Karabağ’da büyük çarpışma
28 Eylül 2020

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ krizi dün bir kez daha silahlı çatışmaya yol açtı ve bu kez durum çok daha ciddi. Bölgede artık sınır çatışması değil geniş bir cephe çarpışmasından söz edilmesi gerekiyor. 

1992’de Ermenistan’ın Azerbaycan’a ait Dağlık Karabağ’ı işgalinden bu yana yaşanan en kapsamlı çatışmalar, dün sabah saat 06.00’da sınır hattında Azerbaycan köyüne ateş açmasıyla başladı. Azerbaycan savunma Bakanlığı olayı, ‘Ermenistan’ın ‘cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunması’ olarak niteledi. Bakanlık açıklamasında  Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtığı belirttildi.

Kaşaltı köyündeki bir eve top mermisi isabet etmesi sonucu aynı aileden 5 sivilin öldürüldüğü ve sivil altyapının da ciddi şekilde hasar gördüğü bildirildi. Açıklamada ayrıca Terter’in Gapanlı, Ağdam’ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli’nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl’ın Çocuk Mercanlı köylerinin Ermenistan ordusunun saldırılarına maruz kaldığı bilgisi verildi. 

Azerbaycan  seferberlik ve kısmi sıkıyönetim ilan etti.  Başkent Bakü’nün de aralarında bulunduğu 6 şehir ile 16 bölgede yerel saatle 21.00-06.00 arası sokağa çıkma yasağı kondu.

Topyekun cephe harekatı

Akşam saatlerinde Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan ikinci bir açıklama yapılarak “Ermenistan silahlı kuvvetlerinin savaş faaliyetini önlemek ve sivil halkın güvenliğini sağlamak için Azerbaycan Ordusu komutanlığı tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatmaya karar verdi” denildi.

Azerbaycan’a göre çatışmanın bilançosu

Savunma Bakanlığı gün boyu yaşanan çatışmaların bilançosunu da şöyle çıkardı: “Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş helikopteri Tatar yönünde düşürüldü, mürettebat yaşıyor. 22 düşman tankı ve diğer zırhlı araçlar, 15 OSA uçaksavar füze sistemi, 18 insansız hava aracı (İHA), 8 topçu parçası imha edildi, 550’den fazla kişi öldü. Çok sayıda yaralandı. Düşman ordusuna ait 3 mühimmat deposu farklı yönlerde imha edildi. Talış köyü yönündeki çatışmalarda düşman hava taburunun komutanı Yarbay Lernik Babayan öldürüldü ve komutasındaki askeri birlik personeli ağır kayıplar verdi. Düşman ordusunda çok sayıda yaralı olması nedeniyle askeri hastanelerde ve sivil hastanelerde yer sıkıntısı yaşanmakta, kan bankasında yedek kan sıkıntısı bulunmaktadır. Her zaman olduğu gibi Ermeni tarafı, ordusundaki kayıpların gerçek sayısını halktan gizliyor.”

Ayrıca Dağlık Karabağ’da işgal altındaki 6 köyünün geri aldığı duyuruldu. 

Azeri haber ajansı APA, Ermenistan’ı işgal altındaki bölgeye bağlayan Vardeniz-Ağdere otoyolunun kontrol altına alındığını ve Ermenistan’dan işgal altındaki Kelbecer ve Ağdere’ye askeri malzeme taşınmasının önleneceğini duyurdu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Azerbaycan savunma bakanını telefonla aradı. 

Ermenistan ne diyor?

Ermenistan’da da sıkıyönetim ve seferberlik ilan edildi.Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan’ın saat 08.10’da sivil yerleşimlerine saldırıya geçtiğini öne sürüyor. Bakanlık “İki Azeri helikopteri, üç insansız hava aracı ve üç tank yok ettik. Yanıtımız ölçülü olacak, durumun sorumlusu Azerbaycan’ın askeri-siyasi liderliğidir” dedi. Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, 16 Ermeni askerinin öldüğünü, 100’den fazla askerin de yaralandığını açıkladı. Azerbaycan’ın 6 köyün alındığı iddiası ise Ermenistan yetkililerince yalanlandı.

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da cumhurbaşkanı olarak kabul ettiği Arayik Harutyunyan, DHA’nın haberine göre  “Karabağ’ın güneyindeki tüm pozisyonları kaybettik. Düzinelerce ölümüz ve yarılarımız var.Azerbaycan F-16 ve Türk İHA Bayraktar kullanıyor. Azerbaycan yalnız değil, Türkiye de var”  dedi.