Türkiye’nin kuraklık haritaları çıktı: 4 bölgeye dikkat
10 Aralık 2020

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye’de son aylardaki yağış ortalamaları üzerinden kuraklık analizi yaptı ve grafikli haritaları yayınladı. Analizler durumun bazı bölgeler için vahim boyutta olduğunu gösteriyor.

Haritaları incelerken Türkiye’de tek bir bölgenin bile son 3 ayda ortlamanın üzerinde yağış almamasına dikkat!

Haritalar iki yöntemle hazırlanmış .Yukarıdaki haritaya uygulanan Standart Yağış İndeksi (SPI) esas olarak belirlenen zaman dilimi içinde yağışın ortalamadan farkının standart sapmaya bölünmesi ile elde ediliyor. Görüldüğü gibi yukarıdaki 3 aylık haritada ortalama üzeri yağışı gösteren renkler hiç yer almıyor (beyazın sağındaki renkler). Özellikle Erzurum’un doğusu, İzmir, Bursa ve Sivas çevreleri siyah ve en büyük kuraklık riski taşıyanlar.

SPI analizine göre çizilmiş yukarıdaki haritada son 6 ayda sadece Bolu güneyinde (Nallıhan) küçük bir kısmın ortalamanın hafif üzerinde yağış aldığı görülüyor. Yine Ege kıyıları ile3 Erzurum doğusu en kurağı.

Normalin yüzdesi yöntemiyle analiz

Aşağıdaki haritalar ise daha kolay anlaşılabilecek olan Normalin Yüzdesi (PNI – Percent of Normal Index) yöntemine göre hazırlanmış. Bu yöntemde, belirlenen zaman dilimi içinde düşen yağış miktarı, yağış ortalamasına bölünüyor. Yağış, ortalamanın  yüzde olarak ne kadar altındaysa kuraklık seviyesi o kadar yüksek oluyor.  Aşağıda en şiddetliği kuraklığı gösteren kahverenginin son 1 ayda batıda nasıl yoğulaştığına dikkat. İstanbul çevresinin bir ayda kuraklığı daha ağır hissetmesi de iki harita arasındaki farka haritaya yansımış.

Normalin yüzdesi 1 aylık:

Normalin yüzdesi 3 aylık:

Normalin yüzdesi 6 aylık: 

Daha fazla harita ve ayrıntı incelemek isteyenler bu linkten ulaşabilir.