Türkiye dün sabah güne İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı uzunca bir yazılı açıklama ve polisin başlattığı operasyonlarla uyandı.
Beşiktaş Belediyesi’nin Levent’teki binasını polis basmıştı. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Edremit’te gözaltına alınmıştı. Başka gözaltılar da vardı.
Savcılığın açıklamasına göre Aziz İhsan Aktaş isimli bir “suç örgütü lideri” vardı. Bu kişi bir iş insanıydı ve ihalelere fesat karıştırıyordu.
Savcılık yaklaşık üç aydır bu suç örgütünü soruşturuyordu, bu amaçla telefonları dinliyor, fiziki takip yapıyor, gizli veya açık tanıklar kullanıyordu. Soruşturma İstanbul’da iki ilçe belediyesini kapsıyordu: Esenyurt ve Beşiktaş.
Savcılık açıklamasından, Türkçe ifadesi biraz karışık bir cümle aynen şöyleydi: “Dinlenen tanık, toplanan delil ve alınan bilirkişi raporlarından, Esenyurt Belediyesinin soruşturma kapsamındaki ihalelerin hazırlık sürecinde yüklenici firma çalışanı ve aynı zamanda suç örgütü üyesi olduğu değerlendirilen şahsın ihale hazırlık sürecinde ihale yetkilileri olan Esenyurt Belediyesi görevlileriyle belediye binasında görüşme yaptığı, yaklaşık maliyet ve şartnameye müdahale ettiği ve gizli kalması gereken belgelere ulaşarak ihaleyi istedikleri gibi neticelendirmeye yönelik fesat içerikli fiillerin tespiti…”
Çok geniş bir aile
Peki ama suçlama neydi? Kimdi bu “suç örgütü lideri” Aziz İhsan Aktaş?
Aziz İhsan Aktaş, Diyarbakırlı bir iş insanı. Aktaş ailesi de oldukça geniş bir aile.
İddiaya göre bu ailenin şirketlerinden biri olan Bilginay adlı şirket soruşturulan şirket. Bakınca Aziz İhsan Aktaş’ın adı bu şirkette geçmiyor ama bolca Aktaş soyadı var şirket ortakları arasında.
Kamuoyu, Aziz İhsan Aktaş’ın adını ilk olarakl Diyarbakır’ın Bağlar Belediyesinde halen devam eden bir ihaleye fesat karıştırma soruşturmasıyla duydu.
Bağlar Belediye Başkanı Ak Partili Hüseyin Beyoğlu geçen yıl “Görevini kötüye kullanmak” suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı ve halen cezaevinde. İşte onunla ilgili henüz soruşturulan suçlamalardan biri de Bağlar Belediyesi’nin 2019’daki asfalt ihalesi ile 2021’deki araç kiralama ihalelerinin, Aziz İhsan Aktaş’la bağlantılı olduğu söylenen şirketler tarafından usulsüz şekilde alındığı iddiası.
Bilginay, bildiğiniz inşaat yapan bir müteahhitlik şirketi değil; daha çok kamu kurumları ve belediyelerine taşeronluk hizmeti veren bir şirket. İşte çöp kamyonu da işletiyor, ofis temizlik hizmeti de veriyor.
Bakın kimlere hizmet veriyor
Şirketin internet sitesinde halen hizmet verdiği yerleri sıralamışlar zaten:
“Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), İETT, Elektrik Üretimi Anonim Şirketi (EÜAŞ), İGDAŞ, DİSKİ, TEİAŞ, BASKİ, KASKİ, Ordu Kamu Hastaneleri Birliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Süleyman Demirrel Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Diyarbakır Kamu Hastaneleri, Gaziantep Kamu Hastaneler Birliği, Şanlıurfa Kamu Hastane Birliği, Balıkesir Kamu Hastaneleri.”
Sadece onlar değil. Çok sayıda belediyeye de hizmet veriyor şirket. Adana Büyükşehir, Trabzon Büyükşehir, Aydın Büyükşehir, Isparta, Yozgat, Adıyaman, Kilis, Bornova, Kadıköy, Kartal, İzmit, Kayapınar, Seyhan, Yakutiye, Silifke, Karaköprü, Haliliye, Akdeniz, Yüreğir, Nurdağı gibi pek şok belediye sıralanıyor şirketin internet sitesinde.
Esenyurt’taki ihaleyi savcılık kayyuma söylememiş
Bilginay’ın Esenyurt Belediyesinde suçlandığı ihale çok ilginç aslında. Dün CHP’den verilen bilgi madde madde şöyleydi:
1. Prof. Dr. Ahmet Özer ve yönetimi tarafından Eylül 2024’te “Sokak Temizliği İçin Araç Kiralanması Hizmet Alımı ihalesi Açık İhale Yöntemi ile yapılmış ve bu ihaleye 9 şirket teklif vermiştir.
2. İhale yaklaşık maliyetin 200 milyon altında bir bedel ile yüzde 15 kırım ile 1.1 milyar bedel ile Bilginay Temizlik Hizmetleri Şirketinde kalmıştır.
3. İhale için gelen itiraz sürecinden dolayı mevzuata uygun olarak 01.12.2024 tarihine kadar 2 ay süreli 21/B Pazarlık Usulü İhale ile hizmet verilmeye devam edilmiştir. Yönetimimiz tarafından herhangi bir hakedişi tahakkuka bağlanmamış, firmaya herhangi bir ödeme yapılmamıştır.
4. Bu süre zarfından bilindiği üzere belediyemize kayyum atanmış, Belediye Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Özer özgürlüğünden alıkonulmuş ve neredeyse tüm kurum yöneticileri AKP’li kadrolar ile değiştirilmiştir.
5. Kayyum yönetimi ve kuruma gelen müfettişlerce tüm ihaleler gibi mevzu bahis ihale de incelenmiş, tarafımızca yapılan 21/B kapsamındaki ihaleye 31.12.2024 tarihine kadar 1 ay süreli süre uzatımı Kayyum yönetimi tarafından bizzat verilmiştir.
6. Aynı Kayyum yönetimi tarafından 1.1 milyar bedel ile Bilginay Temizlik Hizmetleri Şirketi üzerinde kalan ihale 01.01.2025 tarihinde işin gördürülmesine onay verilmiş ve ilgili firma hizmete başlamış ve devam etmektedir.
CHP’den gelen bu anlatım doğruysa, tam da savcılığın soruşturduğu dönemde bu ihale devam etmiş ve nihayetinde Esenyurt’un kamu görevlisi olan geçici belediye başkanı (kayyumu) ihaleyi onaylamış. Savcılığın bu ihaleye fesat karıştırıldığı bilgisini belediyeye vermediği anlaşılıyor.
Aktaş ailesinin bir ferdi de belediyede çalışıyor
Diyarbakırlı Aktaş ailesinin sahiden çok geniş olduğu anlaşılıyor. Örneğin Ak Parti’nin sık sık çalıştığı kamuoyu araştırma şirketi Genar’ın sahibinin adı da İhsan Aktaş. Belki savcılık onunla karıştırılmasın diye “örgüt yöneticisi” olarak nitelediği kişiyi ilk adıyla, Aziz İhsan Aktaş diye duyurdu. Genar’ın sahibi İhsan Aktaş da Diyarbakır kökenli ve bu aileye mensup olabilir.
Bir başka Aktaş, halen İçişleri Bakanlığında Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Aktaş. o bu aileye mensup ve kardeşi Ahmet Aktaş dün İstanbul’da gözaltına alındı.
Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, kardeşinin memur olarak 20 yıldır İBB’de çalıştığını belirterek, “Operasyon kapsamında gözaltına alındığını sabah öğrendim. Muhtemelen oradaki bir iş ile ilgili gözaltına alındı. Şu anda soruşturma gizli olduğu için bizim de bilgimiz yok. Sonuçta kardeşim de olsa yanlış bir şey yapmışsa gereğinin yapılması lazım. Konu bundan ibaret, belediye memuru bu çocuk. Oradaki attığı bir imza ile ilgili muhtemelen gözaltında içeriğini biz de bilmiyoruz.” dedi.
Gözaltındaki Ahmet Aktaş, suçlamalarda adı geçen belediye şirketi Beltaş’ın da yönetim kurulu üyesi.
Ailenin bir başka şirketi: İçkale
Suçlamalara konu şirketler arasında yer alan İçkale ise 2015 yılında Bilginay’ın ortaklığıyla Diyarbakır’da kuruldu. Şirket iki yıl sonra merkezini Ankara’ya taşıdı. Doğan Aktaş’ın sahibi olduğu İçkale şirketi, 2019 yılında merkezini İstabul olarak belirledi. Akaryakıt, lojistik, inşaat alanlarında hizmet veren şirketin, birçok AK Partili ve CHP’li belediyelerle çalıştığı görülüyor.
İçkale şirketinin çalıştığı, ihale aldığı belediyeler arasında Gaziantep Büyükşehir, Kütahya, Küçükçekmece, Balıkesir, Beşiktaş, Esenyurt, Çerkezköy, Bağlar bulunuyor. Elektrik Üretim A.Ş. gibi devlet kurumlarıyla da çalışan İçkale, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na da hizmet veriyor.
İçkale’nin, soruşturmaya konu Esenyurt Belediyesi’nden cemevi ve lise kampüsü yapımı ihalesi aldığı biliniyor. İçkale, 25 dönümlük arazide lise kampüsü ihalesini 2 Mayıs 2023’te, 1 milyar liraya almıştı.