Avcılar, sürdürülebilir avcılık prensipleri doğrultusunda yakaladıkları balıkları geri bırakma yoluna gittiler.
22 Ekim 2023

Denizli’de sürdürülebilir avcılığı teşvik etmek ve sucul yaşamı korumak amacıyla sportif olta balıkçıları sazan avı yarışmasında bir araya geldi. Gökpınar Göleti’nde düzenlenen yarışmaya 35 yarışmacı katıldı. Yarışmacılar, kurallara uygun olarak 40 santimetre altındaki balıkları ölçmeden tekrar suya bıraktı. Dereceye giren 40 santimetre üzerindeki balıklar ise ölçülerek suya geri salındı.

Denizli Amatör ve Sportif Olta Balıkçıları Derneği (DENOLDER) ile Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen yarışma, sürdürülebilir avcılığa dikkat çekmek ve bilinç oluşturmak amacıyla yapıldı. Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen 35 sportif balıkçı, farkındalık yaratmak için 14 sektörde oltalarını suya attı. Dört gün süren yarışmalarda 40 santimetrenin altındaki balıklar değerlendirmeye alınmadı, limit üstü balıklar ise ölçüm ve tartım işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Yarışmacılar aileleriyle birlikte etkinlik alanına gelerek üç gece boyunca konakladı. Her yarışmacı, kendi sektöründe en fazla 25 kilogram yem atarak balıkları çekmeye çalıştı. Yemler, uzaktan kumandalı küçük botlar veya içten yanmalı motor kullanmayan şişme botlarla suya bırakıldı.

DENOLDER Başkanı Mustafa Yalçın, farkındalık oluşturmak amacıyla bu yarışmayı düzenlediklerini belirtti. Sürdürülebilir avcılık için mücadele ettiklerini ve kaçak avcılara karşı da mücadele verdiklerini söyleyen Yalçın, genç nesillere bu hobiyi aşılamak için çaba gösterdiklerini ifade etti. Yalçın, doğal ortamda yapılan yarışlarda balıkların korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını teşvik ettiklerini vurguladı. Sazan balıklarının alınabileceği minimum ölçünün 40 santimetre olduğunu belirten Yalçın, bu ölçülerin altındaki balıkların dereceye giremediğini ve üstündeki balıkların ise hızlı bir şekilde ölçüm yapılıp serbest bırakıldığını söyledi.

Yarışmaya katılan Eskişehir Amatör Olta Balıkçıları Doğal Yaşamı Koruma Derneği (ESBALDER) Başkanı Tamer Takıl ise sürdürülebilir avcılıkta en büyük sorunun bilinçsiz avcılar olduğunu belirtti. Takıl, sportif balıkçılığın da bir spor branşı olarak tanınmasını istediklerini ve hiçbir balığa zarar vermeden yeniden suya bıraktıklarını söyledi. Ayrıca, insanları bilinçlendirmek için sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düştüğünü ifade etti.

Afyonkarahisar Tatlısu Olta Balıkçıları Derneği (ATSOBDER) Başkanı Gökhan Koni ise her geçen gün daha fazla insana ulaştıklarını ve bu tür yarışmaların amatör balıkçıları “yakala bırak” yapmaya teşvik ettiğini belirtti. Koni, derneklerin üye sayısının arttığını ve federasyonlarının bugün 16 derneği bünyesinde barındırdığını söyledi.