Semerkant ilk kez Dünya Turizm Örgütü’nün Genel Kurulu’na ev sahipliği yapıyor
16 Ekim 2023

Semerkant, dünyanın en eski şehirlerinden biri olup tarihi güzellikleri ve kültürel yapılarıyla dikkat çekmektedir. Bu yıl Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün Genel Kurulu’na ev sahipliği yapmaktadır. Semerkant, Büyük İpek Yolu güzergahında yer almakta olup toplantıya 130 ülkeden bakanlar, üst düzey yöneticiler ve gazeteciler dahil olmak üzere 1000’den fazla kişi katılmıştır.

Semerkant, Özbekistan’ın ikinci büyük şehri olup Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) Genel Kurulu’na ilk kez ev sahipliği yapmaktadır. Toplantının açılışını Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev yapacak.

BMDTÖ’nün 25. Genel Kurulu Toplantısı’na 130 ülkeden bakanlar, üst düzey yöneticiler, yetkililer, uzmanlar ve basın mensupları dahil olmak üzere 1000’den fazla kişi katılmaktadır. Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı da oturumlarda yer alması beklenmektedir.

Semerkant, Aralık 2021’de Semerkant’ın 2023 Dünya Turizm Başkenti seçilmesiyle ön plana çıkmıştır. Bu nedenle Özbekistan, BM bünyesindeki bir kuruluşun toplantısına ev sahipliği yapmaktadır. Bu durum, ülkenin turizm imkanlarının tanıtılmasına ve turizmin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.

BMDTÖ Genel Kurulu, Semerkant’ta yeni inşa edilen ‘İpek Yolu Semerkant’ turizm bölgesinde bulunan Kongre Merkezi’nde düzenlenmektedir. Toplantı kapsamında BMDTÖ Turizm ve Sürdürülebilirlik Komitesi, Turizm ve Rekabet Edebilirlik Komitesi toplantıları, Yatırım Forumu, Orta Asya Turizm Çalıştayı ve Turizm Fuarı da gerçekleştirilecektir.

Semerkant’taki Kongre Merkezi’nin bulunduğu yerleşkede 8 otel ve 30’a yakın restoran ve lokanta faaliyet göstermektedir. Ayrıca ‘İpek Yolu Semerkant’ turizm bölgesinde Semerkant’taki tarihi yapıların minyatürlerinin yer aldığı Baki Şehir Külliyesi de bulunmaktadır.

Semerkant, Orta Çağ’da inşa edilen mavi kubbeli camileri, medreseleri, çinilerle bezeli kervansarayları ve göğe uzanan minareleriyle ünlüdür. Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Semerkant, Registan Meydanı, Şah-i Zinde Külliyesi, Gur-i Emir Türbesi, Uluğ Bey Gözlemevi, Bibi Hanım Medresesi ve Hazret Hızır Camisi gibi birçok tarihi ve kültürel yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

UNWTO Genel Kurulu toplantısında delegeler, toplantının yapılacağı şehir ve 2025 Dünya Turizm Başkenti’ni belirleyecektir.