Kuzey Suriye’de PKK/YPG denetiminde olan bölgede önemli gelişmeler yaşanıyor. PKK/YPG’nin içinde hakim güç olarak bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri dün bir toplantı yaparak bir dizi önemli karar aldı. Alınan kararların en önemlileri, “yabancı savaşçılar”ın gönderilmesi ve SDG’ye bağlı bütün askeri güçlerin Suriye ordusuna katılması.
T24’ten Namık Durukan’ın haberine göre Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin sivil temsilcileri Suriye Demokratik Konseyi (SDK) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanlığı arasında 17 Şubat’ta bir toplantı gerçekleştirildi.
Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt, Arap, Süryani, Ermeni, Türkmen ve diğer etnik grupların birleşiminden oluşan Kuzey ve Doğu Suriye’deki silahlı grupları yeni Suriye ordusuna entegre etme kapsamında Şam yönetimi ile sürdürülen görüşmeler devam ederken bölgedeki yönetimin üst yapılanması SDK’dan konunun tarafları arasında
SDG’ye bağlı Şimal Demokratik Tugayı Komutanı Ebu Ömer el-İdlibi, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetimi ile SDG Genel Komutanlığı arasında dün gerçekleştirilen toplantıda alınan kararları X hesabından paylaştı. Suriye’nin yeni yönetimi ve ordusuna entegre olunmasına yönelik yapılan toplantı kararlarını, “Suriye’de iş birliği ve istikrarın arttırılmasına yönelik bir dizi önemli anlaşmaya varıldı” sözleri ile açıklayan İdlibi, toplantı sonrası müzakere kabul edilen 8 maddeyi şöyle açıkladı:
–Askerî ve güvenlik kurumlarının entegrasyonu: SDG ile özerk yönetim altındaki güvenlik kurumlarının, Suriye ordusunun yapısına dâhil edilmesi kararı alındı. Bu adım, ulusal gücün birleştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla atıldı.
-Sivil kurumların yeniden etkinleştirilmesi: Kuzeydoğu Suriye’deki devlet hizmet kurumlarının yeniden faaliyete geçirilmesi ve temel hizmetlerin sunulmasının yanı sıra, bölge halkının yaşam standartlarının iyileştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.
-Yabancı savaşçıların çekilmesi: SDG ve Kuzeydoğu Suriye bölgesinden tüm yabancı savaşçıların çekilmesi gerektiği vurgulandı. Bu adım, ulusal egemenliği güçlendirme ve istikrarı sağlama yönünde atılacak önemli bir adım olarak kabul ediliyor.
-Suriye hükûmetiyle koordinasyonun güçlendirilmesi: Suriye hükûmeti ile koordinasyonun artırılması ve ulusal meselelerde daha sık toplantılar düzenlenmesi kararı alındı.
-Suriye’nin birliğine vurgu: Suriye topraklarının birliğinin korunmasının önemi vurgulandı. Yerel güçlerin Suriye ordusuna katılmasının, ülkenin savunma kapasitesini artıracağı ifade edildi.
-Yerinden edilenlerin dönüşü: Mültecilerin ve yerinden edilen kişilerin, kendi şehirlerine ve köylerine geri dönüşünün kolaylaştırılması için gerekli koşulların sağlanması üzerinde anlaşmaya varıldı.
-Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara’ya tebrik ve davet: Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara’nın görevine başlaması dolayısıyla kendisine tebrikler iletildi ve Kuzeydoğu Suriye’ye resmi bir ziyaret için davet gönderildi.
– Mutabık kalınan maddelerin uygulanmasına ilişkin mekanizmalar: Maddelerin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla tüm taraflardan ortak komiteler oluşturularak planlar ve uygulama mekanizmaları geliştirildi.
İdlibi, SDK’da alınan kararları “ulusal birliği pekiştirme ve ülkede istikrarı sağlama yönünde atılmış önemli adımlar” olarak değerlendirdi.
YPG tamamen ortadan kalkacak mı?
Suriye’de rejimin değiştiği 8 Aralık gününden beri Kuzey doğu Suriye’de PKK/YPG tarafından kontrol edilen bölgenin ne olacağı konusu tartışılıyor.
Yeni Suriye yönetimi, federatif bir yapı öngörmediğini defalarca açıkladı. Bu da, bu geniş bölgede bir süredir varlığı sürdüren “özerk yönetim”in tamamen ortadan kalkmasını gerektiriyor.
O özerk yönetim, PKK/YPG’nin doğrudan Amerika tarafından desteklenen askeri gücü sayesinde ayakta duruyor. Bu askeri gücün şimdi Suriye ordusuna katılacak olması, özerk yönetimin de sonu anlamına geliyor.
Şam’daki Ahmet Şara yönetimi PKK/YPG’ye temelde iki önemli şart ileri sürmüştü: 1. İçinizdeki PKK’lıları Irak’a geri yollayın; 2. YPG bir bütün olarak Suriye ordusuna sanki ordu içinde ayrı bir ordu gibi katılamaz, silahları bırakın, içinizden isteyenler Suriye ordusuna katılsın.
Şimdi dünkü toplantıda bu iki şartın birden yerine getirildiği izlenimi doğmuş durumda. Eğer böyleyse, Türkiye açısından bir büyük kanlı sorun neredeyse tek kurşun atmadan sonuçlanmış, Suriye’de oluşmakta olan PKK devleti kendiliğinden yok olmuş oluyor.
YPG’nin siyasi kanadı olan PYD ise bölgede varlığını sürdürecek.