İlk kez bir ilçede sürü bağışıklığı sınırı aşılmış
24 Eylül 2020

Türkiye’de ilk kez bir ilçede Covid 19 virüsüne karşı sürü bağışıklığı sınırının üzerine çıkan seviyede enfekte hasta oranına ulaşıldığı hesaplandı.

Hesabı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi  Prof. Dr. Alpay Azap yapıyor.  Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Alpay Azap’la yaptıkları sohbeti bugünkü köşe yazısında anlattı. Yazıda verilen bilgiye göre Alpay Azap’a Ankara çevresindeki bir ile bağlı ilçenin vaka sayısı hakkında bilgileri aktarılmış. Veriler kontrol edilmiş ve doğru çıkmış.  İlçenin nüfusu ile orantı kurmuş, olması gereken kitle bağışıklığına (sürü bağışıklığı) ulaşıldığını belirtmiş…

Alpay Azap ilçeye “Eğer yapabiliyorsanız kapatın ilçenizi kimse girip çıkmasın veya kontrollü giriş çıkış yaptırın, bir daha sorun yaşamazsınız” tavsiyesinde bulunmuş. Tavsiyenin nedeni, ilçede yaşayanların başkalarıyla temas etmemesi, böylece denetimli şekilde sağlıklı kalabilme imkanı.

İlçenin adının yazılmamasının sebebi ise  yazıda “İlçenin yüksek ilgi görüp ikinci kez insanların hastalığa yakalanma riski” olarak açılandı.

Prof. Dr. Azap,  hastlığa grip gibi ikinci kez yakalanma riskinin bulunduğunu da anımsatıyor.