Eski Sur’dan eser kalmadı, Yeni Sur el yakıyor
23 Eylül 2020

Diyarbakır’ın eski şehir merkezi, yani tarihi surlar içinde kalan bölge, yani adıyla “Sur” ilçesi, 2015 yılında feci bir hendek savaşının merkezi haline getirilmişti. PKK’nın şehrin bu bölgesini “kurtarılmış bölge” ilan etmesine devletin tepkisi sert oldu, haftalar süren sokak çatışmalarından sonra şehrin göbeğinde silah sesleri ve bomba patlamaları nihayet sustuğunda geriye koca bir yıkıntı kalmıştı.

Oysa bu bölge, daracık sokakları, taş evleri ve binalarıyla Diyarbakır’ın bütün tarihi özelliklerini bir arada taşıyan, sadece kültürel ve tarihi değil aynı zamanda mimari bri zenginlik bölgesiydi.

Sur’un önemli bölümü yıkılınca Toki devre sokuldu, şehirde “Aslına uygun” olduğu iddiasıyla 506 tane yeni konut, 9 butik otel ve 150 iş yeri inşa edildi. Fotoğrafları görüyorsunuz, “yeni” Sur hiçbir biçimde eskisine benzemiyor. Pırıl pırıl ve beton binalar var artık.

Daha da fenası, bu yeni binaları Toki’den satın almaya Diyarbakırlıların gücünün yetmemesi. Binalar metrekaresi 2 bin lira gibi fiyatlarıyla fena halde el yakıyor. O yüzden de binalar bir kez daha satılmak üzere ihaleye çıkarıldı.