Galata Kulesine matkapla daldılar – Okulların açılışı ertelendi – Ali Koç’tan Nihat Özdemir’e “kapak” gibi cevap
13 Ağustos 2020

GÜNDEM

1500 yıllık Galata Kulesi’ne matkapla daldılar

İBB’den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen 1500 yıllık Galata Kulesi’ndeki restorasyon sırasında “hilti’ adı verilen matkapla taş duvarın yıkım görüntüleri büyük tepki çekti. Kültür ve Turizm Bakanı, İBB’nin Twitter’dan yayınladığı görüntüler üzerine yine “Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır; yöntem konusunda firmaya yaptırım uygulanacak” açıklaması yaptı. Bakan duvarın hangi tarihte yapıldığını açıklamadı. Benzer bir açıklamayı daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü de yaptı.

Nihal Olçok oğlunun adına açılışa davet edilmedi

15 Temmuz darbe girişiminde oğlunu kaybeden Nihal Olçok, oğlu Abdullah Tayyip Olçok adına açılan spor merkezinin açılışına davet edilmedi. Gelecek Partisi bu tavrı kınadı, “Bunun bir şehit annesine yapılabilecek en büyük saygısızlık olduğunu” belirtti. ”Şehit annesi Nihal Olçok’un açılışa çağrılmamasının sebebi Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi olması mıdır?” diye sordu.

Nükhet Duru’dan İstanbul Sözleşmesi için kampanya

Sanatçı Nükhet Duru, sosyal medya hesabından İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik girişimlere tepki göstererek bir kampanya başlattı. Duru hesabında “Bu tweetin altına İstanbul Sözleşmesi’nin bir maddesini yazıyla ya de video ile paylaşmaya davet ediyorum” mesajıyla birlikte bir video paylaştı.

SALGIN

Okul zili ertelendi

İlk ve orta dereceli okulların açılışı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyesi ile 3 hafta ertelendi. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “31 Ağustos 2020 tarihinde okulları uzaktan eğitimle açıyoruz. 21 Eylül’de Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda, aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime başlanacak” dedi. Dileyen özel okullar 17 Ağustos’tan itibaren eğitime başlayabilecek.

Sağlıkçıya neden hasta oldun soruşturması

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nde aralarında testi pozitif çıkan ve yüksek riskli olarak görülen 80 sağlık çalışanı hakkında “Neden pozitifsiniz? Neden kendinizi korumadınız?’’ gerekçesiyle idari soruşturma açıldığı iddia edildi.

Koca’dan yasaklara dönüş uyarısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeniden tırmanışa geçen korona vakalarına ilişkin uyarıda bulundu. Koca, “Artış bu hızla devam ederse bir daha yaşamak istemediğimiz ağır tedbirlere dönmemiz gerekebilir” diye uyardı.

Araç muayene süreleri uzatıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kovid-19 tedbirleri kapsamında 3 Nisan 2020 ile 3 Temmuz 2020 tarihleri arasında araç muayene süresi sona eren ve 17 Ağustos 2020 tarihine kadar muayenesi yaptırılamayan araçların muayene sürelerinin 30 Eylül 2020 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı.

Rusya, aşıyı iki haftaya enjekte ediyor

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, tescil edildiği duyurulan koronavirüs aşısının ilk partisinin iki hafta içinde hazır olacağını, ilk aşılardan risk grubunun yararlanacağını söyledi. Muraşko, aşıyı kendisinin de yaptıracağını kaydetti. Bu arada Brezilya’nın Parana Eyaleti, Rus aşısının üretilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

EKONOMİ

Albayrak: Dolarla bir işiniz var mı?

Hazine ve Ekonomi Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk’te  döviz kuru dalgalanmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Albayrak, Ahmet Hakan’ın ”Dolar yükselince telaşlanıyorum, kur yükselince telaşlanıyorum, ‘eyvah’ diyorum her şey pahalanacak, ülkemizin ekonomisi kötüye gidecek. Endişelenmeli miyiz?” sorusuna ”Birincisi şunu sorayım size, dolarla mı maaş alıyorsunuz, dolar borcunuz mu var, dolarla bir işiniz var mı” sözleriyle cevap verdi. “Kur algısıyla ekonomiyi ölçme konusunda bir psikolojiye girilmiş. Eskiden kur çok daha fazla etkiliyordu. Şimdi ekonomide bir dönüşüm var” diye konuşan Albayrak, kurda rekabetçiliğinin önemli olduğunu öne sürerek mevcut seviyeden memnun olduğu izlenimi verdi.

Prof. Demirtaş: Dolarla 19 işimiz var

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın CNN Türk’te dolarla ilgili sözleri sosyal medyada gündem haline gelince, Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özgür Demirtaş, “Dolarla ne işimiz var” sorusuna 19 maddelik bir yanıt verdi. Sosyal medya uzunca bir süre Prof. Demirtaş’ın bu cevabını da konuştu.

Nakit döviz çekiminden komisyon

Merkez Bankası’nın 5 Ağustosta yayınladığı bir tebliğ sonrasında bankalar, nakit döviz çekmek isteyen müşterilerinden komisyon talep etmeye başladılar. Piyasadaki bankalarla yapılan görüşmelerde henüz bu komisyon konusunda bir standart oluşmadığı, bazı bankaların 20 bin doların üzerindeki nakit çekişlerinden komisyon aldığı, bazılarında ise bu rakamın 3 bin dolara kadar düşebildiği ortaya çıktı. Ama kesin olan şey, bankaların artık nakit döviz çekiminde komisyon alması.

SİYASET 

Erdoğan’ın görev onayı 1 ayda 1.4 düştü

MetroPOLL Araştırma, ‘Türkiye’nin Nabzı – Temmuz 2020’ başlığıyla hazırladığı ankette katılımcılara “Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusunu yöneltti. Katılımcıların yüzde 50.6’sı bu soruya “Evet” yanıtını verdi. Yüzde 43.3’ü. “Hayır” derken 6.1’lik kesim “Fikrim yok” görüşünü bildirdi. Haziran ayında yapılan araştırmada Erdoğan’ın görev onayı yüzde 52’ydi. 

AK Parti mülakatla ilçe başkanı alacak

Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Serdar Budak, geçtiğimiz günlerde AKP Genel Merkezi’nin 12 ilçe başkanının istifasını istediğini duyurması sonrası Bağlar, Bismil, Çınar, Dicle, Ergani, Hani, Hazro, Kayapınar, Kulp, Lice, Silvan ve Yenişehir ilçe başkanları görevlerinden istifa etmişti. AKP Diyarbakır İl Başkanlığı sosyal medya hesabından istifaların yaşandığı ilçelere başkan aradığını duyurdu. Adaylardan resimli CV ve vesikalık resim istendi.

Babacan IMF’ye borç meselesini anlattı

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Erdoğan’la girdiği IMF polemiğine nokta koydu: “Bizim Merkez Bankamızla IMF arasında yapılan bir protokolde, ihtiyaç duyulması halinde 5 milyar dolara kadar bir kredinin IMF’e kullandırılabileceği ile ilgili bir sözleşme yapıldı. Ancak daha ileriki aşamalarda bir ihtiyaç oluşmadığı için Türkiye bu rakamı IMF’e kullandırmadı. Çünkü ihtiyaç olmadı. Açılmış ama kullanılmayan bir kredidir.”

Davutoğlu dış mihrakları sordu

Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu, AK Parti’nin ekonomideki kötü gidişatla ilgili ‘dış mihraklar’ı işaret eden söylemlerine tepki gösterdi, “Açıkla, kim bunlar? Söyle, hep beraber mücadele edelim” dedi.

DIŞ HABERLER

Macron: Türkiye Doğu Akdeniz’den çekilsin

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’le görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada Türkiye’den Doğu Akdeniz’deki petrol arama çalışmalarına son vermesini istedi. Bu sebeple Fransa’nın Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını arttırmaya karar verdiğini söyleyen Macron, AB ve Yunanistan’ın da bölgedeki askeri güçlerini takviye edeceğini bildirdi.

AB Bakanları toplanıyor

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları yarın Brüksel’de olağanüstü bir zirvede bir araya gelecek. Zirvenin önemli gündem maddelerinden biri, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasında tırmanan gerilim olacak. 

Atina’ya Akdeniz’de içerden muhalefet

Doğu Akdeniz’de tırmanan krizde Yunanistan hükümetine içerden bir dizi eleştiri yöneltiliyor. Ülke içinde uzmanlar ve muhalefet, Miçotakis hükümetinin Mısır’la yaptığı anlaşmanın zamanlaması nedeniyle krizi tırmandırdığı, Atina’nın Ege’de ‘maksimalist’ ve çok katı bir politika yürüttüğü görüşünde.

ABD ve Yunanistan arasında kritik temas

Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasında gerilim devam ederken Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla bir araya geleceği açıklandı. Yunan basınına göre görüşme yarın Viyana’da gerçekleşecek. Pompeo halen Avrupa turunun Avusturya ayağında.

İsveç polisi Kuran yaktırmadı

İsveç’in Malmö kentinde bir caminin önünde Cuma namazı öncesi Kuran yakmak isteyen Danimarkalı aşırı sağcı Skı Yön lideri Rasmus Paludan’a polis izin vermedi.

SPOR

Koç’tan Özdemir’e ‘Hazine garantili’ cevabı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Kulüpler Birliği Vakfı toplantısından sonra açıklamalarda bulundu. Koç, “Nihat Bey ‘Yok efendim ben olsam Bankalar Birliği anlaşmasını imzalarım’ demiş. Kendi şirketlerinin borçlarını hazine garantili imzalıyor. Hazine garantili borçları ben de imzalarım” dedi. Koç’un sözleri Özdemir’in patronu olduğu Limak’ın Hazine garantili büyük otoyol, köprü ve havalimanı ihalelerinin gediklisi olmasına bir gönderme. 

Fenerbahçe’de başkan vekili Semih Özsoy istifa etti!

Fenerbahçe Spor Kulübü, başkan vekili Semih Özsoy’un istifa ettiğini açıkladı. Özsoy’un istifası yönetim kurulu tarafından kabul edildi. Özsoy’un neden istifa ettiği açıklanmadı.

Sosa ve Lemos Fenerbahçe’de

Trabzonspor ile sözleşmesi sona eren Arjantinli orta saha oyuncusu 35 yaşındaki Jose Ernesto Sosa, Fenerbahçe ile anlaştı. Sözleşme 2 yıllık.  Bu arada İspanyol Las Palmas kulübü başkanı Miguel Angel Ramirez Alonso, Uruguaylı stoper Mauricio Lemos’un Fenerbahçe’ye transferini duyurdu.  

Fabrice N’Sakala resmen Beşiktaş’ta

Beşiktaş, Aytemiz Alanyaspor ile sözleşmesi sona eren Demokratik Kongolu savunma oyuncusu Fabrice N’Sakala’yı kadrosuna kattı. N’Sakala, sağlık kontrolünden geçtikten sonra takımla antrenmana çıktı.

Galatasaray, Emre Kılınç’ı resmen aldı

Yeni sezon hazırlıklarına başlayan Galatasaray, Oğulcan Çağlayan’ın ardından bir transfer daha açıkladı. Sarı-kırmızılılar, Sivasspor’dan ayrılan Emre Kılınç’ı kadrosuna kattığını duyurdu. Galatasaray’la 4 yıllık sözleşme imzalayan 26 yaşındaki Emre Kılınç, 4 yılda Galatasaray’dan 36 milyon 850 bin TL garanti ücret alacak.

Halı sahalarda salgın kuralları

İçişleri Bakanlığınca valiliklere gönderilen ‘Spor Salonları ve Spor Merkezlerinde Alınması Gereken Önlemler’ konulu genelgeye göre, halı sahalar başta olmak üzere spor tesislerine HES koduyla giriş yapılacak. Tesislere misafir veya izleyici kabul edilmeyecek. 18 yaş altı çocuklar, maske takma koşuluyla en fazla bir velisiyle tesise alınabilecek. Tesislere maskesiz müşteri ve çalışan alınmayacak, antrenman ve maç haricinde maske kesintisiz kullanılacak.

Virüs çıkınca hükmen yenildiler

UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme maçı öncesinde iki futbolcusunda yeni tip koronavirüs tespit edilen Kosova’nın Drita takımı hükmen mağlup olarak elendi. UEFA yönetmeliklerine göre Drita’nın 3-0 hükmen mağlup ilan edildiği ve rakibi Linfield’in bir üst tura yükseldiği kaydedildi.