Sindirim sistemi hastalıkları, diğer sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.
19 Ekim 2023

Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, sindirim sistemi hastalıklarının erken teşhisinin önemine dikkat çekti. Sindirim sistemi hastalıklarının belirtilerinin genellikle göz ardı edildiğini söyleyen Prof. Dr. Boğa, bu hastalıkların tedavi edilmediği takdirde daha ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Boğa, kolon poliplerinin erken teşhis edilmesinin önemine değindi. Kolon polipleri genellikle belirti vermezler ancak bazı durumlarda rektal kanama, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik veya karın ağrısı gibi şikayetlere neden olabilirler. Bu nedenle 50 yaş ve üzerindeki kişilere düzenli kolonoskopi taraması yapılmasını öneren Prof. Dr. Boğa, bu taramalar sayesinde poliplerin erken teşhis edilebileceğini ve kansere dönüşme riskinin ortadan kaldırılabileceğini belirtti.

Reflü rahatsızlığına da değinen Prof. Dr. Boğa, reflünün yemek borusu kanserine kadar varan ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi. Reflü tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçların etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Boğa, reflünün ilk aşamasında yanma hissi, mide ekşimesi, ağızda ekşi veya acı tat, yutma güçlüğü ve kronik öksürük gibi semptomlar görülebileceğini ifade etti.

Pankreas hastalıklarının erken teşhisinin tedavi edilebilmesine olanak sağladığını belirten Prof. Dr. Boğa, Endoskopik Ultrasonografi (EUS) yönteminin pankreas kanseri veya kistlerin erken teşhisinde kullanıldığını söyledi. Ayrıca akalazya hastalığının tedavisinde Peroral Endoskopik Myotomi (POEM) yönteminin kullanıldığını da belirtti.

Huzursuz bağırsak sendromunun hayat kalitesini doğrudan etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Boğa, bu hastalığın tedavisi için hastanın hikayesinin derinlemesine öğrenilmesi gerektiğini ifade etti.