Ünlü John Lewis, mağazasını ofise çeviriyor
17 Eylül 2020

Salgın dünyanın her yerinde alışılagelmiş ekonomik davranışları değiştirdi; bu değişikliklerin bir bölümünün de kalıcı olacağı anlaşılıyor.

Londra’nın ünlü alış veriş caddesi Oxford Street’in üzerinde çok sayıda sembol bina ve sembol mağaza var. Bunlardan biri de John Lewis.

Ünlü mağaza, alış veriş alışkanlığının online kanallara kayması yüzünden bu son derece değerli emlakta önemli değişikliklere gidecek. Daha doğrusu, mağazanın satış yapılan katlarının en azından yarısını boşaltacak; bu katlarda kiraya verilmek üzere ofisler yapacak.

Yalnız bir sorun var: Salgının değiştirdiği alışkanlıklardan biri de ofise gitmek yerine evden çalışmanın yaygınlaşması. Evden çalışma düzeninin çalışanların en azından bir bölümü için geçerli kalmaya devam etmesi herkesin beklentisi. Bu da, ofislerde çalışacak insan sayısının nihayetinde azalması ve böylece ofis ihtiyacının da azalması demek.

Tam da bu sebeple sadece Londra’da değil İstanbul dahil dünyanın her yerinde ofis kiraları düşüyor; çünkü ofislere olan. talep azalıyor. Büyük şirketler, hatta bankalar bile artık daha küçük ve az katlı ofislere ihtiyaç duyuyor. Bu durumda John Lewis’in mağaza katlarını boşaltıp ofise çevirmesi projesi de çok başarılı olamayabilir.

Ama yolu Londra’ya düşenlerin çok iyi bildiği gibi mağazanın bulunduğu yer çok merkezi bir konum.