Antalya’da mülk sahipleri, kiraların aşırı derecede artması nedeniyle kiracılara tahliye taahhütnamesini zorunlu tutuyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Gayrimenkul Faaliyetleri Komite Başkanı Hülya Tükenmez, “Mülk sahipleri tahliye taahhüdü olmadan kiraya vermiyor. Kiracılar mecburen imzalıyor” dedi.
Turizm kenti Antalya’da Rusya ve Ukrayna savaşının ardından göç edenlerin artmasıyla gayrimenkullerin kiralama ve satış bedellerinde artış yaşandı. Konut arzının talebi karşılayamaması sonucunda mülk sahipleri yüksek kira bedellerini karşılayabilecek ekonomik güce sahip yabancı kiracıları tercih etti. Ancak enflasyonla birlikte emlak sektöründe yaşanan fiyat artışları nedeniyle mülk sahibi ile kiracılar arasında tartışmalar başladı.
Kiracıların kanuni düzenlemeyi gerekçe göstererek en fazla yüzde 25 oranında artış yapma hakkına sahip olduğu belirtiliyor. Ancak mülk sahipleri bu oranın kabul edilemez olduğunu düşünerek tahliye yoluna gitmek istiyor. Bu durumu önlemek isteyen mülk sahipleri, taşınmazı kiraya verirken kiracılardan tahliye taahhüdü imzalamalarını istiyor. Tahliye taahhüdünü imzalayan kiracılar, mülk sahibiyle yaşadıkları uyuşmazlık durumunda mahkeme kararıyla tahliye edilebiliyor.
Antalya’da emlak sektöründe hizmet veren bir kişi, tahliye taahhüdünün özellikle kentte ön şart haline geldiğini belirtiyor. Mülk sahipleri kendilerini güvence altına almak istediği için tahliye taahhüdü talep ediyor. Ancak bazı kiracılar bu taahhüdü imzalamak istemiyor ve mecbur kalıyor.
Antalya’da en düşük kira bedelinin 10 bin lira olduğu ifade ediliyor. Özellikle öğrencilerin kente gelmesiyle birlikte kira sorunu daha da karmaşık hale geliyor. Hazine arazilerinin toplu konutlara açılmasıyla yapı arzının artırılması gerektiği belirtiliyor.
Mülk sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklarda tahliye taahhüdünün işleme alınması için mahkemeye başvuruluyor. Ancak dosya yoğunluğu nedeniyle başvuruların sonuçlanma süresi 1-2 yıla kadar uzayabiliyor.