Bahçeli’nin destek verdiği Mümtazer Türköne tahliye edildi
24 Eylül 2020

Kapatılan Zaman gazetesi yazarları Mümtazer Türköne, Ali Bulaç ve Şahin Alpay hakkında FETÖ üyeliğinden verilen cezayı bozdu. Tutuklu sanık Türköne’nin (diğer iki sanık tutuklu değil) tahliyesine  karar verildi.

Karar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Türköne’nin davasının yeniden değerlendirilmesini istemesi nedeniyle siyaset-yargı ilişkisi bağlamında yeni bir tartışma çıkardı.

Mümzater Türköne,  27 Temmuz 2016’da darbe soruşturmaları kapsamında gözaltına alındı ve 4 Ağustos 2016’da “terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” suçundan tutuklandı. İstanbul Başsavcılığı, 2017’de Türköne hakkında darbeye teşebbüs ve terör örgütüne üye olma suçlarından dava açtı.

Darbe suçlamasından beraat kararı çıktı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Temmuz 2018’de Türköne’ye FETÖ üyeliğinden  10 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Eksik incelemeden bozuldu

İstinaf mahkemesinin kararı onaylamasının ardından avukatlar davayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 16. Dairesi’nin dünkü kararında sanıkların eylemlerinin mevcut dosya durumuna göre “örgüte yardım” suçunu oluşturduğu, dosyadaki eksik incelemeler tamamlandıktan sonra karar verilmesi gerektiği belirtildi.

Tutuklu sanık Türköne’nin tutuklu bulunduğu süre dikkate alınarak tahliyesine karar verildi.

Bahçeli’nin sözleri

Kararın ardından Bahçeli’nin 23 Haziran’da Türköne için yazdığı Twitter mesajları akla geldi. Bahçeli  şöyle demişti:

“Bugün Ülkücü şehidimiz Mustafa Türköne’nin şehadetinin 41.yıldönümüdür. 23 Haziran 1979’da 21 yaşındayken şehit düşmüştü. Ağabeyi Mümtaz’er Türköne ise cezaevindedir. Mümtaz’er Türköne’yi öğrencilik yıllarından itibaren tanırım. Aleyhe de pek çok yazısı ve beyanatı olmuştur.

Ülkücü şehidimizin ağabeyi olan ve geçmişte davamıza emek vermiş Mümtaz’er Türköne’nin gerçekten suçlu olup olmadığına karar verecek yegâne merci Türk adaletidir. Adil ve hakkaniyetli yargılamayla Mümtaz’er Türköne’nin üzerine atılı isnatların netleşmesi de mümkün olacaktır.

Dileğim bir haksızlık varsa bunun acilen düzeltilmesidir. Osman Kavala’nın, Altan kardeşlerin, Nazlı Ilıcak’ın ve daha pek çok sorunlu kişinin masum gösterilmeye çalışıldığı bir yerde şehit ağabeyi Mümtaz’er Türköne’nin davası tekraren ve titizlikle değerlendirilmelidir.”

Bahçeli’nin daha önce destek verdiği suç örgütü yöneticisi Alaattin Çakıcı da çıkarılan infaz indirimi yasası ile tahliye edilmişti.  Karar sosyal medyada ciddi tartışma yarattı.

CHP’li Muharrem İnce şu yorumu yaptı: “Trump ister tahliye, Merkel ister tahliye, Bahçeli ister tahliye. Ne adalet kaldı, ne bağımsız adliye. Hekimler yargılansın, FETÖ’cüler tahliye edilsin. Devlete, adalete güven duyulmayan bir ekonomide sular durulmaz.”