Antalya’nın Manavgat ilçesinde 2 yıl önce yaşanan Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük orman yangını sonrası bölgede rehabilitasyon çalışmaları devam ediyor. Yangın Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, yapılan ağaçlandırmanın yerinde olduğunu ancak eksiklikler bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Neyişçi, rüzgar perdelerinin kurulmamasını eleştirerek, “Ağaçlandırmak değil, yangına dirençli ormanlar oluşturmak gerekiyor. Şu anda gelecekte yanacak ormanlar kuruyoruz” dedi.
Manavgat ilçesinde 28 Temmuz 2021’de başlayan ve günlerce süren orman yangını, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangını olarak kaydedildi. Yangın sonucunda yaklaşık 60 bin hektarlık alan zarar gördü ve 10 kişi hayatını kaybetti. Bölgede yapılan rehabilitasyon çalışmaları kapsamında konutlar inşa edildi ve ağaçlandırma projeleriyle bölge yeniden yeşillendirildi. Ancak Yangın Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, yapılan ağaçlandırmanın eksik olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Neyişçi, yangının en önemli sebebinin rüzgar olduğunu vurgulayarak, “Yangını çıkaran rüzgar bizde poyraz rüzgarıdır. Bu kurutucu rüzgarlar en büyük yangınları çıkarır. Bu nedenle ormanları bu tür yangınlara karşı korumak gerekiyor. Rüzgar perdeleri kurmak şart” dedi. Prof. Dr. Neyişçi, servi ağacının sık ve yangına dayanıklı yapısı nedeniyle rüzgar perdesi için uygun olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Neyişçi, yapılan ağaçlandırmanın eski tekniklerle gerçekleştirildiğini ve iklim değişikliği göz önüne alındığında gelecekte kolaylıkla yanacak ormanlar oluşturulduğunu ifade etti. Servinin Manavgat bölgesine uyum sağlayabilen bir ağaç türü olduğunu belirten Prof. Dr. Neyişçi, piramidal servisin rüzgarı kesme özelliği ve kolay yanmamasıyla dikkat çekti.
Bölgede yapılan çalışmalarda rüzgar perdelerinin kurulması ve yangına dirençli ormanların oluşturulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Neyişçi, gelecekte benzer yangınların önlenmesinde bu önlemlerin büyük bir etkisi olacağını söyledi.