Çin vaat etti: 2060’da karbon nötral olacağız
23 Eylül 2020

Çin Cumhurbaşkanı Şi Çinpin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada sürpriz bir çıkış yaptı ve ülkesinin 2060 yılında “karbon nötral” olacağını söyledi.

“Karbon nötral” olmak, bir ülkenin veya bir şirketin atmosfere hiç karbon gazı salmaması anlamına gelmiyor ama eğer o ülke veya şirket en az atmosfere saldığı karbon kadar karbon salımını da engelleyen teknolojiler kullanıyorsa, yani atmosfere net karbon salmıyorsa “nötr” kabul ediliyor.

Karbon gazı salımını önlemek, enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde etmek, atmosferden karbon gazını çekmek vs gibi teknolojilerle mümkün.

Çin bugün Amerika ile birlikte atmosfere en çok karbon gazı salan ülkelerden biri ve bu ülkenin dünya ekonomisindeki yeri büyüdükçe karbon salımı da büyüyor. Avrupa Birliği 2050 için “karbon nötral” olmayı hedefliyor; halen dünyanın en büyük yenilenebilir enerji yatırımcısı olan Çin için de 2060 hedefi uzmanlar tarafından “Zor ama ulaşılabilir bir hedef” olarak görüldü. Çin, yenilenebilir enerji için güneş ve rüzgara çok yatırım yapıyor ama aynı zamanda dünyanın en büyük termik santral yatırımcısı ve halen kömürle çalışan santrallarının sayısını arttırmaya da devam ediyor. Oysa Britanya ve Almanya gibi ülkeler kömürle çalışan santrallarını birer birer kapatıyor, yer altındaki kömürü de artık çıkartmıyorlar.