Tuhaf bir durum: Savcının Çakıcı’ya soruşturma açtığını Ak Parti açıkladı
19 Kasım 2020

Siyasette günün sorusu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu “kazığa oturtmak”la tehdit eden, ona “köpek” diye hitab eden eski mafya babası Alaattin Çakıcı’ya savcılığın soruşturma açıp açmayacağıydı.

Sorunun yanıtı nedense CHP’nin suç duyurusunu yaptığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan değil Ak Parti’nin Meclis Grup Başkanvekili Bülent Turhan’dan geldi. Evet, savcılık Çakıcı için soruşturma açmıştı.

Normalde hukuk gereği Türkiye’de soruşturmalar gizlidir; bu gizlilikte amaç, suçlanan kişilerin masumiyet karinesini sağlamaktır. Ama böyle üzerinde yüksek kamuoyu ilgisi bulunan durumlarda, üstelik suç duyurusu da varken savcılıklar genellikle soruşturma açıp açmadıklarını açıklarlar. Ama Çakıcı vakası böyle olmadı, nasıl olduysa bir Ak Parti önde geleni savcılığın “gizli” soruşturmasından haberdar oldu ve bu gizliliği de ihlal etti. Aslında Bülent Turhan bu gizliliği ihlal ederek suç işledi; normal şartlarda savcılığın onun hakkında da hemen soruşturma açması gerekir.

Bülent Turhan açıklamasında şöyle dedi: “Hakaret, tehdit, kötü söz kimden gelirse kime karşı yapılırsa bu yanlıştır doğru değildir. Hukuk çerçevesinde gereği yapılmalıdır. Hukuk AK Parti’nin değişmez ilkesidir, ilkesel duruşumuz budur. Kişilere bağlı hakaret tehdit olmaması gerekir.”

Öte yandan MHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da devam eden Alaattin Çakıcı tartışmasıyla ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Yalçın açıklamasında Çakıcı’yı bir nevi “MHP’nin asla vaz geçemeyeceği bir değeri” olarak da tanımladı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi.

Yalçın’ın açıklaması şöyleydi:

“Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP sözcülerinin, MHP’nin asla vazgeçmeyeceği değerleri ve Alaattin Çakıcı üzerinden “devlet krizi” iddiasında bulunup bir bardak suda fırtına koparmasının arkasında da suçüstü olayını örtbas etme çabası yatmaktadır. Bu vesileyle şu hususları kamuoyuna bir kez daha hatırlatmayı görev sayarız:
MHP bir dava partisidir ve bu hususiyetini dünya durdukça koruyacaktır.
MHP; ucuz ve gündelik siyaset uğruna dünyasını ve ahretini yıkmayacağı gibi, ilke ve değerlerine daima tutarlılıkla sahip çıkacaktır.”

Bütün kavga aslında Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin bu haftaki grup konuşmasında söylediği şun sözlerle başladı: “Mafya liderlerini uyuşturucu kaçakçılarını serbest bırakıp düşüncü suçlularını hapsetmekten vazgeçecek misiniz? Düşünce özgürlüğünü savunacağız derseniz ben inanırım ki bunlar hukukta bir reform yapacaklar. Hakkında hüküm olmadığı halde 3.5 yıl bir insanı hapiste tutacaksın. Sen bunu yarın sabah tahliye ettirecek misin?.”

Bu cümlelere önce eski mafya babası Alaattin Çakıcı hakaretler ve Kılıçdaroğlu’na yönelik tehditlerle cevap verdi, ardından MHP lideri Devlet Bahçeli de Çakıcı’yı “dava arkadaşım” diyerek savundu.