Kanserlerin teşhisinde ve giderek tedavisinde nükleer materyallerin yaygın kullanıldığı biliniyor. PET tarayıcı adı verilen ve anti-elektronlarla çalışan tıbbi teşhis cihazları için yarı ömrü çok kısa nükleer materyal üreten Türkiye’nin önemli şirketlerinden Eczacıbaşı-Monrol, aynı alanda bir dünya devi olan Fransız şirket Curium’a satıldı. Satışla ilgili anlaşma geçen yıl yapılmıştı, gerekli izin süreçleri Mart ayı sonunda tamamlandı ve hisse devri gerçekleşti.
Eczacıbaşı-Monrol, Türkiye’nin ilaç sanayisinin en köklü şirketlerinden olan Eczacıbaşı grubunun Alman Monrol ile eşit ortaklığının şirketi ve sadece Türkiye değil Doğu Avrupa ve Ortadoğu’da toplam 12 yerde üretim yapıyor.
Şirket, ‘PET Scan’ adı verilen tıbbi teşhis cihazlarının görüntüleme yapabilmesi için gereken ve neredeyse görüntüleme anında ve görüntüleme yapılan merkezin çok yakınında üretilmesi gereken radyoaktif izotoplar üretiyor.
Son derece hassas ve yüksek teknolojiye dayalı bu üretimde Eczacıbaşı-Monrol özellikle prostat kanserlerinin teşhisinde kullanılan Ga-88 izotopunu üretme konusunda, kendi geliştirdiği bir üretici ile önemli bir role ve teknolojiye sahip bir şirket. Eczacıbaşı-Monrol aynı zamanda yine prostat kanserlerinin yayılmasını yavaşlatacak Lu-177 izotopuna dayalı kanser ilacı geliştirilmesi için de çalışıyordu.
Şimdi bu şirketi satın alan Fransa merkezli dev nükleer tıp şirketi Curium, Eczacıbaşı’nın bu ortaklığını satın alarak sadece Türkiye piyasasına değil, Doğu Avrupa ve Ortadoğu’daki kimi merkezlere de girmiş oldu.
Eczacıbaşı-Monrol’ün Fransız Curium’a satışı için sözleşme aslında bundan bir yıl önce 5 Nisan 2024’te imzalanmış ve KAP’a bildirim yapılmıştı. Ancak izin süreçleri uzun sürdü ve satış geçen hafta ancak tamamlandı.
KAP’a geçen yıl yapılan bildirimde Eczacıbaşı-Monrol’ün toplam 195 milyon Euro değerden satışında anlaşıldığı söylenmişti. Eczacıbaşı’nın buradaki yüzde 50 hissesi için 95 milyon Euro değer biçilmişti ama şirketin devir günündeki mali tablolarına bakılıp nihai bedelin devir günü belirleneceği söylenmişti.