Karabağ’da çatışma kızışırken ithal askerler tartışılıyor
29 Eylül 2020

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalar ikinci gün de tüm şiddetiyle sürdü.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermenistan zırhlısı, radar tesisi  ve askeri binalarının vurulduğuna dair çok sayıda görüntü yayınladı. Azerbaycan Başsavcılığı pazar günkü beş sivile ek olarak iki Azeri sivilin öldüğünü duyurdu. Azerbaycan’ın askeri kayıplarına ilişkin bilgi verilmedi. Ermenistan tarafı 53 askerin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. Ermenistan bir gün önceki asker kaybı için 31 rakamını vermişti.

Diplomatik atışmalar ise çarpışmanın ikinci günü Türkiye’nin de içine çekildiği ‘Suriyeli savaşçı’ konusuna odaklandı.  İki taraf da birbirini ithal savaşçı getirmekle suçluyor.

Ermenistan Rusya Büyükelçisi Vardan Toghanyan Türkiye’nin Suriye’den Azerbaycan’a yaklaşık 4 bin savaşçı gönderdiğini öne sürdü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev iddia için “saçmalık” dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov ise karşı suçlamada bulundu. Ermenistan ordusunun kayıpları arasında bulunan cesetlerin bir kısmının Suriye’den gelen Ermeni asıllı paralı savaşçılar olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Azeri görüşünü savunurken “Ermenistan derhal saldırılarını durdurmalı, yurt dışından getirdikleri paralı askerleri, teröristleri geri göndermelidir” dedi.

Azerbaycan: Türkiye müdahil değil

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Türkiye’nin Dağlık Karabağ krizine hiçbir müdahalede bulunmadığını söyledi. Bayramov, Sputnik’eTürkiye’nin hiçbir müdahalesi olmadı. Eğer Türkiye ile Azerbaycan arasındaki askeri-teknik iş birliğinden söz edecek olursak, Azerbaycan bu alanda bir dizi ülkeyle iş birliği yapıyor, hatta Rusya’yla iş birliği daha fazla. Bugün Azerbaycan ordusunun kullandığı silahların büyük bölümü Rus malı” diye konuştu.

Türkiye-Rusya temasta

Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Azerbaycan ve Ermenistan’a Dağlık Karabağ’daki askeri faaliyetlere derhal son verme çağrısında bulundu. Peshkov Türkiye ile temas halinde olduklarını da söyledi.

https://haftalikgzt.com/karabagda-buyuk-carpisma-4850/