Amerikan istihbaratı kendi Başkanını uyarmış: Ruslar Giuliani’yi kullanıyor, o da seni
16 Ekim 2020

Eskiden olsa akla hayale gelmeyecek şeyler oluyor, Rusya ile Amerika arasındaki istihbarat savaşı araya politikacılar ve seçimler de girdiği için iyice karmaşıklaşıyor.

The Washington Post gazetesi dün bomba niteliğinde bir haber yayınladı. Buna göre Amerikan istihbarat servisleri, Beyaz Saray’ı Başkanın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O’Brien aracılığıyla en yakın danışmanlarından biri hakkında uyarmıştı. Amerika’nın en üst düzey dış politika, güvenlik ve istihbarat görevlisi konumunda olan Ulusal Güvenlik Danışmanı O’Brien da, Başkan Trump’a istihbarat servislerinden gelen raporu sunmuştu.

Buna göre, Başkanın en yakın danışmanlarından biri ve aynı zamanda kişisel avukatı olan, eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, bilerek veya bilmeyerek Rus ajanlarının etkisindeydi ve onlardan aldığı bilgileri Trump’a aktarıyor ve böylece Rus istihbaratının Amerikan seçimlerine elini sokmasına aracı oluyordu.

Amerikan istihbarat servisleri Ağustos ayında kamuya da açık biçimde Rusya’nın 3 Kasımda yapılacak olan Amerikan Başkanlık seçimi de dahil seçimlerine elllerini sokmak istediğini duyurmuştu.

Bu seçime el sokma türlü çeşitli biçimlerde olabiliyor. En yaygın yöntem sosyal medya üzerinden sahte hesaplar aracılığıyla yapılan kara ve yıkıcı propaganda. Ancak bu kara ve yıkıcı propagandanın illa sosyal medya üzerinden yapılması de gerekmiyor. Amerikan istihbaratına göre Rus kara propagandasının hedefi Joe Biden’ın kampanyasıydı.

Tabii bu açıklama Başkan Trump’ı da zor durumda bırakıyor; çünkü Trump sonuçta Biden ile seçimde yarışıyor ve onun aleyhinde kullanacağı şeylerin Rus propagandası olup olmadığını ayırt etmek durumunda.

Başkan Trump’ın danışmanı ve avukatı Giuliani son olarak Ukrayna’da Andriy Derkaç adlı bir milletvekiliyle görüştü ve bu milletvekili son iki gündür Amerikan gazetelerinde yazan Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Ukrayna’daki parasal ilişkileriyle ilgili bazı bilgileri Giuliani’ye aktardı. Amerikan istihbaratına göre zaten Rusya yanlısı olduğunu gizlemeyen bu milletvekili uzun süredir Rus istihbaratına çalışıyor. Amerikan Hazine Bakanlığı da aynı milletvekilini “aktif Rus ajanı” olarak niteliyor uzun süredir.

Ukraynalı milletvekili son olarak Joe Biden’ın Başkan Yardımcılığı döneminde çeşitli Ukraynalı yöneticilerle yaptığı telefon konuşmalarının ses kayıtlarını açıkladı. Amerikalı yetkililer bu konuşmaların montajlandığına inanıyor.

Trump kampanyası bir süreden beri Biden’ın oğlu Hunter’ın yönetim kurulu üyesi olduğu Burisma adlı enerji şirketinin Başkan yardımcılığı döneminde Joe Biden tarafından korunduğunu savunuyor ama bu iddialarla ilgili herhangi bir kanıt ortaya çıkmış değil. Bu kanıtları bulmak için Ukrayna Devlet Başkanı ile bir telefon konuşması yapan Başkan Trump’ın görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle başkanlık azli gündeme gelmişti.