Piyasalar bayram öncesi diken üstünde
27 Mart 2025

Cumhuriyet Halk Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul’un seçilmiş belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla para piyasaları ve hisse senedi piyasalarında başlayan çalkalanma hala durmuş ve normale geri dönülmüş değil.

Onca destekle tam toparlandı sanılan Borsa İstanbul dün yeniden eksiye geçti. Dolarda alış baskısı devam ediyor, Merkez Bankası azalarak da olsa piyasaya dolar satmayı sürdürüyor. Devlet iç borçlanma araçlarında da piyasalar bu kağıtları yeniden satmaya başladı, kağıtların değeri düşüp  faizi yükseldi.

Ekonomi gazetesinde Şebnem Turhan’ın haberine göre geçen hafta başlayan süreçte yabancı hem çıkışta hem de beklentilerini yukarı yönlü revize etmekte hiç beklemezken hisseden çıkışı da sert oldu. Borsa İstanbul endeksleri pazartesi ve salı günleri yükseliş gösterse de 18 Mart’taki seviyenin altında kalmaya devam etti. İki günlük yükselişin ardından TL varlıklar dün negatif bir gün geçirildi. Piyasa uzmanlarının verdiği bilgiye göre yaşananlar çok normal. Uzmanlar, regülasyonların yardımıyla sert düşmüş piyasada yükselişin yaşandığını bundan sonra ise hazirana kadar borsanın dar bantta hareketine şahit olacağımızı söyledi. Uzmanlar, piyasada çok büyük hasar olduğunu ve bunun düzeltilmesinin de zaman alacağını vurguladı. Ayrıca bir başka analist de siyasi tansiyonun halen yüksek olduğunu bunun artması durumunda ise alınan önlemlere yenilerinin eklenmesi gerekeceğine de işaret etti.

Dün gösterge tahvil faizleri yönünü yeniden yukarıya çevirdi. 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 1,54 yükselişle yüzde 48,17’ye, 5 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 1,94 yükselişle yüzde 37,31’e, 10 yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 3,45 yükselişle yüzde 32,37’ye çıktı. Dolar/TL 38 seviyesinin üzerinde kalırken dün Euro/TL 41 seviyesini aştı. Yeni haftaya sakin başlayan kurlarda dünkü hareket yeniden talep yaşandığı yorumlarına neden oldu.

Rezervlerde aylık en sert düşüş yaşandı

Yabancı yatırımcının geçen haftanın tamamında hisse ve tahvil piyasasından ne kadar çıkış yaptığını ise bugün açıklanacak olan verilerde göreceğiz. Merkez Bankası döviz rezervlerindeki durumu da bugünkü para banka verilerinde yayımlayacak. Ancak ekonomistlerin yaptıkları hesaplamalar toplam rezervlerde 8 milyar, swap hariç rezervlerde ise 13.8 milyar dolar azalış olacağı yönünde. 19-20 ve 21 Mart’ta ise piyasaya döviz satışı 26.7 milyar dolar olarak hesaplanmıştı, dünkü bilançodan yapılan hesaba göre pazartesi günü de satış 1.2 milyar dolar oldu. Böylece 4 günlük döviz satışı 28 milyar dolara dayandı.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara’nın yaptığı ve sosyal medyadan paylaştığı hesaba göre ise mart ayında Merkez Bankası’nın önceki gün itibariyle net rezervinde 23 milyar dolar ile tarihin en sert aylık düşüşü yaşandı. Kara’nın verdiği bilgiye göre daha önceki sert aylık düşüşler 18.5 milyar dolar ile Mart 2019 belediye seçimleri öncesi, 18 milyar dolar ile Aralık 2021 KKM öncesi, 16 milyar dolar ile de Mart 2024 belediye seçimleri öncesinde yaşanmıştı.

Yabancı oranı en çok azalan hisseler

Piyasa yeniden normalize olmaya çalışırken İş Yatırım’ın hesaplamalarına göre 18 -25 Mart arasında yabancı oranları değişimi en yüksek olan hisse Yapı Kredi oldu. Yapı Kredi’nin işlem gören hisselerinde 18 Mart’ta yüzde 35,07 olan yabancı oranı 25 Mart kapanış itibariyle yüzde 28,62’ye indi ve 645.3 puan geriledi. Aynı dönemde İhlas Yayın Holding’in halka açık hisseleri arasında yüzde 19,1 olan yabancı oranı 627.97 puan gerileyerek 25 Mart kapanışta yüzde 12,82’ye indi. Ceo Event Medya’da bu günlerde yabancı oranı 575 puan gerileyerek yüzde 2,86’ya inerken, BİMAŞ hisselerinde yüzde 48,74 olan yabancı oranı 358.73 puan düşüşle 45,15’e indi. Konut GYO’da 294.13 puan gerileyerek yabancı oranı yüzde 19,47’ye düştü, Akbank’ta 280.23 puan azalarak yüzde 51,22’ye indi. Sabancı Holding’de yüzde 43,63’ten yüzde 41,04’e, Türk Hava Yolları’nda ise yüzde 30,39’dan yüzde 27,9’a indi yabancı oranı.

Halkbank’tan 3 milyar liralık geri alım programı

Öte yandan BDDK’nın önceki gün bankaların hisse geri alımlarını kolaylaştıran kararının ardından dün Halkbank geri alım programı açıkladı. Halkbank’tan KAP’a yapılan açıklamada 3 milyar TL’ye kadar pay alımı programının genel kurul onayına sunulduğu duyuruldu. Açıklamada, ilk genel kurul toplantı tarihi itibarıyla başlamak üzere 3 yıllık süre için, nominal 15.000.000.000 adet paya kadar halka açık paylarının geri alımını içeren programın başlatılmasına karar verildiği kaydedildi.— Bu arada yabancı yatırımcılardan beklentilerini yukarı yönlü revizyona ilişkin raporlar gelmeye devam ediyor. Morgan Stanley ekonomistleri yayımladıkları raporda yüksek risk primi dolayısıyla Türk tahvillerinde ‘beğenisini’ kaldırdı. Morgan Stanley’in Türkiye için yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 29 olurken, yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 33,50 olarak gerçekleşti.

Likidite senedi ihracında yüzde 60 faize devam

Merkez Bankası üçüncü likidite senedi ihracını dün tamamladı. 50 milyar lira tutarında 1 ay vadeli çıkılan likidite senedi ihracına 37.6 milyar lira teklif geldi.

Merkez Bankası 21.2 milyar lirayı kabul etti ihraçta ortalama basit yüzde 47,84 olurken ortalama bileşik faiz de yüzde 59,78 oldu. Merkez Bankası ilk likidite senedi ihracında pazartesi günü 84.2 milyar lira teklif gelmiş 18.44 milyar lira kabul etmiş ortalama basit faiz yüzde 47,9 olmuştu.

Salı günü ise 49.1 milyar lira teklif gelirken 19.2 milyar lira kabul edilmiş ortalama basit faiz yüzde 47,72 olarak belirlenmişti.

İlgili ihaleler TL’deki sert değer kaybının ardından “parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla” başlatıldı. Likidite senedi ihraçları 91 gün vadeye kadar yapılabilecek.

TCMB ayrıca sterilizasyon araçlarını etkili şekilde kullanmaya devam edeceğini de açıkladı.

ÇOK OKUNANLAR