Bursa’da bulunan Demirtaş Barajı, 2 bin 160 hektar tarım arazisinin su ihtiyacını karşılamakta kullanılıyor ancak şu anda kuruma noktasına gelmiş durumda. Barajın çekilen alanlarında derin çatlaklar oluşmuş ve koyun ve keçilerin otladığı bir görüntü ortaya çıkmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Efsun Dindar, barajdaki kurumanın küresel ısınma ve bilinçsiz tüketimden kaynaklandığını belirtmiştir.
Doç. Dr. Dindar, Bursa’daki su tüketiminin yüzde 72’sinin tarımsal sulamada kullanıldığını ifade etmiştir. Küresel iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerinin artık günlük hayatta hissedildiğini söyleyen Dindar, aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle su stresi ve su kıtlığı yaşanabileceğini belirtmiştir. Tarım alanında kullanılan sulama yöntemlerinin bilinçsizce kullanılması durumunda barajlardan çekilen su miktarının arttığını ve ekosistemin dengesinin bozulduğunu vurgulamıştır.
Dindar ayrıca, Bursa’da kişi başına günlük 140 litre su tüketildiğini ve yağışların azalmasıyla birlikte baraj seviyelerinin hızla düştüğünü ifade etmiştir. Örneğin Demirtaş Barajı’nda su seviyesinin ciddi şekilde azaldığını ve hayvanların burada beslendiğini belirtmiştir.
Küresel iklim değişikliği nedeniyle su kıtlığı yaşanması durumunda gıda krizlerinin ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Dindar, suyun tarım için önemine vurgu yapmıştır. Su kullanımında bazı önlemler alınması gerektiğini belirten Dindar, damla sulama yöntemlerinin geliştirilmesi, bilinçsiz su kullanımının engellenmesi ve daha az suya bağımlı ürünler yetiştirilmesi gerektiğini söylemiştir.
Dindar ayrıca pandemi döneminde gıda ve suyun öneminin derinden hissedildiğini belirtmiş ve kendi kendimize yetebilmeyi öğrenmemiz gerektiğini vurgulamıştır.