Salgın milyarderlere yaradı, 643 kişi servetine 845 milyar dolar ilave etti
18 Eylül 2020

Korona virüs salgını dünya çapında ekonomileri durdurdu, sadece Amerika’da 50 milyon kişi işini kaybetti, dünya çapında 1.5 milyar insanın salgın yüzünden işsiz ve gelirsiz kaldığı hesaplanıyor. Sayısını bilmediğimiz kadar şirket kapandı veya iflas etti.

Bütün bu ekonomik felaket haberleri, dar bir grup insan için geçerli değil. Amerika’da 643 tane milyarder var. Bunlar, bir hesaba göre Mart ayından bu yana, yani salgının Amerika’da da başlamasından bu yana servetlerine tam 845 milyar dolar eklediler.

Salgın sırasında servetini en çok arttıranların başında Amazon’un patronu Jeff Bezos geliyor. Salgın başlarken zaten dünyanın en zengin insanı kabul ediliyordu; Forbes dergisinin hesapladığına göre Mart ayından bu yana servetine tam 73.2 milyar dolar daha ekledi ve 186.2 milyar dolarlık inanması güç bir servete ulaştı. Bezos’un serveti Mart ayından bu yana yüzde 65 arttı. Daha ilginci şu: Haziran ayında sadece bir günde Bezos’un serveti 10 milyar dolardan fazla sıçradı. Sadece bir günde.

Servetini rekor oranda arttıran bir başka isim Tesla ve SpaceX şirketlerinin patronu Elon Musk. Onun serveti yüzde 274 artarak 92 milyar dolar seviyesine geldi.

Facebook’un patronu Mark Zuckerberg’in serveti yüzde 84 oranında arttı ve 100.6 milyar dolara yükseldi. Kendini iyilik işlerine adayan ama Microsoft’un kurucusu olmaktan gelen hisselerini de halen elinde tutan Bill Gates de boş durmadı; onun serveti yüzde 19 arttı, 116 milyar dolara yükseldi.

Amerika’daki 643 milyarderin toplam serveti 2.95 trilyon dolardan 3.8 trilyon dolara yükseldi 18 Marttan bugüne kadar. Yani, ayda 141 milyar dolar, günde 4.7 milyar dolar artış yaşandı.

Meraklısı için zenginlerin servet artışıyla ilgili rapor şu linkten okunabilir.