“Sokak ressamı telif hakkı korumasında değil”
17 Eylül 2020

Banksy’yi bilmeyen, duymayan, onun işlerini tanımayan yok. Ama bir insan olarak Banksy’yi bilen veya tanıyanların sayısı çok az. Onların hepsi de, sokak ressamının anonim kalma isteğine sonuna kadar saygı gösteriyor, Banksy’nin gerçek kimliğini saklıyorlar.

Gerçek kimliğini saklamak sanatçının belki “alameti farikası” ama tam da bu yüzden Banksy canını çok sıkan bir kararla karşı karşıya.

Hikayeyi en baştan anlatmak lazım: Banksy’nin en meşhur işlerinden biri, zamanında Kudüs’te bir duvara çizdiği ve “Çiçek Atan Adam” olarak bilinen duvar resmi.

Bu resmi bundan birkaç yıl önce “Full Colour Black” adlı bir tebrik kartı şirketi aldı ve tebrik kartlarından birinde kullandı. Şirket bu resmi kullanabileceğini, çünkü resmi yapan kişinin “anonim” olduğunu söylüyordu.

Banksy’nin haklarını temsil eden ve daha önce bu resmi de sanatçı adına tescil ettirmiş olan Pest Control Office adlı şirket, tebrik kartı firması aleyhinde Avrupa Birliği telif hakları kurumu (EUIPO) nezdinde başvuruda bulundu.

AB’nin telif hakları kurumu dosyayı incelemesi için bir panel belirledi ve panel de nihayet kararını verdi. Karar Banksy’nin aleyhine, tebrik kartı firmasının lehineydi. Panel kararında, “Banksy anonim kalmayı seçiyor ve çoğu zaman duvar resimlerini bir tuval yerine başkalarına ait olan duvarların üzerine, onlardan izin almadan yapıyor” deniyordu.