İstanbul, dünyanın büyük şehirleriyle kıyaslandığında kişi başına en ez taksinin düştüğü şehir. Turizmin yüksek olduğu aylarda iki kıtaya yayılan dev şehirde taksi bulmak yıllardır imkansız gibi bir durum.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2019 yılından beri şehirdeki taksi plakası sayısını arttırmak istiyor. Halen şehirde 18 bin 395 sarı taksi plakası var. İstanbul Teknik Üniversitesinin bir raporuna göre İstanbul’un ihtiyacını ancak 43 bin taksi karşılayabilir.
Ancak belediyenin yeni taksi plakası yaratma girişimleri uzun yıllardır engelleniyor. Şehirde bu çeşit kararların alındığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) 2019 yerel seçimi sonrası yapılan bir değişiklikle çoğunluk belediyeden merkezi hükümete geçti. UKOME uzun süre yeni taksi plakasına izin vermedi.
Bunun üzerine belediye ara çözümlere yöneldi, bazı minibüs ve dolmuş plakalarını taksiye dönüştürdü. Son olarak böyle 2500 plaka daha ortaya çıktı. Bu son 2500 plakanın takılacağı taksiler sadece uygulamalar üzerinden çağırılabilecekti. Belediye bunu, mevcut 18 bin 395 taksinin yeni çıkacak plakalardan olumsuz etkileneceklerine dair şikayetlerini gidermek için yapıyordu. Yani yeni plakalar eski plakalı taksilere daha az rakip olacaktı.
10 yıl-29 yıl kavgası
Ancak buna rağmen İstanbul Taksiciler Otomobilciler Esnaf Odası adlı örgüt ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle idare mahkemesine başvurdu.
İBB, plakaları 29 yıllığına ihale ediyordu. Esnaf Odası ise belediyenin en fazla 10 yıllığına kiraya verebileceğini iddia ediyordu. Belediye ise plakaların süresiz olarak kendisine ait olduğunu söylüyor, yasadaki sınırın bu ihalede geçerli olamayacağını belirtiyordu.
İstanbul 14. İdare Mahkemesinde görülen davada mahkeme önce yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Ancak davacı esnaf odası bu karara Bölge İdare Mahkemesinde itiraz etti. 6. İdari Dava Dairesi itirazı yerinde buldu ve ihalenin yürütmesini durdurdu.
Mahkeme kararında, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında belediyelerin taksi plakalarını en fazla 10 yıl süreyle kiralayabileceği, ancak İBB’nin 29 yıl süreyle ihale yapmasının hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Ancak İBB, mevcut taksi plakalarının süresiz kullanım hakkı olduğunu belirtti.
Eğer yürütmeyi durdurma kararı olmasaydı 2500 plakanın ilk 150 tanesi için ihale yapılacaktı.
İhale kapsamında her bir taksi plakasının muhammen bedeli 4 milyon 250 bin TL artı KDV olarak belirlenmiş, geçici teminat bedeli ise 127 bin 500 TL olarak açıklanmıştı. Ancak mahkemenin kararı sonrası ihale süreci askıya alındı.