İş insanları önce salgından korktu, sonra iş gezisine geri döndü
19 Kasım 2020

Dünyada 1,3 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan COVID-19 salgını, dünya genelinde iş seyahatlerini de durma noktasına getirdi.

Business Traveler dergisi tarafından American Express Global Business Travel katkılarıyla hazırlanan “İş Seyahatinin Geleceği” başlıklı raporda 2 binden fazla iş insanına iş seyahatiyle ilgili görüşlerinin sorulduğu kapsamlı anketin sonuçları yer alıyor.

Dünya gazetesi tarafından haberleştirilen rapora göre, salgın öncesi katılımcıların sadece yüzde 4’ü için güvenlik ve sağlık en önemli endişelerden biriyken, bu oran COVID-19 ile birlikte yüzde 40’a yükseldi. Salgın öncesinde iş insanlarının öncelikle fiyat, takvim ve sadakat programlarına göre rezervasyon yaptırdığı, ancak şimdi sağlık ve güvenliğin yüzde 64 ile en önemli rezervasyon kriteri olduğu belirtiliyor.

Rapora göre kısıtlamaların başlamasıyla birlikte dünya genelinde iş seyahatlerini duduran iş insanlarının oranı yüzde 89. Sadece yüzde 11’lik bir kesimin kısıtlamalara rağmen salgın boyunca iş için seyahat ettiği, yüzde 17’lik bir kesimin ise kısıtlamalar gevşetilmeye başladığından bu yana seyahat ettiği aktarılıyor.

Seyahat eden iş insanlarının yüzde 41’i şirket sahibi veya ortağıydı. Ancak mayıs ayından itibaren dünya genelinde karantianaların gevşetilmesiyle birlikte şirketlerin neredeyse yarısında iş seyahatleri tekrar başlamış durumda.