Kadınlar bu hafta sonu bir tarih daha yazacak
18 Eylül 2020

Otomobil sporu meraklıları gayet iyi biliyor, bu spor için Fransa’nın Le Mans kentinde yapılan 24 saatlik yarışın özel bir yeri var. Ve bu hafta sonu yapılacak olan Le Mans yarışında bir tarih yaşanacak, tamamı kadınlardan oluşan bir takım ilk kez LMP2 kategorisinde yarışacak.

Otomobil sporları, erkek egemenliğinin çok tipik biçimde yaşandığı alanlardan biri. Düşünün, Le Mans yarışları 1923’ten beri yapılıyor; bugüne kadar yarışta 4 bin 298 takım yarıştı ve bunlardan sadece 23’ü kadınlardan oluşuyordu. Yalnızca özel kişiler tarafından kurulmuş takımlara açık olan LMP2 kategorisinde ise bugüne kadar kadınlardan oluşan bir takım yarışmamıştı.

Le Mans yarışı, 24 saat kesintisiz devam ettiği için otomobiller için de sürücüler için de aslında tam bir dayanıklılık yarışı.

Bu yıl sadece kadınlardan oluşan bir takım kuran şirket ise meşhur Signatech. Bu şirket geçen yılın Le Mans birincisi aynı zamanda.

Signatech’in takımında Colombia’lı Tatiana Calderon (27), Almanyalı Sophia Flörsch (19) ve Hollandalı Beitske Visser (25) yarışacak.

The New York Times üç kadınla da konuşmuş ve haber yapmış. Visser, “Bu sadece biz üçümüz için önemli değil” diyor, “Savaşçı olduğumuzu kanıtlayacağız. Böylece motor sporlarındaki bütün kadınlar için örnek olmak ve yol açıcı olmak istiyoruz. Bütün kadınlar için yarışacağız.”

Otomobil sporlarının zirvelerinden biri kuşkusuz Formula 1 yarışları. Orada kadın takım yöneticisi var ama tek bir kadın yarışçı bile hala yok.