Sanatçılar, işgal altındaki Gazze’ye destek kampanyası başlatıyor.
19 Ekim 2023

İngiltere merkezli ‘Artist for Palestine’ adlı web platformu, İsrail-Filistin çatışmalarında işgal altındaki Gazze’deki halka destek vermek amacıyla bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya 3 bin 300’den fazla ünlü sanatçı katılarak destek verdi.

2015 yılında kurulan ‘Artist for Palestine’ web sitesi, Gazze’deki sivil halka destek sağlamak için ateşkes çağrısı yaparak bir imza kampanyası başlattı. Tilda Swinton, Charles Dance gibi sanatçıların da aralarında bulunduğu 3 bin 300’den fazla ünlü, kampanyayı imzaladı.

Kampanya kapsamında dün yayınlanan mektupta şu ifadelere yer verildi: “Bir suça ve felakete tanıklık ediyoruz. İsrail, Gazze’nin büyük bölümünü enkaza çevirdi ve 2.3 milyon Filistinlinin su, elektrik, gıda ve ilaç ihtiyacını kesti. BM’nin İnsani İşlerden Sorumlu müsteşarı Martin Griffith’in ifadesiyle, bölgenin üzerinde ‘ölüm hayaleti’ dolaşıyor. Gazze zaten mültecilerden ve mültecilerin çocuklarından oluşan bir toplum. Şimdi ise yüz binlercesi havadan, denizden ve karadan bombardımana tutulan Filistinlilere bir kez daha kaçmaları ya da hayal bile edilemeyecek ölçekte toplu cezalandırma uygulanması söyleniyor. Bu insanlar, hakları ellerinden alınan ve İsrail Savunma Bakanı tarafından ‘insan hayvanlar’ olarak tanımlanan insanlar haline gelmiştir.”

Mektupta ayrıca, “Hükümetlerimiz sadece savaş suçlarına göz yummakla kalmıyor, onlara yardım ve yataklık ediyor. Bu suç ortaklığından dolayı hesap verecekleri zaman gelecektir. Gazze’ye uygulanan eşi benzeri görülmemiş zulmün sona ermesi için elimizden geleni yapmakla yükümlüyüz. Gazze’nin yıkımına ve Filistin halkının kitlesel olarak yerinden edilmesine karşı küresel hareketi destekliyoruz. Hükümetlerimizden İsrail’in eylemlerine verdikleri askeri ve siyasi desteği sona erdirmelerini talep ediyoruz. Derhal ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımın engellenmeden girebilmesi için Gazze’deki geçişlerin açılması çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.