Gençlik romanı serisi Vampir Günlükleri ile dünya çapında üne sahip olan yazar L. J. Smith, 66 yaşında hayatını kaybetti. Smith, son on yıldır ender görülen bir otoimmün hastalıkla boğuşuyordu.
1958’de Amerika’nın Florida eyaletinde doğan Lisa Jane Smith’in ailesi o daha küçükken Güney Kaliforniya’ya taşındı ve Smith bütün ömrünü Güney Kaliforniya’da geçirdi.
Daha lise çağındayken yazar olmak istiyordu ve ilk romanı olan “The Night of the Solstice”i yazdı. Bu roman 1987’de, o 29 yaşındayken yayınlandı, sadece 5 bin tane sattı.
Ama yazar, o zamanlar adı ‘Alloy Entertainment’ olan bir yayıncılık şirketinin editörlerinin dikkatini çekti. O sıralar yazar Anne Rice’ın “Interview With the Vampire -Vampirle Konuşma” romanı çok modaydı, romandan uyarlanan ve Tom Cruise ile Brad Pitt’in başrollerini oynadığı film çok gözdeydi, Alloy Entertainment’in editörleri ondan gençler için vampir romanları yazmasını istedi.
İlk üç roman 1991’de Harper Collins yayınevinden yayınlandı, dördüncüsü de hemen ertesi sene piyasaya çıktı. Ama L.J. Smith bu romanların telif haklarına sahip değildi, romanların bütün hakları Alloy Entertainment’e aitti, genç yazar kitapları birkaç bin dolar karşılığı yazmıştı.
1990’ların sonuna kadar sadece Vampir Günlükleri değil pek çok başka gençlik romanı serisi yazdı. Ancak 90’ların sonunda hayatının oldukça karışık bir dönemini yaşarken ciddi bir yazamama krizne girdi. Yıllarca tek kelime bile yazamadı.

Vampir Günlükleri dizisi 8 sezon boyunca bir fenomen olmuştu.
Bu arada vampir kitaplarının popülaritesi Stephenie Meyer’ın Twilight serisinin de etkisiyle büyüdü. 2007’de Vampir Günlükleri’nin devamını yazması için yeni bir kontrat yaptı, bu kez telifin yarısına o sahip olacaktı.
Bu arada Vampir Günlükleri de 2009 yılında TV dizisi olarak uyarlandı ve dizinin müthiş başarısı kitap satışlarını iyice patlattı, L.J. Smith’i dünya çapında kitapları çok satan bir yazar haline getirdi.
2014’e gelindiğinde Vampir Günlükleri 5 milyondan fazla satmıştı ama L.J. Smith artık onları yazmıyordu; çünkü 2011 yılında Alloy Entertainment onu kovmuştu. Artık kitapları başka yazarlar yazıyordu ama kapakta hala L.J. Smith’in adı vardı, “Yaratıcı” olarak.

Vampir Günlükleri’ni başkaları yazıyordu ama kapaklarda L.J. Smith’in adı hala yer alıyordu.
Bu durumdan hiç de mutlu olmayan L.J. Smith, kurtuluşu Amerika’da adına “fan fiction” veya “hayran edebiyatı” denen alanda buldu. Amerikan’da çok satan kitapların hayranları, kitap karakterlerinden hareketle kendi kendilerine bir şeyler yazabiliyorlar. Bu aslında hukuken gri bir alan, Amerikan Anayasa Mahkemesi’nin “Parodiler de ifade özgürlüğü korumasındadır” diyen kararından hareketle “hayran edebiyatı” yapılabiliyor, ama elbette bir takım kısıtlar altında.
2013 yılında Amazon, bu “hayran edebiyatı”nı daha da büyüten bir adım attı ve ‘Kindle Words’ adı altında bu türde yazılanları dijital ortamda yayınlamaya başladı. L.J. Smith de kendi yarattığı karakterlerin hikayelerini böyle “hayran” olarak sürdürdü. Üstelik bundan para da kazandı.
L.J. Smith’in Vampir Günlükleri dışında oldukça popülert başka gençlik romanları serileri de var. ‘Night World’, ‘Dark Visions’ ve ‘The Secret Circle’ bunların en ünlüleri.
Öldüğünde bilgisayarında ‘Night World’ serisini tamamlayan iki tamamen bitmiş roman ve bir de yetişkinler için “Lullaby” adlı roman bıraktı.