Azerbaycan-Ermenistan çarpışmasına dünyadan mesaj yağmuru
28 Eylül 2020

Azerbaycan ile Ermenistan arasında başlayan cephe çatışması dünyada diplomasinin de alarma geçmesine neden oldu. Türkiye Azerbaycan’a net destek verirken, iki ülke liderlerinden çatışmadan çekinilmediği yönünde kararlılık mesajları geldi; dünyadan ise müzakere çağrısı yağdı. Türkiye’de hem iktidar hem muhalefetten Azerbaycan’a tam destek mesajları geldi.

Aliyev: Ermeni faşizmi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: “Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’ındır. (…) Top ateşleri neticesinde sivillerimiz ve bir hane zarar görmüştür. Bu Ermeni faşizminin gelecekteki göstergesidir.” 

Paşinyan: Türkiye’yi önleyin

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan: “Türkiye’nin Dağlık Karabağ krizine müdahil olmasının önlenmesi için uluslararası toplum her türlü kozu  kullanmalı. Biz savaşa hazırız, zira Azerbaycan’daki Ermeni nefretinin savaştan başka bir sonuç doğurmayacağının bilincindeydik. Azerbaycan’ın otoriter rejimi bir kez daha Ermeni halkına savaş ilan etti. Güney Kafkasya’da sonucu belli olmayan büyük çaplı bir savaşın eşiğindeyiz.”

Erdoğan: Tüm imkanlarımızla arkasındayız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: “Azerbaycan’a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır.” 

BM, ABD, Rusya, İran, AB, NATO: Ateşkes ve müzakere

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres: Güç kullanımı ve çatışmalardaki sivil ölümlerini kınıyorum. Taraflar çatışmalara derhal son vermeli, gerginliği azaltmalı ve gecikmeksizin ‘anlamlı’ müzakerelere geri dönmeli.

Rusya Dışişleri Bakanlığı: “Çatışmalar durdurularak taraflar müzakerelere başlamalı.”

ABD: “ABD, şiddetin tırmanmasını güçlü bir şekilde kınıyor. ABD, dışardan tarafların artan şiddete müdahil olmasının duruma yardımcı olmayacağına ve sadece bölgesel gerilimi tırmandıracağına inanıyor.  Tarafları bir an önce Minsk Grubu eş başkanları ile çalışarak, esaslı müzakerelere dönmeye çağırıyoruz.”

İran Dışişleri Bakanlığı:İran, ateşkesin sağlanması ve taraflar arasında diyaloğun başlaması için tüm imkanlarını kullanmaya hazırdır.” 

Avrupa Birliği: “Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çatışmalar acilen durdurulmalı.”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Kafkasya ve Orta Asya Özel Temsilcisi James Appathurai: Taraflar acilen çatışmaları durdurmalı, barışçıl bir çözüm için müzakerelere yeniden başlamalıdır. NATO, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu’nun çabalarını desteklemektedir.

Muhalefetten Azerbaycan’a tam destek

CHP’nin resmi açıklaması: “Ermenistan tarafından uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen ateşkes ihlalini ve sivillerin ölümüne neden olan saldırıyı kınıyoruz. Şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırılarını kabul edilemez. Her zaman olduğu gibi haklı davasında can Azerbaycan’ımızın yanındayız.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Karabağ Türkündür, Türk vatanıdır. Hiç kimse bu muhkem ve müstesna gerçeği değiştiremeyecektir. Yegâne gayesi Türk düşmanlığı olan Ermenistan’ın ve kiralık silahlı unsurlarının Türk milleti karşısında tutunma ihtimali yoktur. Kanımızla canımızla varlığımızla Azerbaycan’ın yanındayız. Bütün müstevli odakları tekraren uyarıyorum: Türk milletinin sabrını test etme yanlışına hiç kimse tevessül etmemelidir. Nitekim sonuçları hem acıklı hem de ağır olacaktır.”