İskoçya hidrojen ekonomisinde gaza basıyor
16 Eylül 2020

İskoçya’nın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi Scottish Power, sahip olduğu rüzgar ve güneş tarlalarında hidrojen üretmeye başlayacak. Böylece İskoçya’daki otobüslerin, deniz taşımacılığının ve hatta belki de trenlerin hidrojenle çalışması sağlanacak.

Bilindiği gibi hidrojen doğada en çok bulunan element olmasına rağmen neredeyse hiçbir zaman saf halde olmuyor. Dünyada hidrojen daha çok suyun içinde var.

Bir su molekülü 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşuyor. Bu moleküldeki hidrojenle oksijeni ayrıştırmak için ise “elektroliz” adı verilen bir yöntem uygulanıyor; yani suya elektrik veriliyor.

Bu yöntem normalde çok pahalı ama rüzgar ve güneş enerjisi santrallarında, bu santralların şebekeye elektrik vermediği saatlerde elektrik maliyeti 0 lira. Öyle zamanlarda santrallar hidrojen üretecek ve o hidrojen de çeşitli ağır taşıt araçlarının enerjisini sağlayacak. Hidrojen yandığında açığa sadece su çıkıyor. Yani böylece sera gazları da azaltılmış olacak.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre İskoçya bu yolla karbon salımını azaltma, hatta sıfırlama hedefine biraz daha yaklaşacak.