Koronaya ilaç bulunmuş olabilir
30 Eylül 2020

Korona virüs salgını başladığından beri tıp dünyası zamana karşı yarış halinde. Bu yarış üç ayrı kulvarda ilerliyor. Bunlardan birincisi, zaten mevcut olan ilaçların virüs tedavisindeki etkisini araştırma amacını taşıyor. İkinci kulvar sıfırdan bir aşı bulmak; üçüncü kulvar ise yine sıfırdan ilaç bulmak için

Hiç kuşkusuz insanlığa en hızlı çözüm sunacak olan kulvar birincisi. Çünkü zaten gerekli izin prosedürlerini tamamlamış, yan etkileri ve güvenirlikleri bilinen ilaçlardan biri veya fazlasının virüsün tedavisinde etkili olması halinde bu ilaç hemen kullanılabilecek.

İşte böyle aday 2 binden fazla mevcut ilaç molekülü belirledi bilim insanları ve dünyadaki büyük araştırma kurumları bu molekülleri teker teker denemeye başladı.

Bu denemeler sırasında bazı ilaçlar da bulundu; koronadan ölüm olasılığını yüzde 30’dan fazla düşüren bazı mevcut moleküller saptandı, hatta bunlar artık tedavide kullanılıyor.

Dün Paris’teki ünlü Pastör Enstitüsünden çok ümit verici bir açıklama yapıldı. Buna göre enstitü böyle incelediği mevcut moleküllerden birinin Kovid-19 tedavisinde çok etkili olduğunu, tam iyileşme sağladığını gördüklerini söyledi. Ancak bu molekülün ne olduğunu, yani adını açıklamadılar, “Biraz daha denemeye ve tam emin olmaya ihtiyacımız var” dediler.

Konuyla ilgili iki haber linki var ve haberler Fransızca. Birinci link, L’Observateur dergisinden bir haber; ikinci link ise Le Figaro gazetesinden.