Okullar Pakistan’da bile açık, bir Türkiye’de değil
16 Eylül 2020

Türkiye, biliyorsunuz Maarif Vakfı adlı bir vakıf kurdu; bu vakıf Fethullah Gülen örgütünün yurt dışındaki okullarını devralmak üzere oluşturuldu.

Dün Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ilginç bir açıklama yapıldı; Pakistan’da bulunan Maarif Vakfı’na ait okullarda yüz yüze eğitim başlıyordu. Bu açıklamadan öğreniyoruz, Pakistan’da okullar açılıyor. Salgının çok sert vurduğu ve halen de vurmaya devam ettiği ülkelerden biri Pakistan ama okullar açık.

Bu hafta İtalya’da da açıldı okullar ki ülke çapında dün 1200 civarında vaka açıklandı burada. Fransa’da okullar haftalardır açık, bu ülkede günde 9 bin 500 vaka açıklanıyor. İngiltere benzer şekilde, okulları açık ve vaka sayısı bizim kadar. İspanya öyle. Tek istisna Almanya. Bu ülkede vaka sayısı bizden az ama okullar Ağustos ortasından beri açık. Türkiye’de ise biliyorsunuz okulları bir türlü açamıyoruz; 18 milyon öğrenci evden eğitimlerini sürdürmeye çalışıyor ve elbette sürdüremiyor.

Bu pazartesi ana sınıfları ve ilkokul birinci sınıflar okula gitmeye başlayacak. Kısmetse, 3 hafta sonra bu kez 8 ve 12. sınıflar okula gidecek. Sonra, üç hafta daha beklenecek ve geri kalan sınıflar da yüz yüze eğitime başlayacak.

Oysa Dünya Sağlık Örgütü bile “Salgına bakmayın, okulları açın” diyor. Türkiye ise tereddütlü veya gereken önlemleri almak konusunda başarısız.