Bursa’daki kurumuş sulama barajında, koyunlar ve keçiler otlayarak besleniyor.
19 Ekim 2023

Bursa’da bulunan Demirtaş Barajı, 2 bin 160 hektar tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan bir kaynağı olarak önem taşıyor. Ancak barajın su seviyesi küresel ısınma ve bilinçsiz tüketim nedeniyle ciddi şekilde düşmüş durumda. Barajın çekilen alanlarında derin çatlaklar oluşmuş ve koyun ile keçilerin otladığı görülmüştür. Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Efsun Dindar, bu kurumanın başlıca nedeninin küresel ısınma ve bilinçsiz tüketim olduğunu belirtmiştir.

Doç. Dr. Dindar, Bursa’daki su tüketiminin yüzde 72’sinin tarımsal sulamada kullanıldığını ifade etmiştir. Küresel iklim değişikliği ve artan sıcaklıklar nedeniyle barajlardaki su seviyelerinin hızla azaldığını söyleyen Dindar, çiftçilerin eski teknolojilerle ve bilinçsizce sulama yapması durumunda su miktarının daha da azalacağını ve ekosistemin dengesinin bozulacağını vurgulamıştır.

Bursa genelinde yağışların azalmasıyla birlikte sulama barajlarının seviyelerinin düştüğünü belirten Doç. Dr. Dindar, örneğin Demirtaş Barajı’nda suyun ciddi miktarda azaldığını ve hayvanların burada beslendiğini gözlemlediklerini ifade etmiştir.

Doç. Dr. Dindar, küresel iklim değişikliği nedeniyle su kıtlığı yaşanabileceğine dikkat çekerek gıda krizlerinin ortaya çıkabileceğini söylemiştir. Su kullanımında önlemler alınması gerektiğini belirten Dindar, damla sulama yöntemlerinin geliştirilmesi, bilinçsiz su tüketiminin engellenmesi ve suya daha az bağımlı ürünlerin yetiştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Dindar ayrıca pandemi döneminde gıda ve suyun öneminin derinden hissedildiğini belirterek, kendi kendimize yetebilmeyi öğrenmemizin önemli olduğunu ifade etmiştir.