Aşı uzmanları: Amerika Mayısta normale dönmeye başlar
23 Kasım 2020

Korona virüse karşı iki aşı şimdiden ortaya çıktı bile; kuyrukta bekleyen ve her an Faz 3 denemelerinden başarıyla çıkması beklenen en az 6 aşı adayı daha var.

İşte bütün bu gelişmeler dünya çapında bir iyimserliğe neden oluyor, salgının etkilerinin yaz aylarından itibaren tedricen azalması beklentisi artıyor.

Amerika, aylar önce aşı araştırmalarıyla ilgili olarak “Operation Warp Speed” adı verilen bir çalışma başlattı. Burada geçen “Warp speed” ünlü televizyon dizisi Uzay Yolu’ndan (Star Trek) gelme bir kavram, “warp” ışık hızından da hızlı gitmenin adı.

İşte bu proje kapsamında bazı aşı araştırmalarına ciddi miktarlarda para aktarıldı, bazı araştırmalar içinse başarılı olup olmadığına bakılmaksızın büyük miktarlarda aşı alımları daha deneme aşamalarındayken yapıldı.

Operation Warp Speed’in bilimsel danışmanlarından biri olan Moncef Slaoui şimdi çok ümitli konuşuyor ve toplamda 12 milyon vaka sayısına ulaşan, 250 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Amerika’da hayatın Mayıs ayından itibaren normale dönmeye başlayacağını söylüyor.

Amerika 350 milyonu aşan nüfusuyla dev bir ülke. Bu ülkede aşı kaynaklı bir sürü bağışıklığı yaratabilmek için 200 milyondan fazla Amerikalının aşılanması gerekiyor. Bu kadar aşının bulunduğu varsayılsa bile bu kadar insana aşıyı ulaştırmak da, uygulamak da büyük sorun. O yüzden Mayıs ayı fazla iyimser olabilir normalleşme için.

Bu arada bütün ülkeler kendi çaplarında aşılama programları açıklamaya başladı. Örneğin Amerika ve Almanya Aralık ayında aşılamaya başlamayı umuyor. İspanya ise Ocak ayında aşı uygulamaya başlayacak. Türkiye’nin tam nasıl bir planı var, bir türlü açıklanmıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca birkaç gün önce Pfizer’ın BioNTech’le birlikte geliştirdiği aşının 1 milyon dozunun Aralık ayında ulaşacağını söylemiş, “Nisan ayına kadar 25 milyon doz daha gelecek” demişti. Ama aynı Bakan Koca bugün Hürriyet gazetesinde yer alan sözlerinde bütün ümidini Çin’in henüz Faz3 denemelerini tamamlamamış Sinovac aşısına bağlamış gibi gözüküyor, bu aşıdan Aralık ayında 10 milyon dozun geleceğini, daha sonra toplam alımın 50 milyon doza ulaşacağını ve aşının herkese ücretsiz yapılacağını söylüyor.