’ta Rum ve İngilizlere ait turistik otel ve konutlar ile arsalar da bulunuyor. Bölgenin alt yapısının yenilenip imarı için, 10 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç olduğu hesaplanıyor.

Şam’dan YPG ve ABD’ye: Hırsız

Şam yönetimi PKK/YPG‘nin bir Amerikan şirketiyle yaptığı petrol anlaşmasını kınadı. Açıklamada, anlaşmanın ‘sadece çalan hırsızlarla satın alan hırsızlar arasında yapıldığı’ ifadesi yer aldı; “Suriye’nin petrolünü çalma amaçlı anlaşmayı en sert dille kınıyoruz” denildi.

Hollanda, Türkiye’den dönenler için zorunlu karantinayı kaldırdı

Hollanda hükumeti, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu “riskli ülkelerden” dönen kişiler için uygulanan 14 günlük karantina zorunluluğuna son verdi. Bunun yerine, “turuncu” ya da “kırmızı” listedeki ülkelerden dönenlerin belirli bir süre evde kalması istenecek.

EKONOMİ

İstanbul’un enflasyonu artıyor

Bugün Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Ama ondan önce dün İstanbul Ticaret Odası’nın uzun yıllardır hazırladığı “Ücretliler Geçinme Endeksi” yani bir çeşit İstanbul enflasyonu açıklandı. İTO’nun rakamlarına göre son bir ayda İstanbul’da perakende fiyatlar yüzde 0.44, toptan fiyatlar ise yüzde 1.45 arttı. İTO endeksine göre son bir yılda İstanbul’da enflasyon yüzde 13.41 olarak gerçekleşti. Bakalım bugün TÜİK ne bulacak?

Facebook’tan 650 milyon dolarlık tazminat

Facebook, kullanıcıların biyometrik verilerini izinsiz bir şekilde toplayıp sakladığı gerekçesiyle açılan davada 650 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

İstanbul Vakfı’na hedefin üzerinde bağış

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu “İstanbul Vakfı’na yapılan bağışlar hedefinin üstüne çıktı, 130 bin ihtiyaç sahibi ailemizin evine kurban eti ulaşacak. Tüm hayırsever vatandaşlarımızı gönülden kutluyorum. Allah razı olsun” açıklaması yaptı.

YAŞAM

2 ay boyunca midesinde 190 adet mıknatıslı bilye ile yaşadı

Çinli bir çocuğun midesinden, 190 adet mıknatıslı bilye çıkartıldı. 5 yaşındaki çocuğun, oyun oynarken bilyeleri yuttuğu ve 2 ay boyunca midesinde bu bilyelerle yaşadığı ortaya çıktı.

KÜLTÜR SANAT

‘La Casa De Papel’ 5. sezonuyla izleyiciye veda edecek

Netflix’in dünya çapında ünlü dizilerinden biri olan İspanyol yapımı “La Casa De Papel”in 5. ve son sezonunun çekimleri başlıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de hatırı sayılır bir izleyici kitlesi tarafından izlenen “La Casa De Papel”in 4. sezonu geçen nisan ayında izleyiciyle buluşmuş ama hikâye noktalanmamıştı.

SPOR

TFF son noktayı koydu

Türkiye Futbol Federasyonu, Adana Demirspor’un da Süper Lig’e çıkarılarak ligin 22 takımla oynanacağı iddialarını yalanladı. İddialar üzerine TFF, Süper Lig’de 2020-2021 sezonunun 21 takımla oynanacağını açıkladı.

Trabzonspor’un yeni teknik direktörü Eddie Newton oldu

Trabzonspor gelecek sezon için teknik direktörlük görevine İngiliz Eddie Newton’ın getirildiğini açıkladı. Newton istifa eden Hüseyin Cimşir’in yardımcısıydı.

Kayserispor’dan Cumhurbaşkanı’na teşekkür 

Süper Lig’deki takım sayısının 21’e çıkarılışına ilişkin siyasi etki iddiaları sürürken, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın yaptığı açıklamalar kafaları karıştırdı. Başkan Büyükkılıç, TFF kararı ile lig düşmekten kurtulan Kayserispor için Cumhurbaşkanı’na teşekkür etti.

Gheorghe Hagi görevinden istifa etti!

Romanya 1. Lig ekibi FC Viitorul Constanta’nın sahibi olan Galatasaray efsanesi Gheorghe Hagi, kulüpteki teknik direktörlük görevinden ayrıldığını açıkladı. 55 yaşındaki Rumen teknik adam, kulübün futbol akademisinde çalışmaya devam edeceğini belirtti.

MAGAZİN

Gonca Vuslateri şarkıcı oldu

Oyuncu Gonca Vuslateri’nin şarkı söyleyemeyi sevdiği, eline her mikrofon alışta dinleyenleri hayran bıraktığı biliniyordu. Ama arkadaş arasında veya bazı özel durumlarda şarkı söylemek başka, şarkı söylemek için sahneye çıkmak başka. İşte Vuslateri bu sınırı geçti ve Bodrum’da müzikli bir programa başladı. Mücver isimli lokantada sahneye çıkan Vuslateri’ye ilk gece oyuncu arkadaşları Olgun Şimşek ve Erkan Can da sahnede eşlik etti.