5 Ekim günü 11 bin 600 yeni vaka geldi
06 Ekim 2020

Covid-19 testi pozitif çıkan. kişilerin tamamına salgın tablolarında yer vermediğini itiraf edince eleştirilerin odağına oturan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gerçek vaka sayısı konusunda son derece ketumdu. Koca, sonunda gerçek vakaların hesaplanabilmesi için net bir veri sağladı.

Her 10 testten biri pozitif çıkıyor

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Fahrettin Koca şunları söyledi: “Nisan ayında testlerden pozitif çıkma oranı yüzde 20 idi; yani 5 kişiye test yapılmışsa biri pozitif çıkıyordu, bu oran şimdi yüzde 10’a düştü. Ama illere göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin Ankara’da geçen hafta vaka sayısı Türkiye genelinin yüzde 24’ünü aştı, bu hafta ise yüzde 12 seviyesine düştü. İstanbul’daki oranı ise Türkiye’deki vaka sayısının yüzde 15’i seviyesinde.”

Koca’nın verdiği ‘testlerin pozitif çıkma oranı yüzde 10’ bilgisi, 5 Ekim günü açıklanan 115 bin 632 testin 11 bin 600 kadarının pozitif çıktığı anlamına geliyor.

Ayasofya ve iki bayram yükseltmiş

Bakan Koca ayrıca şu bilgileri de veriyor:

  • Vaka bazlı temaslı sayısı ise şu an 3,03; yani her kişi 3,03 kişiye bulaştırıyor. Bu oran Nisan’da ortalama 12’ye çıkmış, hatta bazı illerde 17’ye varmış.
  • Türkiye’de tedaviye ihtiyaç duyan sayısı da toplam vakanın %10’u kadar. Bu, dünya ortalamasının altındaymış.
  • Yoğun bakım doluluk oranı ise Ankara’da %69,20, İstanbul’da ise %69,52 seviyesindeymiş.
  • Temaslıların pozitife dönme oranı bir ara düşmüş ama Ayasofya’nın açılışındaki kalabalık ve iki bayram yeniden yükseltmiş. Bu hafta itibarıyla düşüş yeniden başlamış