Akdeniz’de sular yine ısındı – Babacan-Erdoğan IMF atışması – Memesini büyüttü, kanser oldu
11 Ağustos 2020

DIŞ HABERLER

Oruç Reis yeniden demir aldı, Akdeniz karıştı

Yunanistan il Mısır’ın Doğu Akdeniz’i paylaşmaya yönelik yeni anlaşma açıklamasının ardından, Türkiye tarafından daha önce buzdolabına kaldırılan Navteks krizi yeniden devreye girdi ve Oruç Reis araştırma gemisi, Doğu Akdeniz’e açıldı. Oruç Reis’e Türk donanmasına bağlı çok sayıda savaş gemisi de eşlik ediyor. Yukarıdaki harita Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı; haritada Oruç Reis’in araştırma yapacağı bölge anlatılıyor.

Erdoğan’dan Akdeniz’de diyalog çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz’de yaşanan krize değindi, “Gelin Akdeniz’deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim, herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Türkiye’nin, kimsenin meşru çıkarında gözü yoktur. Anlaşmazlıkların diyalog yoluyla ve hakkaniyet temelinde çözümü için biz her zaman varız ve hazırız” dedi.

Dışişleri: Yunanistan hüsrana uğrayacak

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Akdeniz’de gerginliği artıran taraf Türkiye değil, Yunanistan’dır. Asırlar boyunca Türk hakimiyetinde bulunan Akdeniz’den ülkemizi dışlamaya çalışmak kimsenin haddine değildir. Akdeniz’in ‘tek sahibi benim’ anlayışıyla hareket edenler hüsrana uğrayacaktır” açıklaması yaptı.

Almanya’dan arabuluculuk hamlesi 

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Akdeniz’in doğusuna ilişkin gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti, Türkiye ve Yunanistan’ı doğrudan görüşmeler yapmaya çağırdı.

Lübnan’da hükümet istifa etti

Lübnan’da son dönemde yaşanan ekonomik kriz kaynaklı protesto dalgasının ardından geçen hafta Beyrut Limanı’nda meydana gelen büyük facia, ülkede yeni bir toplumsal öfke dalgasına ve protestolara yol açmıştı. Başbakan Hassan Diyab, Bakanlar Kurulu’nun istifasını ardından Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısıyla istifasını açıkladı.

GÜNDEM

Eşini kayıran rektör alındı

YÖK, eşini enstitüye atayan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ı görevinden uzaklaştırdı. Bağ eşini daha önce İslami Bilimler Enstitüsü’ne sekreter olarak atamış, ardından da Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bilgisayar işletmeni olarak görevlendirmişti. En son eşi için ‘adrese teslim’ atama ilan açan rektöre, kamuoyundan gelen tepki üzerine YÖK ‘dur’ dedi.

SİHA sürüsü operasyon yaptı 

BAYKAR İnsansız Hava Aracı Sistemleri Genel Müdürü Haluk Bayraktar, ürettikleri Bayraktar SİHA’ların Bahar Kalkanı Operasyonu’nda bir ilke imza attığını ve dünyada ilk kez SİHA’ların ‘sürü’ halinde operasyon düzenlediğini açıkladı.

Nüfus memurları kimlik satıyormuş

İstanbul’un iki farklı ilçesindeki nüfus müdürlüğünde çalışan O.E. ve C.A., yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerini kullanarak para karşılığında yabancılara sanki Türk vatandaşlarıymış gibi kimlik kartı düzenledikleri ortaya çıktı. Onlarca mağdur savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Kadına yönelik şiddette dün

Günün erkek şiddeti haberi Ordu’dan. Fatsa’da 22 yaşındaki Soner Durgun, kendisini ve 31 yaşındaki kız arkadaşı Merve Demirtaş’ı benzin dökerek ateşe verdi. Soner Durgun ikinci derece yanıklarla kurtuldu, Merve Demirtaş hayatını kaybetti.

SALGIN

Gelinin annesi davetlilere virüs dağıtmış

Bursa’da korona hastası anne kızının düğününe katılınca çok sayıda davetliye virüs bulaştırdı. Kadın, “Hasta olduğum öğrenilirse düğüne kimse gelmez” diyerek yaptırdığı korona testinin pozitif çıktığını herkesten gizlemiş.

Pozitif aile tatil yolunda yakalandı

Kırklareli’nde de korona tanısı nedeniyle karantinada olması gereken 4 kişilik aile tatil yolunda jandarmaya yakalandı.112 Acil Servis ekipleri, 4 kişiyi karantinaya alınmak üzere Demirköy Devlet Hastanesine götürdü. Hastanede tedavilerine başlanılan ailenin İstanbul’da yaşadığı ve tatil için Demirköy’e bağlı İğneada beldesine gittiği öğrenildi.

Bakan korkutmaya devam ediyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona hastalarının yaşadıklarını paylaşmaya devam ediyor. Son paylaşım, Op. Dr. Bülent Çetin’e ait: Akciğer tomografisinde Kovid-19 olduğum belirlendi. İlk 3-4 gün servisteydim. İlerleyen günlerde solunum sıkıntısı gelişmeye başladı. Yoğun bakımda biraz daha ağırlaştım. Solunum sıkıntısı o kadar kötü bir şey ki bir seviyeden sonra ölüm korkusu başlıyor. Oksijen verildiği halde kendinizi oksijensiz hissediyorsunuz. Kurallara dikkat edilmeli. Yoksa canınızı virüse emanet etmiş oluyorsunuz.”

Polis korona denetiminde

İçişleri Bakanlığı bugün 81 ilde tüm alanları kapsayacak şekilde korona önlemleri denetimi yapacak. İl valilerini gönderilen genelgede ‘taziye evleriyle ilgili yasağın anlatılması için din görevlilerinin kolluk güçleriyle irtibatlandırılması” istendi.

Kritik rapor: Ankara’da 50 bin pozitif vaka

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Ankara’da Kovid-19 toplam vaka sayısının 50 bine yakın olduğunu açıkladı. Sendikanın aktardığına göre Ankara’daki hastanelerde 3 bin 500’e yakın pozitif tanılı ve şüpheli hasta bulunurken yatan hastaların 200’e yakını yoğun bakımda tutuluyor.

ABD’den, ‘Türkiye çok riskli’ uyarısı

ABD Salgın Hastalıklar Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, Türkiye’de Kovid-19 riskinin çok yüksek olduğu ve zorunlu olmadıkça Türkiye’ye seyahat edilmemesi gerektiği tavsiye edildi.

SİYASET

Erdoğan-Babacan IMF atışması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısı sonrası açıklama yaparken Ali Babacan’a laf attı, bugün IMF kapısına gidilmesi çağrılarını hatırlatıp,  “Boşuna avucunuzu ovuşturmayın. Biz o kapıları kapadık. IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki bakan ‘bu borcu verelim mi’ dedi. Verelim’ dedim. Parti kurmuş, bize ekonomi dersi veriyor. Önce bir defa bunu herkesin görmesi lazım” dedi. Bu sözler üzerine Erdoğan’ın “O zamanki bakan” dediği Ali Babacan Twitter üzerinden cevap verdi, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın tespitine katılıyorum. Ekonomi yönetimini teslim ettiğimde Türkiye, IMF’ye borç verebilecek güçteydi. Fakat bugün maalesef IBAN verip halktan yardım isteyen bir yönetim var” dedi.

Okul bağışı bakanın hastanesine otopark olmuş

Üsküdar’da bir yurttaşın yıllar önce ‘okul yapılması’ şartıyla bağışladığı araziyi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Hastanesi otopark olarak kullanıyor. Olay yargıya taşındı, bilirkişi arsayı bağışlayanı haklı buldu.

Kılıçdaroğlu: Damadını görevden al

CHP lideri Kılıçdaroğlu Twitter hesabından Erdoğan’a çağrı yaptı: “Güven vermeyen damadını görevden alıp, yerine liyakat sahibi birini getir. Bir ülkeyi yönetenler, zor zamanlarda ülkelerinin çıkarları için en doğru kararları alabilmeli.”

Davutoğlu: İktidar cahil bir grup komplocuya teslim

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin çok ciddi bir ekonomik kriz içerisinde olduğunu söyledi, “Hükümetin yurtdışı kaynaklı operasyon iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Yüzde yüz yerli ve milli bir krizdir. Yüzde yüz Ankara’da icat edilmiş bir krizdir. Bu iktidar liyakat sahibi insanları dinlemek yerine cahil bir grup komplocu, demokrasi düşmanı ve liyakatsiz akla teslim olmuştur” dedi.

Ünal’a göre AK Parti 42-44 bandında

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, partisinin oy oranının hiçbir zaman 42-44 bandının altına düşmediğini iddia etti, “Ben erken seçimin konuşulmasını gereksiz görüyorum. Cumhurbaşkanı ve AK Parti’nin gündeminde bir erken seçim yok” dedi.

EKONOMİ

İşsizlikte “mucize” rakamlara devam

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK, işsizlik rakamlarında “mucize”ler yaratmaya devam ediyor. Kurumun dün açıklanan son mayıs ayı işsizlik rakamlarına bakılacak olursa Türkiye’de aynı anda hem işsiz insan sayısı azaldı hem de istihdam edilen insan sayısı. Bu ikisi aynı anda olamaz. TÜİK’e göre bu yılın mayıs ayında geçen yılın mayıs ayına göre 2 milyon 411 bin kişi daha az istihdam edildi. Aynı dönemde çalışabilir nüfusun da 1 milyon arttığı dikkate alındığında işsizliğin patlaması gerekiyordu ve patladı da zaten. Ama TÜİK’e göre “Ben işsizim” diyenlerin sayısı da geçen yıla göre 311 bin kişi azaldı.

Babacan’a göre halk krediyle altın aldı

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, 2021 ya da 2022’de erken seçimin kaçınılmaz olacağını öne sürdü. “Bankalardan alınan ucuz konut kredilerinin döviz ve altına gittiği söyleniyor. O ucuz parayı almak için konutlar eş dost arasında el değiştiriyormuş” yorumunda bulundu.

Albayrak’a göre üst lige ilerliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, günler sonra sessizliğini bozdu; Twitter’dan “Türkiye’nin üst lige çıkma hedefinden sapmadan yoluna devam ettiğini” müjdeledi… Bakan’ı bu açıklamaya iten İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nde son 5 ayda ilk kez eşik değerin üzerine çıkılması oldu.

Merkez ve bankalar faiz arttırıyor

Geçen hafta dolar kurunda yaşanan aşırı gelişmeler üzerine bankaların Merkez Bankası ve BDDK’dan talep ettiği şeyler birer birer gerçekleşmeye başladı. Önce Merkez Bankası faizleri dolaylı yollarla arttırdı ve piyasada TL’yi kısmaya başladı; bu arada kamu bankaları daha az kredi vermek için kredi faizlerini arttırdı; BDDK ise bankalara daha çok kredi vermeleri için dayattığı “aktif rasyosu” uygulamasını bir ölçüde gevşetti. Son haber kamu bankalarının mevduata verdiklerini faizi de arttırmaya başladığı yönünde.

Goldman Sachs’ın dolar/TL tahmini 

Goldman Sachs, Ağustosta likidite krizi yaşanabileceğini belirterek Dolar/TL tahminini yükseltti. Yıl sonu dolar tahmini 7.75’e, gelecek yıl için 8.25’e çıktı. TL Ağustos’ta yüzde 4 değer kaybederek dünyanın en kötü performans gösteren ikinci para birimi oldu. Yıllık değer kaybı yüzde 18’e yükseldi.

‘Yurt dışı tatilinde Türkiye lider ülke olacak’

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, bu yıl 4,5 ila 5 milyon arasında Rus vatandaşının yurt dışında tatil yapmasını beklediklerini belirterek, “Türkiye’ye yönelik yüksek bir talep var. Türkiye bu yıl da yurt dışı tatilinde lider ülke olacak” dedi.

Antalya’ya bir günde 70 uçak

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, dünden itibaren günlük turist sayısında Antalya’nın Mayorka’yı geçtiğini söyledi. Dün Antalya’ya Rusya’dan 70 uçuş gerçekleşti.

SPOR

Beşiktaş’ın rakibi PAOK

Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme Turu’nda Yunanistan ekibi PAOK ile eşleşti. Tek maç üzerinden seyircisiz oynanacak maç 25 veya 26 Ağustos’ta Selanik’te yapılacak.  Beşiktaş, 2020-21 sezonu hazırlıklarına Nevzat Demir Demir tesislerinde yaptığı antrenmanla başladı. 

Harcama limitinde gevşeme yok

Türkiye Futbol Federasyonu’nun kulüpler için açıkladığı harcama limitleri tartışılmaya devam ediyor. Son olarak Fenerbahçe ve Kasımpaşa’nın itirazları üzerine federasyon, Kulüpler Birliği Vakfı ile bankalar birliğinden temsilcileri bir araya getirdi ve bir toplantı yapıldı. Toplantının sonunda harcama limitlerinin gevşetilmesi konusunda bir karar alınmadı ama içeride konuşulanlar bugünkü gazetelere kulis bilgisi olarak yansımış durumda. Bu kulis haberlerinden biri de Cumhuriyet gazetesinde çıktı.

Hakemler yalan makinesine sokulacak

Rusya Premier Ligi’nde Spartak Moskova’nın Sochi ile karşılaştığı maçta Moskova, 2-0 öne geçti ancak aleyhine verilen 2 penaltı golüyle sahadan 2-2 beraberlikle ayrıldı. İlk haftanın ardından hakem kararlarına sert tepki gösteren Spartak Moskova, ligden çekildiğini açıkladı. Tepkiler üzerine Sochi-Spartak Moskova maçının hakemlerinin yalan makinesine sokulacağı belirtildi.

MAGAZİN

Silikonlar yüzünden kanser oldu

Modacı ve manken Ceylan Atınç, memelerini büyütmek için taktırdığı silikonlar yüzünden kanser oldu. Kendi tasarımı olan giysilerin tanıtımı için mankenlik ve fotomodellik de yapan Atınç, geçen yıl memelerini büyütmek için ameliyat oldu. Ancak daha sonra kendisine takılan silikonların sağlık sebepleriyle piyasadan toplatıldığına dair bir gazete haberi görüp şüphelendi ve kontrol yaptırdı. Yapılan kontrolda Atınç’ın hatalı silikonlar yüzünden lenfoma kanseri olduğu ortaya çıktı. Genç kadın ameliyatı yapan doktoru mahkemeye verdi.