Kavgalı, küfürlü, söz kesmeli TV tartışması
30 Eylül 2020

Kasım ayının başında yapılacak Amerikan Başkanlık seçimi öncesinde iki aday ilk TV tartışmalarını gerçekleştirdi.

CNN televizyonu tarafından yayınlanan ve Cleveland kentinde yapılan ilk tartışma 90 dakika kadar sürdü ve tartışmaya Başkan Donald Trump’ın rakibi Demokrat Partili Joe Biden’ın sık sık sözünü kesmesi, onu konuşturmak istememesi, zaman adan adayların birbirlerine hakaretleri damga vurdu. Tartışmanın bir noktasında Joe Biden’ın Trump’a dönüp, “Will you shut-up” (Çeneni kapatacak mısın) demesi bütün gecenin belki de en renkli anıydı.

Trump, tartışma boyunca tekrar tekrar eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın sözünü keserek ve aynı anda konuşarak, Biden’ı sarsmaya çalıştı. Biden ise Trump’a “ırkçı”, “palyaço”, “Amerika’nın gördüğü en kötü başkan”, “Putin’in finosu”, “Çeneni kapatacak mısın?” gibi sözlerle çıkıştı. Biden, sağlık sigortası konusundaki tartışmada “Donald bir dakika sessiz olur musun?” derken, Trump için “Burada söylediği her şey yalan” diye konuştu.

Tartışma, aslında altı farklı başlığa bölünmüştü, ancak karşılıklı suçlamalar, bağırmalar ve birbirlerinin sözünü kesmeleri nedeniyle, her iki adayın pozisyonları pek net anlaşılamadı.

Koronavirüs tartışılırken, Biden, 200 bin kişinin öldüğünü ve her gün 40 bin kişinin hastalığa yakalandığına dikkat çetti ve “Başkanın bir planı yok. Herhangi bir şey sunmadı” dedi.

Biden, koronavirüse karşı “daha akkılıca bir tepki verilmesi gerektiğini” söyleyince, Trump eski Başkan Yardımcısı’na “Bana asla akıllı kelimesini kullanma, Sen akıllı değilsin Joe” sözleriyle yanıt verdi.

Trump “Biz sizi dinleseydik, ülkenin birçok bölümü açık kalırdı ve ölü sayımız 200 bin değil de 2 milyon olurdu. Bu olanlar Çin’in suçu. Çin bunun olmasına izin vermemeliydi Asla yaşanmamalıydı. Biz harika bir iş çıkarttık” dedi ve “sahte haberlerin” salgın konusundaki sicilini yanlış yansıttığından yakındı.

Trump daha sonra “Sen olsaydın, daha fazla insan ölürdü” derken, Biden Trump’a “sığınağından ve golf sahasından çıkmasını ve yaşamların kurtarılması için cumhuriyetçilerle demokratları bir araya getirmesini” söyledi.

Tartışmanın video kaydını izlemek için şu linke bakabilirsiniz. İki aday daha sonra iki kez daha böyle TV tartışması yapacaklar.