Şirince, turistlerin en çok tercih ettiği yerler arasında yer alarak ‘en iyi turizm köyü’ unvanını kazandı.
19 Ekim 2023

Dünya Turizm Örgütü, İzmir’in Selçuk ilçesindeki Şirince köyünü “en iyi turizm köyü” seçti. Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün 25. Genel Kurulu’nda verilen “Best Tourism Villages” ödülleri kapsamında Şirince, tarihi ve kültürel değerleriyle dikkat çekerek bu prestijli ödülü kazandı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ve Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, ödülü aldılar.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, turizmi kırsal kalkınma, dönüşüm ve toplum refahı için olumlu bir güç haline getirmeyi hedefleyerek 2021 yılında “En İyi Turizm Köyü” girişimini başlattı. Bu çerçevede üye devletler, en fazla 15 bin nüfusa sahip olan, tarım, ormancılık, hayvancılık gibi geleneksel faaliyetlerin yapıldığı ve geleneksel yaşam tarzını sürdürme vizyonuna sahip en fazla 8 destinasyon için başvuruda bulunabiliyor.

2023 yılı için İzmir Selçuk’taki Şirince Köyü, BMDTÖ tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak seçildi ve “En İyi Turizm Köyü” unvanını kazandı. Erzincan-Kemaliye ve Antalya-Kale Üçağız köyleri de “İyileştirme Programı”na katılmaya hak kazandılar.

Ödül töreninin ardından konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, genel kurul toplantısının sonuna yaklaşıldığını belirtti. Özbekistan’da düzenlenen toplantının Türkiye için ayrı bir sevinç kaynağı olduğunu ifade eden Yazgı, turizmin barış ve huzurun olduğu bir ortamda gelişebileceğini vurguladı. Şirince’ye verilen ödülün önemine değinen Yazgı, köyün tarihi, kültürel ve gastronomik değerlerinin yanı sıra kırsal kalkınma hedefleriyle öne çıktığını söyledi.

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ise bu gurur verici ödülle Şirince’nin hak ettiği değeri gördüğünü belirtti. Şirince’nin tarihi evleriyle otantik bir atmosfere sahip olduğunu ve kültürel değerlerini koruduğunu vurgulayan Sengel, herkesi Şirince’yi ziyaret etmeye davet etti.

Şirince Köyü, tarihi milattan öncesine dayanan bir geçmişe sahiptir. 19. yüzyılda incir üretimiyle ünlü olan ve bin 800 haneli bir Rum kasabası olan Şirince, Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla Kavala’nın Müştiyan ve Somokol köylerinden gelen mübadillerle yerleştirilmiştir. Köyde iki Rum kilisesi bulunmaktadır ve evlerin manzaralarını kapatmamasına dikkat edilmektedir.

Şirince Köyü’nün bu ödülü alması, Güney Arnavutluk mimarisinin korunduğu bir köy olmasından kaynaklanmaktadır. Rumların Yunanistan’a göç etmesiyle Şirince’ye Yunanistan göçmenleri yerleştirilmiştir.

ÇOK OKUNANLAR