Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2014’te düzenlenen Kobani eylemlerine (6-7 Ekim olayları olarak da bilinir) ilişkin soruşturması kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 7 milletvekili hakkında da fezleke hazırlanmaya başlandı.
Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilenler arasında HDP’li Kars Belediye Başkanı (eski milletvekili) Ayhan Bilgen, eski HDP’li milletvekilleri Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, belediye başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri yer aldı. HDP’li RTÜK üyesi Ali Ürküt de gözaltına alınanlar arasında
Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada “6, 7, 8 Ekim 2014 tarihlerinde, ülke genelinde ‘Kobani’ olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde PKK/KCK terör örgütü sözde yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında, Fırat Haber Ajansı ve gençlik yapılanması, kadın yapılanması vb üzerinden halka sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda çağrı yapıldığı” hatırlatıldı ve soruşturmanın bu çağrılara yönelik yönelik olduğu bildirildi.
Savcılık hali hazırda Meclis’te bulunan 7 milletvekilki hakkında da dokunulmazlıklarının kaldırılıp soruşturmaya dahil edilebilmeleri için fezleke hazırlandığını bildirdi.
Kobani olayları nasıl yaşandı?
Kobani olayları, 2014’te Suriye’de IŞİD, YPG’in elinde tuttuğu Kobani (Ayn el Arab) kentini ele geçirmek üzere olduğu sırada patlak verdi. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin karşısına düşen Kobani kuşatma sırsında lojistik olarak Türkiye’ye bağımlı hale geldi. Çözüm Süreci olarak bilinen dönem henüz devam ediyordu. Başlayan gösterilerde talep, YPG’nin Kobani’ye Irak’tan kuvvet sevketmesine izin verilmesiydi. 6-8 Ekim arasında yoğunlaşan gösteriler sırasında tüm Türkiye’ye yayılan şiddet eylemleri meydana geldi. Yer yer göstericilerle karşıt gruplar arasında çatışma çıktı, kimi zaman göstericiler polisle çatıştı. Olaylarda 50’ya yakın kişi hayatını kaybetti.
Olaylarla ilgili HDP’nin siyaseten suçlanmasının başta gelen nedeni, HDP Merkez Yürütme Kurulu’ndan 6 Ekim akşamı “acil çağrı” notuyla yayınladığı mesaj oldu. Mesajda “Kobane’de durum son derece kritiktir. IŞİD saldırılarını ve AK Parti iktidarının Kobane’ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz” denildi.
Kobani, ABD’nin ağır bombardıman desteği ve 29 Ekim’de peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden geçişlerine izin verilmesi sonucu sağladığı katkıyla YPG’nin elinde kaldı.