İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı, İSKİ verilerine göre yüzde 18.3’e geriledi. Büyükçekmece Gölü ise yüzde 3.76 doluluk oranına sahip. Göle su sağlayan Çamaşır Deresi büyük ölçüde kurudu ve su seviyesinin düşmesiyle birlikte İSKİ, Büyükçekmece Gölü’nden su alımını durdurduğunu açıkladı.
Büyükçekmece Gölü çevresinde yaşayan vatandaşlar da durumu endişeyle karşılıyor. Su seviyesinin azalmasıyla birlikte gölün bazı kısımları bataklığa dönerken toprakta çatlaklar oluştu ve deniz kabukları ortaya çıktı. Bahşayiş Mahallesi’nde yaşayan Vahit Tan, “Göl kurudu, yapacak bir şey yok. Su çok azaldı, eski göl seviyesine düştü. Su akışı yok, yukarıdan gelen su bitti. Yağış gelirse o zaman olacak” dedi.
Esnaf Çağlar Özer ise bu kuraklığın geçmiş yıllarda da yaşandığını belirterek, “Bu sene yağmur yağmadı. Etrafımızda sel oldu ama bu tarafa yağmur yağmadı. Bu durum çiftçiyi de etkiledi, burası ekim alanları. Biz de esnaf olarak mustaribiz çünkü balıkçılar, piknikçiler de su olmadığı için gelmiyorlar. Biz alışık değiliz. Normalde her taraf su halindeydi ama şuan da hiç yok, sıfır” şeklinde konuştu.
İSKİ Su ve Atık Su Teknolojileri Daire Başkanı İsmail Aydın ise Büyükçekmece Gölü’nden su alımının durdurulduğunu açıkladı ancak kısa vadede ciddi bir sorun öngörülmediğini belirtti. Aydın, “Barajda ki suyun kalitesine göre, değişik meteorolojik ve hidrolojik şartlara göre barajlardan su almaya devam edebilirsiniz. Bizim Avrupa Yakası’ndaki barajlarımız hali hazırda yüzde 10’un altında seyir ediyor. Ama biz Terkos’tan ve Sazlıdere barajından su almaya devam ediyoruz. Büyükçekmece barajımızın seviyesi çok düştü, şimdi onu biraz bekletmeye aldık. Su kalitesini kontrol ederek biz barajlardan su almaya devam ediyoruz” dedi.
İstanbul’daki diğer barajların doluluk oranları ise şu şekilde: Ömerli yüzde 39.4, Darlık yüzde 29.52, Elmalı yüzde 14.38, Terkos yüzde 8.28, Alibeyköy yüzde 18.67, Sazlıdere yüzde 3.31, Istrancalar yüzde 23.43, Kazandere yüzde 7.06, Papuçdere yüzde 3.51.