Kalp sağlığınıza meraklı mısınız? Basit bir bölme işlemi size çok şey söyleyebilir
30 Mart 2025

Pek çoğumuzun. kolunda akıllı saatler var ve her gün hem attığımız adım sayısını takip ediyoruz hem de ortalama kalp atış hızımızı.

Araştırmacılar, kalp ve damar sağlığımızı ölçmenin basit bir yolunu öneriyorlar: Ortalama kalp atış sayınızı ortalama adım sayınıza bölün.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen ve Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, ortaya çıkan oran – adım başına günlük kalp atış hızı veya İngilizce kısaltmasıyla DHRPS – kalbin ne kadar verimli çalıştığına dair fikir veriyor.

Çalışma, bu metrikle kalpleri daha az verimli çalışan kişilerin Tip II diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği, felç, koroner ateroskleroz ve miyokard enfarktüsü gibi çeşitli hastalıklara daha yatkın olduğunu buldu.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’nde üçüncü sınıf tıp öğrencisi ve yeni çalışmanın baş yazarı Zhanlin Chen, “Bu bir verimsizlik ölçüsü” diyor; “Kalbinizin ne kadar kötü olduğuna bakıyor,” diye de ekliyor.

Araştırmacılar şu örneği veriyor:

İki insan düşünün, her ikisi de günde 10 bin adım atıyor olsun. Ama birinin dinlenirken ortalama kalp atış hızı 80, diğerinin 120 olsun. 

Bu durumda ilk kişinin DHRPS’si 0.008 oluyor, ikinci kişininki ise 0.012 oluyor.

Rakam yükseldikçe kalp damar hastalığı riski de yükseliyor.

Çalışmada, 6.947 katılımcı DHRPS oranlarına göre üç gruba ayrıldı; en yüksek olanlar hastalıkla diğer katılımcılara göre daha güçlü bir ilişki gösterdi. Çalışma, DHRPS metriğinin, hastalık riskini ortaya çıkarmada tek başına adım sayılarına veya kalp atış hızlarına göre daha iyi olduğunu buldu.

Bay Chen, “Bu metriği düşük maliyetli olacak ve halihazırda topladığımız verileri kullanacak şekilde tasarladık” dedi. “Kendi sağlıklarından sorumlu olmak isteyen insanlar bunu çözmek için biraz matematik yapabilirler.”

ÇOK OKUNANLAR