Uzay reklamcılığı çağı da başlıyor
18 Eylül 2020

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, uzunca bir zamandan beri özel sektörü uzay çalışmalarına ortak etmeye ve özel sektörden uzay çalışmaları için gelir elde etmeye çalışıyor. Bu çalışmaların herhalde en uç noktalarından birini bu ay sonunda yaşayacağız.

Bu ay sonunda uzaya fırlatılacak bir roketle dünya etrafında dolaşmakta olan Uluslararası Uzay İstasyonu’na başka pek çok bilimsel ekipmanın ve astronotların yemeği gibi hayati şeylerin dışında 10 şişe de Estee Lauder marka cilt koruma serumu gönderilecek.

İstasyondaki astronotların bu serumları yerçekimsiz ortamda denemeleri ve denerken de kendilerini görüntülemeleri beklenecek. Estee Lauder, ileride bu görüntüleri reklam kampanyalarında ve diğer tanıtım materyallerinde kullanabilecek.

Estee Lauder ile NASA arasındaki anlaşmanın maddi tarafı hiç açıklanmadı. Şirketin reklamlarında gözükecek olan astronotların bir gelir elde edip etmeyecekleri de belli değil ama büyük olasılıkla astronotlara da para ödenecek.

NASA 2019’da Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotların 90 saatlerini ve dünya ile istasyon arasında gidip gelen kargom roketlerinin de 200 kiloya kadar kapasitesini bu çeşit ticari aktiviteler için kullanacağını açıklamıştı. NASA’nın daha önce sözleşme imzaladığı şirketler arasında Adidas da var. Ayrıca oyuncu Tom Cruise da Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bir film çekmek için NASA ile anlaşmıştı.