Korona virüsün yan etkisi: Boşanmalar artıyor
04 Aralık 2020

Dünyanın dört bir yanında çiftler koronavirüs salgınıyla beraber ayrılmanın eşiğine geldi. Kimi çiftler salgının yarattığı stresi hedef gösterirken, kimi çiftler ise bu dönemde eski sorunların gün yüzüne çıktığını söylüyor.

Bu yüzden de Güney Amerika’dan Batı Afrika’ya çok sayıda çiftin boşandığı görülüyor. Evlerine hapsolan çok sayıda çift, ilişkileri üzerinde bir baskı olduğunu hissediyor. Çocuk bakımı, ev işleri ve iş arasında, sağlık, mali durum ve dünyanın durumuyla ilgili endişelenen çiftler, kapalı kapılar ardında kendi krizlerini yaşayabiliyor.

BBC Türkçe’nin derlediği habere göre salgın sırasında çift terapisi alan kişilerin sayısı da yükseldi.

Florida’da yaşayan psikoterapist Dr. Marni Feuerman, pandeminin başlarında terapiye gelenlerin sayısında bir azalma görülse de ardından çiftlerden çok sayıda talep geldiğini söylüyor:

“Çiftlerin en çok tartıştığı mevzunun evdeki yeni iş bölümüyle ilgili olduğunu görüyorum. İnsanlar hem çalışmakla hem de çocuklara bakmakla uğraşıyor, bu da bir kaos oluşturuyor.”

İngiltere’de bir hayır kurumu olan Relate’in nisan ayında yaptığı araştırmada çiftlerin dörtte birinin salgınla birlikte ilişkilerinde baskı hissettiği ortaya çıkmıştı.

Benzer bir oranda kişinin ise partnerlerini daha rahatsız edici bulduğu, bunda da kadınların daha şikayetçi olduğu görüldü.

Aynı araştırmaya katılanların yüzde 8’i ayrılmayı düşünürken yüzde 43’ü ise bu krizle birbirlerine daha çok yakınlaştıklarını aktardı.

Florida’da yaşayan psikoterapist Dr. Marni Feuerman, koronavirüs krizinden önce daha güçlü ilişkisi olan çiftlerin ilişkilerinin daha da güçlendiğini, sorun yaşayan çiftlerin ise bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtiyor.

İngiltere ve ABD’de boşanma avukatları, gelen taleplerin yükseldiğini aktarıyor.

Washington DC’deki bir hukuk bürosu, bu ekim ayında bir önceki yıla göre başvuruların yüzde 70 yükseldiğini söylüyor.

Suudi Arabistan, Endonezya ve Çin’den gelen ilk veriler resmi boşanma başvurularının yükseldiği yönünde. Türkiye’den henüz veri yok.