Şirkette Aslan ile Koç’u yan yana koy, gerisini düşünme
22 Mayıs 2021
Açıldık… Herkes olabildiğince işinin gücünün peşinde. Bir de ne yapsak etsek, kiminle iş kursak diyen gençler var. Öte yandan patronlar da yeni bir döneme girildiğine uyandı ve ekip tazelemek istiyor. O zaman bize de iş dünyasında en uyumlu ve uyumsuz burçları tanıtmak görevi düşüyor. Bunun Dünya’nın en önemli şirketlerinde ve resmi kurumlarında yapılmadığını sakın düşünmeyin. Astrolojik haritanız -en az- kadar mülakat kadar önemli…
KOÇ (21 Mart-20 Nisan)
Pratik zekada üstüne yok Koç’un, anında çözüm bulur. Kendileri bir iş kurmayı sevmez, ama kurulu sistem arıza yaptığında nasıl düzelteceğini çok çabuk kavrar. Didişmekten, cephe almaktan hazzetmez, lakin aynı cephede sağlam silah arkadaşıdır. İkizlerle iş arkadaşlığı yürütmekte çok zorlanır, ortak yanları tutmaz. Boğa ile de zor anlaşır. Ama Başak’la teşhis koymakta -ikisi de kabiliyetli olduğu için- fevkalade iyi işbirliği yapar. Akrep’le rakip olurlar, bu verimi artırabilir aslında (Patron tüyosu). Böl ve yönet taktiğini kullanmakta, Yay da Koç da çok iyidir. Arkadaş olmasalar da birbirlerini gözlerinden tanırlar. Koç, Oğlak’la çok sıkı ekip kurar, ikisi de disiplinli ve çalışkandır. Kova ile uyumsuzdur, kafaları farklı çalışır. Kova’ların zaten gezegeni değil, alemleri farklı. Balık ile kendini huzurlu hisseder, mesela yemeğe çıkar, kafasını boşaltır, huzur dolar ve döner dosyaların arasına gömülür.
BOĞA (21 Nisan-21 Mayıs)
Boğa’lar ailesine düşkün, işine düşkün, güven önceliklidir. Koç’daki tez canlılık Boğa’ya batar. İki Boğa el ele verdiklerinde muhteşem uyumlu çalışırlar. (Yeter ki iddialaşmasınlar). İkizlerle anlaşamaz, çünkü hangisi hangisi diye anlamaya çalışmaktan başı döner. Sabittir Boğa, düzenlidir. Yengeç’le anlaşır. Aileye olan düşkünlük, güvenli ortam, ortak paydalarıdır. Aslan’la anlaşması; ancak kısa süreli, kısa mesafeli ortak hedefler için geçerli olabilir. Ama mesela Başak’la hep çok iyi anlaşır, ikisinin de ayakları sürekli yere basar. Gerçi Boğa saman altından su yürütmek konusunda daha iyidir. İkizlerle iş değil, eğlence arkadaşı olur. Akrep’le “Tekkeyi bekleyen çorbayı içer” hesabı, kim daha çok para kazanacak diye yarışır. Oğlak’la iyi ekip kurar ve birbirlerine saygı duyarlar. İş bitirici bir ekip olmakta büyük ümit verir. (Patron tüyosu). Kova’ları hayalperest bulur. Balık ise hafta sonu, maç arkadaşıdır.
İKİZLER (22 Mayıs-21 Haziran)
İkizler hem zekidir hem de zordur; beklentileri yüksektir. Koç ile anlaşır, ikisi de üreticidir. İkisi de boş durmaktan nefret eder. Koç’un ideallerini gerçekleştirmede en büyük kozu İkizler’le işbirliği olabilir. Boğa ile yıldızlarının barışması çok zordur, unutalım gitsin. İkizler ilk zamanda birbirlerini tartarlar, sonradan iyi arkadaş olurlar. Ama iş yapmaktan çok laflıyor da olabilirler. (Patron tüyosu). Yengeç ile sosyal hayatları harikadır, İkizler yeni restoranlar, yeni tatlar keşfeder, Yengeç de afiyetle yer. Aslan’la çok iyi işbirliği yaparlar. İkizler yaratıcılığı ile yol gösterir, Aslan işi bitirir. Başak’ın bir türlü akıl edemediğini İkizler anında çözer. Terazi ile gözlem ve analiz kabiliyeti tutar, muhteşem ikiliyi oluştururlar. Akrep İkizler’i, İkizler Akrep’i yüzeysel bulur. Oğlakla -eğer- anlaşırlarsa, birbirlerinin açığını kapatırlar. Oğlak İkizler’i bazen fazla karmaşık bulabilir. Kova ile iletişim konusunda “Voltran”ı oluştururlar, “Networking” konusunda bu ikiyle kimse yarışamaz. Balık, İkizler’i tamamlar, fark etmediği açıkları yakalar.
YENGEÇ (22 Haziran-22 Temmuz)
Yengeç’lerin Koç’larla anlaşması zor, karışık bir mevzu hiç girmeyelim, içinden çıkamayız. Ama Boğa’larla anlaşır; ikisi de güven sever, frekansları da tutar. Bunlar tam aileyi toplasın kebap yemeğe gitsin, orada da iş konuşsun tayfası. İkizler’le ilişkisi ilginçtir. İkizler her bilgiyi topladık mı önceliklidir, Yengeç’in önceliği ise herkes huzurlu mu şeklindedir. İyi bir ekip olabilir. Yengeç, Yengeç’le  çok iyi anlaşır, aynaya bakmak gibi düşünelim. Başak’lara güvenmesi vakit alır, ama sonra çok verimli bir ortaklık olur. Terazi’nin kıvraklığı, Yay’ın ruh kaymaları Yengeç’i çileden çıkarabilir. Akrep ve Yengeç’te 6’ıncı his çok güçlüdür, orada beraber hareket edebilirler. Yay’la anlaşmaları neredeyse imkansız, geçelim. Yengeç anaçtır, Oğlak disiplinli; iyi bir yönetici ikili çıkabilir. Yengeç asker karınca gibi çalışır, Kova anarşisttir, artık ne kadar iyi çalışırlar siz düşünün. Balık ve Yengeç birbirlerine enerji verir. Şirketten çok müşteriyi düşündüklerinden halkla ilişkiler departmanı için ideal diyoruz.
ASLAN (23 Temmuz-23 Ağustos)
“Aslan’ım benim” lafı boşuna değil. “Koç’um benim” de var. Bu ikisi yan yana gelince bir enerji sarmalı oluşturuyor. Koç yaratıcı, Aslan uygulayıcı. Boğa ile de iyidir, Aslan; başarı odaklı bir çift oluşturur. Boğa çözümü bulur, Aslan yönetir. Tam bir kazan-kazan ikili. İkizlerin iletişim becerisini Aslan çok iyi kullanır. Ayrıca beraber çalışmaktan da keyif alırlar. Yengeç perde arkasını sever, Aslan başrol oynamayı. Yengeç, Aslan’ı fazla yırtıcı bulmadıkça sorun çıkmaz. İki Aslan birlikteliği, bir muamma. Biri gururundan fedakarlık ve feragat ederse muhteşem ikili, yoksa iki Aslan bir ipte oynamaz. Başak satranç oynar, Aslan tavla ve düşeş atar. Artık bu ilişki nasıl gider siz karar verin, tutabilir de… Terazi’nin sosyal ilişkileri kuvvetlidir, Aslan’la takım oyununa girer. Terazi, Aslan’ın fevriliğine en iyi tampondur. (Patron tüyosu). Akrep de Aslan da yönetmeyi sever, eğer alanları sorumlulukları sınırlandırılmışsa birbirine saygı duydukça sorun çıkmaz. Yay’la uyumludur;  Aslan Yay’ı gerer ve hedefi vurur, işin ilginci hedefi çoğu zaman Yay gösterir. Oğlak’la Aslan biraz zor… Aslan’ın Kova’dan öğreneceği çok şey var, ama Kova öğretir mi o başka bir konu. Balık deseniz… Aslan da hayal kurar, Balık da. Balık şiir yazar, Aslan kendine başrol biçer.
BAŞAK (24 Ağustos-22 Eylül)
Koç’la frekansları tutmaz, gerisini unutalım. Boğa ile hayata yaklaşımları pek benzeşir, Başak biraz daha sosyaldır. İkisi iyi anlaşır. İkizler ve Başak tamamen farklı tiplerdir ama şaşırtıcı benzer yanları vardır (spor mesela). Yengeç, Başak’a geç güvenir ama tam güvenir. Ortak ilgi alanları vardır, misal: Tarih. Aslan doğal liderdir, Başak bunu sorun etmedikçe bir problem çıkmaz. Başak, Başak’la iyi çalışır, ince eler sık dokurlar. Zor işlerin hakkını bu ikili verir.  Terazi’nin diplomatik becerileri yüksektir. Başak ise sorun çözer. Avukatlık bürosu için ideal ikili. Akreple analitik düşüncede benzeşirler. Akrep sır sever. Başak sır saklar. Detektiflik bürosu açsalar çok başarılı olurlar. Yay ile anlaşmaları kolay değil. Başak ağaca bakar, Yay ormana. Odaklanma tutmuyor. Oğlak ve Başak harika ikilidir; ciddi, çalışkan; birbirlerini hem iş hem özel hayatta tamamlarlar. Kova ve Başak hayır işlerinde yan yana gelebilirler ama iş hayatında bu ikiliden bir hayır gelmez. Balık’la araştırmacı ve hayalperest bir ikili oluşturular.
TERAZİ (23 Eylül-23Ekim) 
Teraziler, Koç’la gerçekten iyi takım arkadaşı olur. Birbirini tamamlar bu ikili. Böl ve yönet konusunda ikisi de uzmandır. Koç insanı iyi motive eder. Bu iki kafadar çok iyi parti ve eğlence de organize ederler. Boğa ile Terazi’nin beraber çalışacağı tek konu işyerini nasıl dekore etsek, saksıları nereye koysak; gerisi boş. İkizler ve Terazi yakın arkadaş olur, akıllarına gelen yeni fikri ilk birbirleri ile paylaşır. Mutlu bir iş ortaklığı, uyumlu. Ara sıra inatları tutar ama olacak o kadar artık. Yengeç’le ilişki pek parlak değil, hemen bütün konulara farklı yaklaşırlar. Terazi’nin bakalım hangi kefe ağır basacak diye düşünmeye başlaması Yengeç’i çileden çıkartır. Aslan’la sosyal hayatta çok uyuşur, iş hayatında uyum Terazi’nin Aslan’ın karizmasını kabullenmesine bağlı. Başak’la arası fena değil. Başak sistem kurar, Terazi diplomatik bir üslupla bunu pazarlar. Ama sorun çözmede aynı süratte ilerlemezler, Terazi çok daha fazla tartar ölçer, biçer. Bu arada, Terazi başka bir Terazi le harika anlaşır, sıfır sorun. Ancak ikisi de lüksü sever bu ikiliyi beraber iş seyahatine yollamak şirkete pahalıya patlayabilir. (Patron tüyosu.) Akrep’in sinsiliği Terazi’yi delirtir. Bu ilişkiyi geçelim. Yay’la çok daha iyi bir uyum sağlar. Terazinin estetik sunum ve yaklaşımlarını Yay tam hedefe yollar, güzel ekip. Oğlak’la uyumlu dursalar da Terazi Oğlak’ın sabrını zorlar. Oğlak bir de kırılgandır, hassas işler; Terazi dengelerse ne ala. Kova deyince akan sular durur. İşte muhteşem ikili. Fikirler uyuşur, hayat enerjisi uyuşur. Terazi kişileri etkisi altına alır, Kova grupları. Nefis takım. Balık’larla tasarım işlerinde çok iyi çalışırlar, estetik duyguları çok gelişmiştir. Balık’ın hayal kurarken geçirdiği süre Terazi’nin onu dürtmesi ile sonuçlanır, ama kusursuz ilişki de yok.
AKREP (24 Ekim-22 Kasım)
Akrepleri seviniz, iyi arkadaş olurlar, ama sinsidirler o başka… Koç, liderlik yapar, Akrep de tehditleri tespit ederse muhteşem iyi çalışırlar. Boğa kendini işyerinde en etkili eleman zannederken bir de bakar ki Akrep sinsi sinsi örtülü ödeneği kontrol ediyor. İkizler’le Akrep zor iş; İkizler Akrep’i casus olarak kullanırsa tadından yenmez gerçi. Yengeç’le Akrep çok iyi anlaşır, 6’ıncı hisleri çok gelişmiştir. Birbirlerini tehdit olarak algılamazlar. Büyük projeleri severler. Aslan da Akrep de yönetici koltuğunu sever. Yetki sınırları kesin hatlarla çizilmişse birlikte iyi çalışırlar, yoksa dalaşırlar. Başak olayları analizi sever, Akrep de sırları ortaya çıkarmayı. Teşkilat dizisinde çok rahat rol alabilir bu ikili. Terazi ile uyum bir mucize olurdu herhalde. Terazi saatlerce ölçüp biçer Akrep bir anda saldırır ve hedefe ulaşır.Tamamen farklı modeller. Akrep-Akrep ilişkisi bir enteresan, birbirlerine güvenmezler. Kendini bilen insanlar esprisi yapmak istemiyorum aslında ama… Gerçi bir güven ilişkisi varsa sorunsuz gider. Yay mesela gazetede haber müdürüyse Akrep nefis muhabir olur. Ama bu ilişki Genel Yayın Müdürü’nü zorlar. (Anlayanlar anlamayanlara anlatsın). Oğlak’lar Akrep’lerle çok uyumlu çalışır. İkisi de başarıya aşıktır. Başladıkları işi bitirirler. İkisi de yönetmeye meraklıdır, sınırları iyi çizmek lazım. (Patron tüyosu). Kova’yla çok garip bir ilişkisi vardır. Akrep duygusaldır, Kova da duygulardan sıyrılmayı çok iyi becerir. Akrep’in araştırmacı yönü Kova’nın bilimselliği ile bütünleşirse atomu parçalarlar. Balık Akrep çok şaşırtıcıdır, bu ikili konuşmadan anlaşır. Birbirlerine destek çıkarlar. Yıldızlar bazen gerçekten bir enteresan.
YAY (23 Kasım-21 Aralık)
Yay ve Koç gerçek bir enerji patlamasıdır. Yaratıcı, çalışkandır. Muhteşem bir uyumla çalışırlar. Ancak bazen boş işlere de kafa yorabilirler, iyi yönlendirmek lazım. (Patron tüyosu). Boğa da Yay da böl ve yönet uzmanıdır, yeter ki birbirlerini bölüp yönetmeye kalkmasınlar, iyi ikilidir. İkizler, Yay’la uyumludur. Başak verileri inceler, Yay büyük resmi çizer. “Networking” konusunda harikalar yaratabilirler. Yengeç ve Yay olaylara aynı şekilde bakmaz, aynı açıdan yaklaşmaz. Biraz zor, zorlamamamak lazım. Aslan ve Yay, gayet uyumlu, güle oynaya çalışır. Enerjilerini ekiplere yayarlar, Aslan yönetse Yay hedef gösterse harika olur. Başak detay delisi Yay büyük resim uzmanı. Aynı odaya kapatsanız zor, uğraşmayın. Terazi ile çok iyi anlaşır Yay, güzel ekip bu. Zekidir ikisi de ve bir birine destek olur. Proje ikisinin de kafasına yatarsa Akrep’le işbirliği yapabilir. Akrep gizemlidir, Yay bütün kartları açık oynamayı sever. Tecrübeli bir yönetici bu ekipten verim alabilir. Yay ve yay 4×4 otomobil gibi duble çeker. Enerji muazzamdır ve hedefe kilitlenir, engel tanımaz. Ama biri ağır basarsa direksiyon çekmeye başlar. Yol haritasını çok iyi çizmek gerek. (Patron tüyosu). Oğlakla işler zor biraz; Yay bardağın dolu, Oğlak boş kesimini görür. Ama ikisi de zekidir, bambaşka bir yaklaşım deneyip birbirlerini tamamlayabilirlerse çok yaratıcı bir ekip oluşabilir. Kova ile ekip kurma konusunda çok iyi anlaşır, ikisi de olacakları önceden tahmin konusunda iyidir. Kova Yay’ın zıp zıp karakterini haylazlık, Yay da Kova’nın sessizliğini depresyon olarak algılamadıkça sorun çıkmaz.  Yay da Balık da büyük resme bakar ve birbirlerinin bu özelliğini sever. Büyük planların ekibidir. Balık bazen Yay’ı inatçı bulur, Yay da Balık’a “Çok fazla evirip çevirme” der.
OĞLAK (22 Aralık-20 Ocak)
Oğlak’ların Koç’la ortak tarafları meseleye bodoslama dalmalarıdır. Bu iyi olabilir ama -kötü haber- genelde farklı açılardan bodoslama dalarlar. Farklılardan fayda üretebilen işyeri için ideal çift. Oğlak Boğa ile gerçekten muhteşem bir ikili oluşturur. İkisi de kabiliyetli, zeki, sorun çözücü. Çok ciddi verimli bir ekiptir. Oğlak ve İkizler, iki ayrı dünyadır. Birbirlerinin açığını yakalamakta da ustadır. Oğlak, Yengeç’e güvenir. Çekingenliğinde bir dostluk bulur ama iş arkadaşı olarak muhteşem ikili olmaktan çok uzaklar. Aslan’la Oğlak birbirlerine saygı duyar ve tahammül ederse bir umut var. Oğlak yavaş ve emin adımlarla ilerler, Aslan üzerine atlar ve parçalar. Oğlak ve Başak, işte muhteşem ikili burada. Bu ekibi kapan şirket yaşadı. Ciddi, prensipli, çalışkan, katma değer yaratan disiplinli motor gibiler. Bu ikili işten çıkar spora da beraber gider. Terazi ile işler biraz zor. Oğlakların eli sıkıdır, Terazi har vurup harman savurmayı sever. Anlayan anladı bence… Zor iş.  Oğlak, Akrep’in iş bitiriciliğine saygı duyar. Hangimiz daha iyi diye kapışmadıkça çok iyi ekip oluştururlar. Oğlak-Yay işbirliğini unutun. Her şeyleri farklı, sabırları, tempoları. Zor iş, zorla da güzellik olmaz. Oğlak-Oğlak işte yine 4×4’ü yakaladık. Çok uyumlu ve hızlı çalışır. Patron ikisini aynı anda odasına çağırıp “Şirkette aksayan ne var” diye sorduğunda, hiç evirip çevirmeden pat diye söylerler. (Patron tüyosu). Kova ile Oğlak anlaşır ama Kova bir gariptir, kendi dünyasında yaşar ve ara sıra uçar, öyle durumlarda Oğlak onun ayaklarını nasıl yere bastıracağını gayet iyi bilir. Balık’la verimli olurlar. Balık büyük resmi görür, Oğlak detaylandırır. Anlaştıklarında çok verimli vizyoner bir ekip olurlar.
KOVA (21 Ocak -18 Şubat)
Kova Koç iyi ekiptir. Kova harika plan yapar, eyleme geçmez. Koç onu böyle zamanlarda ateşlemesini iyi becerir. Boğa ile işler biraz zor, Boğa pratiktir, Kova ise sistem kurar hatta kurulu sistem nasıl bozulur konularında çok iyidir. Biraz ters yani. İkizler de Kova da iletişim uzmanıdır, bu konuda fevkalade uyumlu çalışırlar. İkizler bazen parlar, Kova o zaman buz kesebilir. Yengeç ne kadar gelenekselse Kova o derece geleceğe odaklı ve aykırıdır. İş arkadaşı olarak ideal değil ama ikisi de partilemeyi sever. Aslan’ın Kova’dan Kova’nın Aslan’dan öğreneceği çok şey var ama vaktimiz dar. İkisi de kafaya taktı mı işe asılır, orada anlaşırlar. Aslan güçlüdür, Kova bazen Aslan’ın aklını başından alır. Başak ve Kova ilk bakışta anlaşır gibi dursa da tamamen farklı müzikler dinleyerek ilerlerler ve senkron tutmaz. Kova sadece teknoloji özürlü Başak için değil, herkes için fazla teknolojiktir. Terazi ve Kova pırıl pırıl parlar. Birbirlerini ve dokundukları herseyi, herkesi, her işi olumlu etkilerler. Muhteşem ikili. Akrep duygusaldır. Kova da buz gibi olabilir. Ama Akrep araştırır, Kova sonuçları incelerse sarsıcı başarılar gelebilir. Yay da Kova gibi geniş açı görebilir, kutunun dışında düşünmekte buluşabilirler. İkisi de özgürlüğüne düşkündür, birbirlerine saygı duyarlarsa çok iyi ekip olur. Oğlak da Kova da sistemlere bayılır. Sistemin hangi parçasıyla oynayınca sonuç nasıl değişiyor türü deneylere bayılırlar. Bu ikiliyi kontrol altında tutmak lazım yoksa sistem elden gider. Ama iyi bir denetimle verimi çok artırabilirler. (Patron tüyosu). Kova, Kova’yı teknik müdürlükte bulur. Bütün Kovalar ilginçtir, bir Kova başka bir Kova’ya da ilginç gelir; o denli ilginç tipler Kova’lar. Balıklar Kovalar’ı anlar, ikisi de geleceği okur ama Balık Kova’yı heyecan verici bulmayabilir. Balık’ların bütün antenleri sürekli açıktır. Kova’da radar sistemi vardır ama çekmecede tutar, sadece canı istediğinde açar.
BALIK (19 Şubat-20 Mart)
Balık ve Koç bir projeyi birlikte yoktan var edip zirveye çıkarmakta ustadır. Balık pes etmez. Balıklardaki hayal gücüyle kimse başa çıkamaz, Boğa bunu hayata geçirmekte ideal iş arkadaşıdır. Balık- İkizler; işte yaratıcı ikili, bunların aklına gelenler şeytanın aklına gelmez.  İkisinin de zaman kullanma alışkanlıkları diğer insanlardan o kadar farklıdır ki, orada da birbirlerini çok iyi anlarlar. Yengeç ve Balık anlaşır, Yengeç Balık’lara yardım eder, korur, sever, iyilik dolu bir Dünya. Aslan-Balık deseniz… İkisi de etkin ve etkilidir. Beraber iyi çalışırlar. Anlaşamazlarsa Balık denize atlar, Aslan şaşar kalır. Hayal kuran Balık, yapıcı Başak’la buluştuğunda nefis eserler sahneleyebilirler. İkisinin de şifacı bir tarafı vardır. Terazi denge kurmayı sever Balık ise denge bozmayı, anlatabildim herhalde… Balık ve Akrep’in satır aralarını okuma, perde arkası gizli gerçeği ortaya çıkarma kabiliyetleri muazzamdır. Bir Balık tarafından yönlendirilen Akrep kendini aşar. Balık ve Yay geniş açı görür. Balık Yay’ın göremediğini de görür. Oğlak yavaş ve sessizdir, Balık da rahatsız edilmeyi sevmez. Balık Oğlak sever, huzur olsun yeter. Kova ve Balık… İkisi de geleceğe yönelik düşünür. Balık o gelecekte sıcacık hayaller kurarken Kova onların üzerine buz gibi su dökerek Balıklar’ı çileden çıkartabilir. Ancak ikisi de çok zeki olduğu için farklılıklar arasında uyumu seçebilirler. O zaman da Balık Kova’da yüzer.