Şirince, turistlerin gözdesi olarak kabul edilen ve “en iyi turizm köyü” unvanını kazanan bir yerdir.
22 Ekim 2023

Dünya Turizm Örgütü tarafından Şirince’ye “en iyi turizm köyü” ödülü verildi. Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün 25. Genel Kurulu’nda, tarihi ve kültürüyle dikkat çeken İzmir’in Selçuk ilçesindeki Şirince köyü bu ödülü kazandı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ve Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, ödülü aldılar.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, turizmi kırsal kalkınma, dönüşüm ve toplum refahı için pozitif bir güç haline getirmek amacıyla “En İyi Turizm Köyü” girişimini başlattı. Bu kapsamda üye devletler, en fazla 15 bin nüfuslu, tarım, ormancılık, hayvancılık ve balıkçılık gibi geleneksel faaliyetlerin yürütüldüğü, geleneksel yaşam tarzını sürdüren ve turizm vizyonuna sahip en fazla 8 destinasyon ile başvurabiliyorlar.

2023 yılında BMDTÖ tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak seçilen destinasyonlara ilişkin başvurular Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tamamlandı. Şirince köyü, 2023 yılı için “En İyi Turizm Köyü” unvanını almaya hak kazandı. Erzincan-Kemaliye ve Antalya-Kale Üçağız köyleri de “İyileştirme Programı”na katılmaya hak kazandılar.

Ödül töreninin ardından açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, dünya genelinde güzel bir turizm stratejisi oluşturulması için huzurun ve barışın önemli olduğunu vurguladı. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ise Şirince’nin tarihi, kültürel ve gastronomik değerleriyle öne çıkan bir köy olduğunu belirtti.

Şirince köyü, tarihi milattan önceye dayanan bir geçmişe sahip olup, Rumların yerleşim yeri olarak kullanılıyordu. 1923’te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucunda Rumlar ayrılınca, Kavala’dan gelen mübadillerle yeniden iskan edildi. Köyde iki adet Rum kilisesi bulunuyor ve evlerin manzaralarının birbirini kapatmadığı dikkat çekiyor. Şirince’nin mimarisi Güney Arnavutluk’a benzetiliyor.