Sesten hızlı uçacak jet motorlu SİHA’lar geliyor: MİUS
20 Temmuz 2021

İnsansız hava aracı üreticisi Baykar’ın sahiplerinden Selçuk Bayraktar, üzerinde çalıştıkları jet motorlu insansız savaş uçağının kavramsal tasarımlarını paylaştı.

TB-1 insansız hava aracı, TB-2 silahlı insansız hava aracı ve son olarak Akıncı silahlı insansız hava aracını üreten Selçuk Bayraktar, MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) adını verdiği projede ilk uçan prototipin 2023’te havalanacağını, ilk versiyonda uçağın ses hızına yakın ama ses hızının altında hızlarda seyir yapacağını ama bir sonraki versiyonda uçağın ses hızını da aşarak “süper sonik” kapasite kazanacağını söyledi.

Yine Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre MİUS, hem kanat altlarında hem de gövde içinde çeşitli silah sistemleri taşıyacak ve radarlara karşı görünmez de olacak.

MİUS’lar, Türkiye’nin üretmeye çalıştığı kısa pistli uçak gemilerinden bir fırlatıcı yardımı olmaksızın havalanıp bunlara iniş yapabilecek ve üzerlerinde taşıyacakları yapay zeka destekli bilgisayar yardımıyla hem “sürü uçuşu” (swarm) yapabilecek hem de dost savaş uçaklarıyla birlikte hareket edebilecek. Bu uçuş bilgisayarı üzerindeki yapay zeka uygulaması uçağa otonom, yani kendi kararlarını kendi veren ve kendi başına uçan özellikler de kazandıracak.

Türkiye’nin mevcut İHA ve SİHA’ları jet motoruyla değil turbo prop motorlarla uçuyor. Bu motor, bir yandan uçağı hafifletiyor ama bir yandan da onun uçuş hızını çok azaltıyor.

Dünyada jet motoruyla İHA ve SİHA yapan Rusya ve ABD dışında ülke yok. Ancak bunlar da, bu çok hızlı hareket edebilen İHA ve SİHA’ları daha çok klasik İHA ve SİHA konsepti içinde kullanıyorlar. Selçuk Bayraktar ise üretecekleri MİUS’ların savaş uçaklarının yerini almasını öneriyor, “Beşinci nesil savaş uçakları bunlar olacak” diyor.