Mars’ta Sıvı Su İzleri Bulundu! Amerikan Uzay ve Havacıulık Dairesi NASA’nın Mars’taki aracı Curiosity bir dere yatağı buldu. Bu, bir zamanlar kızıl gezegende suların yüzeyden aktığının en büyük kanıtlarından biri.
Bilim insanları, antik sığ göllerde sıvı suyun bir zamanlar havaya maruz kaldığını gösteren kanıtlar buldu. Bu keşif, Kızıl Gezegen’deki tüm suyun buzla kaplı olmadığını ortaya koyuyor.
Gökbilimciler ve gezegen jeologları, NASA’nın Mariner 9 misyonunun 1970’lerde kuruduğu görülen çukurları görüntülemesinden bu yana, Mars’ta suyun varlığını biliyordu. Ancak suyun ne şekilde var olduğu ve ne kadar sürdüğü konusunda tartışmalar devam ediyordu.
Yeni Keşifler
15 Ocak’ta Science Advances dergisinde yayımlanan yeni bulgular, NASA’nın Curiosity keşif aracının fotoğrafladığı dere yatağı izleri ile ilgili. Bu yapılar, göl yataklarının kenarında oluşan ince sırt benzeri yapılar. Yani, bir zamanlar sıvı su Mars yüzeyinde akıyordu.
CalTech’ten sedimantolog Claire Mondro, “Rippllerin şekli, atmosferle açık olan su altında rüzgarın etkisiyle oluşmuş olmalı,” dedi. Araştırmacılar, dalga yapılarının yüksekliğini ve aralığını analiz ederek oluşan gölün boyutunu belirledi. Yapılar yaklaşık 6 milimetre yüksekliğinde ve 4 ile 5 santimetre aralığında, bu da küçük dalgalar tarafından bırakıldığını gösteriyor. Bu boyutlara dayanarak araştırmacılar, Mars’taki gölün 2 metreden daha derin olması gerektiğini düşünüyor.